Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ranta in košarkarji se vračajo v kinodvorane

Filmska uspešnica je po dveh letih dobila nadaljevanje, tudi to se navdihuje v knjigi Primoža Suhodolčana
Za Metko (Gaja Filač) bi kolesaril na konec sveta. Fotografije promocijsko gradivo
Za Metko (Gaja Filač) bi kolesaril na konec sveta. Fotografije promocijsko gradivo
25. 9. 2019 | 10:00
5:40
V kinematografe prihaja nov film o Ranti, literarnem junaku Primoža Suhodolčana. Prvi je bil uspešnica, drugi menda tudi igra na prave note. O tem so prepričani njegovi ustvarjalci, ki jih je vodil režiser Boris Bezić. In nauk filma? S prizadevanjem in srčnostjo je mogoče uspeti povsod.

Tudi tokrat je scenarij napisal Primož Suhodolčan, ki pravi, da Košarkar naj bo 2 v glavnem sledi njegovi knjigi Ranta in košarkatorji. »Zame je bil to velik izziv. Pri pisanju filmskega scenarija je namreč vse drugače kot pri pisanju knjige. Kar na platnu deluje, v knjigi velikokrat ne, in obratno.«

Tako film kot nova Suhodolčanova knjiga Ranta in košarkatorji obravnavata velike dileme današnjega časa: »Gre za vprašanja, ali se mladi odločajo za šport zaradi slave in denarja ali zaradi veselja do gibanja, druženja in zdrave tekmovalnosti. Pa tudi o tem, ali je mogoče v času, ko je individualizem na pohodu, delovati ekipno.«
<em>Podlaga za film</em><em> Košarkar naj bo 2</em> je knjiga <em>Ranta in košarkatorji</em>.
Podlaga za film Košarkar naj bo 2 je knjiga Ranta in košarkatorji.

Film govori o tem, kako se filmska druščina ob koncu devetletke, mladim že znani glavni junaki Ranta (Klemen Kostrevc), njegov najboljši prijatelj Smodlak (Matija Brodnik) in njegova punca Metka (Gaja Filač), pred koncem šolskega leta trudi s šolskimi obveznostmi, pa tudi s treningi košarke pod vodstvom učitelja telovadbe Salte (Marko Miladinović). V odraslih vlogah v filmu nastopajo še Gojmir Lešnjak Gojc (učitelj geografije Tundra), Lado Bizovičar (menedžer Tini Trska) in Rantova starša Ana Maria Mitić in Matjaž Javšnik.
 

Prvi odzivi odlični


Košarkarsko ekipo čaka pomembna tekma na državni ravni. »A žog in še česa jim tokrat ne premeša le nasprotnik, ampak tudi novi soigralec Jožko (Domen Novak), ki ga sprejmejo v ekipo, da bi jim prinesel zmago,« so sporočili iz Koloseja pred jutrišnjo premiero. »V drugem delu filma smo še bolj poudarili sodelovanje. Želeli smo povedati, da posameznik proti ekipi ne more zmagati,« je dejal Primož Suhodolčan.

Film, ki je nastal v produkciji Gustav filma in koprodukciji RTV Slovenija, sofinanciral pa ga je slovenski filmski center Viba film, so premierno že pokazali nekaj skupinam otrok in mladostnikov. Režiser Boris Bezić: »Že v fazi nastajanja filma smo imeli na nekaterih šolah in v vrtcih testne projekcije, saj so nas zanimali odzivi otrok pa tudi učiteljev in vzgojiteljev. Bili so čudoviti in so celo presegli naša pričakovanja – na otroških obrazih in tudi pri starejših se je takoj videlo, da jim je film všeč.
V montaži smo film prilagajali tem odzivom in komentarjem, ki so bili za ekipo dragocena informacija. Zdaj smo pred premiero in zelo se veselim, da bo naša družinska komedija končno na voljo širšemu občinstvu, ki mu je tudi namenjena.«
Ranta je v nadaljevanju filma še vedno tako velik, »da bi lahko žirafam kravate zavezoval«, in tako len, »da je morala zvečer postelja k njemu, sicer bi kar stoje zaspal«, a se spreminja v vse bolj zagrizenega športnika in privlačnega mladeniča. »Košarkarskih sanj si ne bo pustil vzeti, tudi za šolske obveznosti najde zdravilo, za Metko pa je pripravljen kolesariti na konec sveta,« poročajo ustvarjalci filma.
Ranta (Klemen Kostrevc) je postal izjemen športnik.
Ranta (Klemen Kostrevc) je postal izjemen športnik.

Režiser Bezić: »Pred mano, nami je velika odgovornost do otrok: nadaljevati moramo poučno in čudovito zgodbo, ki se je že davno začela s knjigami Primoža Suhodolčana in se pred dvema letoma nadaljevala s prvim filmom. Po drugi strani pa je tukaj velika priložnost, da pomagamo otrokom na veliki pustolovščini, ki jo predstavlja to čudovito življenje. Ne samo zase, tudi za številne druge, ki so sodelovali, lahko rečem, da smo se kar se da potrudili. Film smo s skupnimi močmi pripeljali do konca. Zdaj bodo svoje povedali gledalci.«
 

Ne le film, požirajo tudi knjige


Priljubljen ni le film o Ranti, otroci požirajo tudi knjige o tem in drugih literarnih junakih Primoža Suhodolčana. Že več let so v vrhu najbolj branih knjig med otroki in mladostniki. V katerokoli slovensko knjižnico bi poklicali, bi dobili enak dogovor: »Primož Suhodolčan je med mladimi bralci zelo zaželen avtor.«

To še posebej velja za Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem, ki ima enote in izposojevališča po vsej Mežiški dolini. Na izposoji pravijo, da so vsi izvodi njegovih knjig ves čas v obtoku.
»Če si v dvomih, kaj mladostniku ponuditi v branje, z deli Primoža Suhodolčana nikoli ne zgrešiš,« povedo v ravenski knjižnici, kjer si mladi bralci lahko izposodijo tudi film. Knjiga Košarkar naj bo, izdana leta 1994, je štirikrat zapored dobila priznanje moja najljubša knjiga, od leta 1999 do 2002. Film Košarkar naj bo pa je navdušil več kot 75.000 gledalcev in si prislužil tri zlate role.

Nad košarko je navdušen tudi avtor literarne predloge za film, a je zaradi poškodbe obeh kolen dokončno pristal, kot pravi sam, na »injury list«, kjer bo ostal do nadaljnjega.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine