Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Računsko sodišče ugotovilo več nepravilnosti pri poslovanju geološkega zavoda

Neskladja pri nagradah, izplačilu dnevnic, objavah delovnih mest, oddaji in prodaji premoženja ...
Zavod je zaposlenim zagotovil nekatere pravice, ki nimajo podlage v predpisih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zavod je zaposlenim zagotovil nekatere pravice, ki nimajo podlage v predpisih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pi. K., STA
11. 7. 2024 | 09:44
12. 7. 2024 | 07:20
4:26

Revizijsko poročilo računskega sodišča o pravilnosti poslovanja Geološkega zavoda Slovenije za leto 2022 razkriva številne resne nepravilnosti in kršitve. Pri izbiri izvajalcev storitev in dobaviteljev blaga v vrednosti najmanj 137.662 evrov, na primer, ni ravnal v skladu z zakonom o javnem naročanju, brez predpisane podlage pa je porabil 8560 evrov za izplačilo denarnih nagrad.

Zavod je, je navedeno v poročilu, za stroške službenih potovanj leta 2022 zapravil 156.097 evrov, kar je za 281 odstotkov več kot leto prej. Upravičenosti potovanj poročilo sicer ne preverja, so pa ugotovili, da so izplačali 111 evrov preveč dnevnic.

Ugotovili so tudi, da je zavod pri izvajanju ukrepov promocije zdravja na delovnem mestu za leto 2022 kupil karte za fitnes in vodene vadbe ter sadje za zaposlene v skupnem znesku 7289 evrov, kar naj bi bilo, če parafraziramo računsko sodišče, občutno preveč oziroma v nasprotju »z načeli varčnosti, učinkovitosti ter gospodarnosti«.

Zavod je kršil tudi zakon o sistemu plač v javnem sektorju z napačno izvedenim napredovanjem javne uslužbenke, kar je privedlo do izplačila najmanj 2701 evro premalo plače. Prav tako je zaradi nepravilne določitve delovne dobe štirim javnim uslužbenkam izplačal 158 evrov preveč dodatka za delovno dobo.

V nasprotju z zakonom o javnih uslužbencih je zavod zaposlenim zagotovil pravice brez podlage v predpisih, kar je obremenilo javna sredstva v skupnem znesku 12.666 evrov. Kršil je tudi zakon o delovnih razmerjih, saj ni zagotovil enakopravne dostopnosti delovnih mest za vse zainteresirane kandidate.

Oddaja pisarn po prenizki ceni

Poleg tega so stanovanje v Mariboru v znesku 6000 evrov na leto oddali brez javnega zbiranja ponudb, pisarne v Ljubljani pa so po oceni računskega sodišča oddali po prenizki ceni. »Opozarjamo, da je bila cena iz cenika tudi sicer nižja od najemnin za primerljive pisarniške prostore v Ljubljani v letu 2022. Po podatkih iz Poročila o slovenskem trgu poslovnih nepremičnin za obdobje 2020–2022 je bila mediana mesečne najemnine za pisarniške prostore leta 2022 v Ljubljani 10 evrov za kvadratni meter.« Geološki zavod je prostore oddal po ceni 7,5 evra za kvadratni meter. Zavod je za računsko sodišče pojasnil, da je pisarna v stavbi na Dimičevi 16 v Ljubljani, ki je v relativno slabem stanju, zaradi česar so ocenili, da je omenjeni prostor slabše konkurenčen. »Absolutna zavrnitev sklenitve posla bi pomenila slabo gospodarjenje z nepremičninami zavoda,« so zapisali.

Poročilo še navaja, da v zadnjih petih letih niso izvedli popisa knjižničnega gradiva, o odpisu sredstev in načinu likvidacije opreme pa ni odločal pristojni organ. Zavod je tudi napačno obračunal in izkazal za 731 evrov previsoke stroške amortizacije.

Zavod je vse ugotovljene nepravilnosti odpravil že med revizijskim postopkom, so zapisali na računskem sodišču.

Geološkemu zavodu so revizorji med drugim priporočili, naj vzpostavi ustrezno notranjo kontrolo, ki bo  preprečevala nepravilnosti pri obračunavanju stroškov prevoza na delo in z dela ter službenih potovanj v povezavi z evidenco delovnega časa.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine