Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Referenduma hkrati z volitvami verjetno ne bo

NSi in SDS že v kampanji. V Levici bodo umaknili pobudo za referendum. Sprejem sprememb vseeno še negotov.
Očitke, da si z izvedbo referenduma na dan volitev želijo kupovati glasove, je predsednik NSi označil za neutemeljene.FOTO: Leon Vidic/Delo
Očitke, da si z izvedbo referenduma na dan volitev želijo kupovati glasove, je predsednik NSi označil za neutemeljene.FOTO: Leon Vidic/Delo
4. 2. 2022 | 17:20
4. 2. 2022 | 20:31
3:24

Potem ko je predsednik NSi Matej Tonin napovedal, da bo koalicija podprla predlog Levice, naj se razpiše posvetovalni referendum o noveli zakona o dohodnini, koordinator Levice Luka Mesec odgovarja, da bodo pobudo umaknili. Kdaj bodo to storili, v Levici še ne želijo povedati, a vse kaže, da bodo najprej počakali na razplet na odboru za finance, ki bo na sporedu 16. februarja. Že tam je odločitev kljub besedam Tonina, da imajo zadostno podporo za razpis referenduma o dohodnini hkrati z volitvami, negotova.

Robert Polnar, ki tam predstavlja poslansko skupino Desusa, je namreč jasen, da te pobude ne bo podprl. »Dohodnina je drugi najpomembnejši prihodkovni vir državnega proračuna. Absolutno ne sme postati predmet poniglave demagogije socialističnih revolucionarjev,« odgovarja, a hkrati tudi dodaja, da tudi vladnega predloga sprememb dohodninske zakonodaje ne bo podprl, ker zniževanje dohodninskih prihodkov pomeni ogrožanje sposobnosti države, da financira vse svoje obveznosti.

Odločilni glas na odboru za finance, ki bo prevesil podporo na stran koalicije ali opozicije, bo tako v rokah poslanske skupine SNS, katere prvak Zmago Jelinčič pravi, da svoje odločitve o pobudi za razpis posvetovalnega referenduma še niso sprejeli.

Pričakovati je, da bo novela zakona sprejeta še v tem mandatu, je danes dejal Mesec in dodal, da si bodo prizadevali zmagati na volitvah in nato zakon popraviti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pričakovati je, da bo novela zakona sprejeta še v tem mandatu, je danes dejal Mesec in dodal, da si bodo prizadevali zmagati na volitvah in nato zakon popraviti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
»Kot kaže, ne SDS ne NSi nimata dobre teme za volilno kampanjo, s katero bi pokazali, kakšno prihodnost želita narediti, in v tem referendumu so dobili zelo enostaven način, kako ljudem prodati lažno zgodbo, da so oni za višje plače,« komentira Luka Mesec in nadaljuje, da so vsi za višje plače, a vprašanje je razporeditev in škoda, ki se s tem povzroča proračunu. Z umikom pobude za posvetovalni referendum bodo, kot priznava tudi Mesec, koaliciji omogočili pot do glasovanja o teh spremembah še v tem mandatu. »Zdaj je treba zmagati na volitvah ter po njih popraviti vse škodljive zakone, ki jih je v tem mandatu sprejela koalicija, vključno s tem,« je dejal.

To je tudi vzrok, da so se po besedah Tonina raje kot za zavrnitev predloga za posvetovalni referendum odločili za njegovo podporo. »Ena od nevarnosti, ki jo vidimo, je, da bi sedanja koalicija in večina ta zakon potrdila, nekoliko drugačna koalicija pa bi po volitvah v parlamentu začela uvajati spremembe tega zakona, ker bi začela dokazovati, da je drugačna od te koalicije,« je dejal Tonin in nadaljeval, da bi bil rezultat na takšnem posvetovalnem referendumu močno politično sporočilo, da naj ta zakon ostane takšen tudi v prihodnosti. V podporo spremembam so v NSi začeli zbirati tudi podpise podpore.

Bodo torej spremembe zakona o dohodnini potrjene? Spremembam se je, preden je koalicija sama preložila glasovanje, res obetala podpora – tega sami sicer niso vedeli –, a tako kot SDS, NSi in Levica so tudi druge stranke začele preračunavati, kaj je zanje pred volitvami najugodnejša pozicija pri tem vprašanju oziroma podpora vladnemu zakonu. Rezultat tega glasovanja zdaj tako ni popolnoma jasen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine