Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bolniki čakajo na presaditev roženice tri leta

Težave s pridobivanjem roženic in nefleksibilen delovni čas so povzročili tri leta čakalne dobe za keratoplastiko v UKC Ljubljana.
V čakalni vrsti za presaditev roženice je bilo 23. julija 118 bolnikov, ki so čakali nedopustno dolgo. Foto Marko Feist
V čakalni vrsti za presaditev roženice je bilo 23. julija 118 bolnikov, ki so čakali nedopustno dolgo. Foto Marko Feist
20. 8. 2021 | 07:00
20. 8. 2021 | 10:50
5:21
Med 31 zdravstvenimi storitvami, za katere bodo nedopustno dolge čakalne dobe poskušali skrajšati z nacionalnim razpisom za izboljšanje dostopnosti, je keratoplastika, to je presaditev roženice. Bolniki potrebujejo to operacijo po poškodbi očesa, po bolezni, ki zamotni roženico, in tudi po hudi okužbi. Vid se lahko povrne zgolj s presaditvijo tkiva. V UKC Ljubljana je čakalna doba za poseg tri leta. Zakaj?
 

Na prvi pogled absurd


Razpis za keratoplastiko je na videz absurden. Operacija je zahtevna in draga – presaditev roženice stane dobrih 14.000 evrov –, a največja težava ni denar. Vse presaditve roženic so namreč neposredno plačane iz zdravstvene blagajne že zdaj. Vendar se zatika, ker ni zadosti roženic. Teh ni mogoče preprosto kupiti; pridobiti jih je treba od umrlih.

Razpis je predvidel 118 dodatnih presaditev roženice. Zakaj ravno toliko? »V skladu s kriteriji izbora storitev za nacionalni razpis je bilo na dan 23. julija, ko je bil razpis objavljen, v čakalni vrsti 118 bolnikov, ki so čakali nedopustno dolgo,« je odgovoril državni sekretar z ministrstva za zdravje Robert Cugelj. Nad dopustno čakalno dobo pomeni v primeru napotnice z oznako redno več kot šest mesecev čakanja. Prijavila sta se oba izvajalca, UKC Ljubljana in Maribor, skupaj za 137 operacij. Zavezala sta se, da bosta lahko zagotovila roženice. Kako?


Nova pot za pridobivanje roženic


Po besedah prof. dr. Mojce Globočnik Petrovič, predstojnice očesne klinike UKC Ljubljana, so junija v UKC v sodelovanju s Slovenija-transplantom na novo določili pot za pridobivanje roženic. Gre namreč za občutljivo nalogo, ki zahteva usklajeno sodelovanje celotnega UKC Ljubljana in Slovenija-transplanta. Roženico, druga tkiva in tudi organe lahko odvzamejo od vseh primernih darovalcev, ki so umrli v UKC, če je umrli že pred smrtjo podpisal, da bo darovalec. A takih donorjev ni dovolj. Zato posebna služba pokliče svojce umrlih in jih vpraša, ali bi dovolili odvzem roženice.
 

Težki trenutki


»Roženico lahko odvzamemo v 24 urah po smrti, kar je kratek rok. Svojce je treba klicati v njihovih najtežjih trenutkih. Še težje kot pri roženici je pri odvzemu organov. Odvzeti jih je treba v času, ko je pacient že klinično mrtev, a še priključen na aparate. Takega dogovora ni enostavno doseči,« pojasni prof. Globočnikova. Na srečo v odvzem roženice privoli približno polovica svojcev, ki jih pokličejo, a se to izkazuje za premalo glede na vse potrebe. Vnaprej ni mogoče vedeti, ali je roženica kakovostna ali ne. Šele ko jo odvzamejo in pregledajo, ugotovijo, ali ustreza. Zato se odvzame več roženic, kot se jih presadi, pove sogovornica.

Obstaja tudi možnost nakupa v kateri od specializiranih očesnih bank v Evropi ali v svetu. Do nedavnega nakupa zakon ni dovoljeval, zato prakse še ni. Vsak nakup bo morala odobriti Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, pojasni profesorica.
 

Popoldanske operacije


K dodatnemu angažmaju za roženice je okulistično kliniko spodbudil prav nacionalni razpis. Presaditve namreč ni mogoče načrtovati, saj roženica pride, kadar pride, zato je zelo pomembno, da jo lahko takrat tudi presadijo. Takšne operacije je lažje organizirati zunaj delovnega časa, tudi ob sobotah ali nedeljah, če to narekuje odvzeta roženica. Prav to – delo zunaj rednega delovnega časa – predvideva nacionalni razpis.

V rednem delovnem času so namreč anestezisti, ki so ozko grlo vseh operacij, že polno zasedeni. V njihovem prostem času je tako lažje sestaviti zdravniško in sestrsko ekipo, ki je potrebna za izvedbo operacije. »Upam, da nam ne bo covid še dodatno zamešal štren,« je dejala profesorica. Zaradi okužb je bil kader lani prerazporejen na druga delovišča, tudi same okužbe bi delo onemogočile, saj okuženi bolniki niso primerni darovalci, prav tako ne za presaditev.
 

Tudi operacije sive mrene


Presaditve organov in tkiv so dovoljene samo javnemu sektorju, zato zasebnih izvajalcev na tem področju ni. Pač pa so se lahko prijavili okulisti zasebniki za izvedbo operacij sive mrene. Podatka o tem, koliko od vsega skupaj 20 izvajalcev za operacije sive mrene se je prijavilo na razpis za 674 operacij sive mrene, še ni, saj razpis ni končan. Ker pa razpis daje prednost javnim zavodom pred zasebnimi izvajalci, bo po mnenju poznavalcev osem bolnišnic z lahkoto izvedlo vse razpisane operacije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine