Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Izvajalci bodo izbrani do 31. avgusta

Na nacionalnem razpisu za izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev so izvajalci ponudili petkrat toliko storitev, kot je bilo razpisanih.
Na razpisu za 20.578 zdravstvenih storitev za prav toliko bolnikov je 73 izvajalcev ponudilo 119.397 storitev.
Na razpisu za 20.578 zdravstvenih storitev za prav toliko bolnikov je 73 izvajalcev ponudilo 119.397 storitev.
20. 8. 2021 | 06:00
2:08
Ministrstvo za zdravje naj bi danes podpisalo pogodbe z izvajalci, ki so se prijavili na nacionalni razpis za izboljšanje dostopnosti zdravstvenih storitev, a se to ne bo zgodilo. Na razpis za 20.578 storitev v skupni vrednosti 20 milijonov evrov se je prijavilo 73 ponudnikov, med njimi 69 pravočasno, od teh jih devet ni oddalo popolnih vlog. Te je ministrstvo pozvalo k dopolnitvi vlog. Datum izbire izvajalcev je zato premaknilo na najkasneje 31. avgust.

Ponudniki so ponudili 119.397 storitev v skupni vrednosti 74 milijonov evrov, kar je 98.819 storitev več, kot je bilo razpisanih.


 

Zasebno in javno


Razpis je po oceni zdravniške zbornice pripravljen diskriminatorno do zasebnih izvajalcev. Odbor za zasebno dejavnost pri zdravniški zbornici si bo prizadeval za odpravo diskriminacije, so napovedali. Ena bolj motečih je določba, da bo moral zasebni izvajalec, pri katerem bo prišlo do komplikacije, plačati stroške nadaljnjega zdravljenja bolnika v javnem zavodu. To pa ne velja za javne zavode, katerih bolniki po komplikaciji ravno tako potrebujejo zdravljenje v terciarni ustanovi. Zakaj tako?

Podlaga je v zakonu o nujnih ukrepih na področju zdravstva, odgovarja državni sekretar Robert Cugelj. Toda: »Za vse izvajalce velja, da če so bile upoštevane strokovne smernice za posamezen poseg, je to definirano kot zaplet in ne kot komplikacija.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine