Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Večanje volilne udeležbe z referendumi nepremišljeno, zavržno, protiustavno

Evropski poslanci, razen nosilke liste Gibanja Svoboda Irene Joveve, ne podpirajo izvedbe trojčka posvetovalnih referendumov na dan evropskih volitev.
»Želim si, da bi bila udeležba na evropskih volitvah večja. Način, kako želi koalicija to narediti, je skrajno zavržen,« meni Romana Tomc (ELS/SDS). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Želim si, da bi bila udeležba na evropskih volitvah večja. Način, kako želi koalicija to narediti, je skrajno zavržen,« meni Romana Tomc (ELS/SDS). FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
25. 4. 2024 | 05:00
25. 4. 2024 | 10:39
7:52

V nadaljevanju preberite:

Evropski poslanci, razen nosilke liste Gibanja Svoboda Irene Joveve, ne podpirajo izvedbe trojčka posvetovalnih referendumov na dan evropskih volitev, čeprav bi volilna udeležba lahko bila za pet do deset odstotnih točk večja. Matjaž Nemec (S&D/SD) meni, da kombinacija volilnega in referendumskega odločanja dela evropske volitve drugorazredne.

»Vsi politiki bi se morali prizadevati za večjo volilno udeležbo. Če bodo trije referendumi na dan volitev, bi to pripomoglo k višji volilni udeležbi na evropskih volitvah,« meni Irena Joveva (Renew/Gibanje Svoboda). Nekatere meritve naj bi pokazale, da bi lahko bila volilna udeležba na letošnjih evropskih volitvah višja za pet do deset odstotnih točk. To bi na koncu pomenilo volilno udeležbo med 35 in 40 odstotki. Na preteklih evropskih volitvah volilna udeležba nikoli ni presegla 30 odstotkov, kar Slovenijo uvršča na rep evropskih držav.

»Želim si, da bi bila udeležba na evropskih volitvah višja. Način, kako želi koalicija to narediti, pa je skrajno zavržen. SDS ni proti referendumom, predlagali smo celo referendumski dan, a so ga v koaliciji zavrnili,« meni Romana Tomc (ELS/SDS), ki ocenjuje, da se vlada, predvsem pa Gibanje Svoboda, počutita zelo slabo pred evropskimi volitvami.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine