Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prvi mož Šentjerneja Radko Luzar podal odstopno izjavo

Za glavni razlog odhoda z mesta župana je navedel zaplete ob prenovi občinske ceste v vasi, kjer živi.
Radko Luzar Luzar občino Šentjernej vodi nepoklicno, sicer pa je podjetnik in lastnik šentjernejskega podjetja L-Tek Elektronika. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Radko Luzar Luzar občino Šentjernej vodi nepoklicno, sicer pa je podjetnik in lastnik šentjernejskega podjetja L-Tek Elektronika. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
26. 9. 2019 | 16:18
26. 9. 2019 | 17:35
4:07
»Sem nepreklicno odstopil in odstopne izjave ne nameravam preklicati,« je v prvem odzivu po napovedi odstopa s položaja župana občine Šentjernej za Delo povedal Radko Luzar, ki ima županske funkcije dovolj. Dejal je, da za vsem stoji Albert Pavlič s svojimi civilnimi iniciativami. Zaradi njega – pravi Luzar –, ki je pripravil ves scenarij, občinski svetniki na včerajšnji seji sveta niso sprejeli niti dnevnega reda in je po petih minutah bila seja končana.

»V takem okolju ne morem delati in bolje je, da ljudem o težavah takoj povem, saj programa investicij, ki smo ga zastavili, niti pod razno ne morem udejanjiti,« je pretresen povedal Luzar, sicer uspešen šentjernejski podjetnik, ki se v lokalno politiko ni spustil zaradi denarja, temveč predvsem zato, da bi v okolju, v katerem živi, s svojim znanjem pripomogel k razvoju lokalne skupnosti.

»Hotel je biti podžupan. Rekel je, da lahko potem takoj ustavi vse civilne iniciative, a ga jaz nisem želel imenovati,« je dodal. Pavlič je v prejšnjem mandatu že bil podžupan, a je s funkcije odstopil leta 2016. Razlogov Pavlič takrat ni razkril, dejal je le, da gre za osebno odločitev, ki je ne bo delil z javnostjo, in da ne gre za neke osebne zamere.

V občinskem svetu pa, da bo še vedno podpiral dobre projekte in odločitve. Luzar je še dejal, da so njega zapustili še tisti občinski svetniki, ki so ga doslej podpirali, zato je nepreklicno odstopil s položaja prvega moža šentjernejske občine, ki bo to funkcijo opravljal še do 19. decembra, ko bodo predvidoma potekale nadomestne volitve.

Abert Pavlič. FOTO: Roman Šipić/Delo
Abert Pavlič. FOTO: Roman Šipić/Delo




Do 19. decembra času namerava Luzar izpeljati prenos koncesije za opravljanje javne gospodarske službe zbiranja, odvajanja in čiščenja komunalnih, odpadnih in padavinskih voda na območju občine Šentjernej na občinsko podjetje, da bodo občani imeli cenejše odvajanje odpadnih voda.

Albert Pavlič je za Delo povedal, da Luzarju ni nikoli nagajal ter da je v odstopni izjavi zapisal, da odstopa iz osebnih razlogov. Dodal je, da med ljudmi krožijo govorice, da za drugi mandat sploh ni želel kandidirati, če pa bo, naj bi bil župan samo eno leto, da bo projekt s koncesijo pripeljal do konca. »Bilo bi prav, da bi lani volivcem odkrito povedal, da bo župan samo eno leto, a tega ni storil. Zdaj pa samo išče alibi za svoj nečasten odstop. Če pa razlog njegovega odstopa tiči v zdravju ali družini, pa jaz to globoko spoštujem,« je dejal Pavlič.

Franc Hudoklin, nekdanji šentjernejski župan in sedanji občinski svetnik, je povedal, da je nad dogodkom presenečen. »Na osnovi obrazložitve, ki jo je povedal Luzar na včerajšnji seji sveta, mi je povsem jasno, da so mu tisti, ki so ga postavili na oblast, zdaj obrnili hrbet. Med njimi je prišlo do hudih razprtij,« je povedal. Prepričan je, da je prav Pavlič glavni iniciator za Luzarjev odstop. Pravi, da sta se ustanovili dve civilni iniciativi, ki nasprotujeta delu župana. Prvo vodi Pavlič, drugo pa Andrej Mikec.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine