Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prva izmed dveh ustavnih pritožb opozicije

Po dodatnem dnevu usklajevanja so LMŠ, SD, Levica in SAB vlagajo prvo izmed dveh ustavnih pritožb zaradi nedopustnosti referenduma o investicijah v vojsko.
Ustavnemu sodišču bodo predlagali absolutno prednostno obravnavo zadeve, zadržanje zakona o investicijah v vojsko in tudi njegovo razveljavitev, zato da bi bil ta spet vrnjen v postopek in bi bila omogočena izvedba referenduma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ustavnemu sodišču bodo predlagali absolutno prednostno obravnavo zadeve, zadržanje zakona o investicijah v vojsko in tudi njegovo razveljavitev, zato da bi bil ta spet vrnjen v postopek in bi bila omogočena izvedba referenduma. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
8. 12. 2020 | 15:15
2:50
Kot smo že poročali, najprej opozicijski poslanci zahtevajo presojo ustavnosti in zakonitosti samega sklepa državnega zbora o tem, ki so ga poslanci z 51 glasovi za in 33 proti sprejeli na predlog vlade. Vlagatelji zahteve za oceno ustavnosti menijo, da je sklep v nasprotju s 3. členom ustave, ki določa, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, 44. člena, ki govori o pravici do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev, in 90. člena ustave, ki določa, da zoper zakone o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države in varnosti ni dopustno razpisati referenduma.

Po ocenah koordinatorja Levice Luke Mesca bo zelo težko utemeljiti nujnost tega zakona. »Ta zakon pa ni bil sprejet po nujnem postopku, niti ni bil ob tem predložen sklep o nedopustnosti referenduma. Po rednem postopku je bil v obravnavi več kot pet mesecev,« pravi Mesec, ki dvomi tudi v vsebinsko nujnost zakona, saj da Slovenija trenutno ni v vojni nevarnosti, pač pa je ogrožena zdravstveno, socialno in gospodarsko.

Da ne gre za zakon, od katerega bi bil odvisen obstoj varnosti in obrambe države, pač pa za navaden zakon o investicijah in državljani bi morali imeti pravico o tem odločati na referendumu, se je strinjala tudi poslanka LMŠ Tina Heferle. Po mnenju poslanke SD Meire Hot pa koalicija s sklepom o nedopustnosti referenduma arbitrarno posegla v nekaj, kar bi moralo biti v demokratičnih državah samoumevno, torej dopustiti ljudem do soodločanja na referendumu. Tudi poslanec SAB Marko Bandelli se je strinjal, da morajo o teh vojaških naložbah odločiti državljani.

Pričakovati je, da bodo v Levici, ko bo zakon začel veljati – torej konec tedna –, na ustavnem sodišču zahtevali še oceno ustavnosti zakona zaradi kršitve drugega odstavka 90. člena. Skladno z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi to lahko stori že en sam volivec, ustavno sodišče pa mora o tem odločitev sprejeti v 30 dneh.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine