Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pristojni odbor DZ ravnanje policije na protestu označil kot ustrezno

Proti sklepu, da je policija svoje delo 5. novembra opravila ustrezno in učinkovito, so na odboru nastopili poslanci dela opozicije.
Prizor s protivladnega protesta v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prizor s protivladnega protesta v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
24. 11. 2020 | 14:55
24. 11. 2020 | 17:38
3:20
Odbor državnega zbora (DZ) za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na današnjem odprtem delu seje, na kateri je razpravljal o ravnanju policije na nasilnem protestu 5. novembra v Ljubljani, ugotovil, da je policija svoje delo ob posredovanju opravila ustrezno, profesionalno in učinkovito. 

Na protestu, ki se ga je po oceni policije udeležilo okoli 500 ljudi, so izbruhnili številni spopadi s policisti, tudi napadi na novinarje, poškodovani so bili policijska in reševalna vozila ter mestna infrastruktura. Nasilni udeleženci protesta niso znani, jih pa policija išče, je pred časom povedal direktor Policijske uprave Ljubljana Stanislav Vrečar.

image_alt
Grims nad Kordiša zaradi izjav in razkritja podatkov Sove


Proti sklepu, da je policija svoje delo opravila ustrezno in učinkovito, so na odboru ostro nastopili poslanci dela opozicije. Jani Möderndorfer (LMŠ) je ocenil, da lahko delo policije na protestu presojajo le strokovnjaki, ne pa tudi poslanci, še posebej, če o tem nimajo nobenih poročil. Kot je dejal, na odboru niso bili seznanjeni z nobenim uradnim poročilom o ravnanju policije, pač pa le z njenimi ustnimi pojasnili.

Predrag Baković (SD) je dejal, da so bila po dosedanjih pojasnilih policije na protestu uporabljena prisilna sredstva, kar pomeni, da mora biti oblikovana tričlanska komisija, ki preveri upravičenost in uspešnost njihove uporabe. Takšna komisija lahko po njegovih besedah edina presoja ustreznost ravnanja policije.

Opozicija je kritična do ravnanja policistov na protestu 5. noevmbra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Opozicija je kritična do ravnanja policistov na protestu 5. noevmbra. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Direktor uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek je povedal, da komisija ni bila ustanovljena, ker zanjo niso bili izpolnjeni zakonski pogoji. »Zakon določa, da se takšna komisija ustanovi, ko je bilo prisilno sredstvo uporabljeno proti najmanj petim osebam in je pri tem nastala najmanj ena lahka poškodba. Te pa ni bilo, saj nobeden od protestnikov pri uporabi prisilnih sredstev ni bil poškodovan,« je dejal.


Odbor DZ se bo danes ponovno sestal


Odbor je razpravo o nasilnih protestih začel 12. novembra, nadaljeval pa jo je 13. in 23. novembra za zaprtimi vrati. Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek je namreč na seji 12. novembra povedal, da je Sova spremljala dogajanje, povezano s protestom, ker so bile »izkazane določene mednarodne aktivnosti«. Ker o podrobnostih, ki so zaupne narave, ni mogel govoriti, so se člani odbora z njimi seznanili na zaprtem delu seje.

Odbor za notranje zadeve se je popoldne ponovno sestal na seji, na kateri je na zahtevo LMŠ, SD in SAB razpravljal o odgovornosti za nasilni protest 5. novembra. Seja je potekala za zaprtimi vrati, kar pa je zmotilo predlagatelje, zato so jo skupaj z Levico obstruirali. Predsednik odbora Branko Grims (SDS) je pojasnil, da je ravnal v skladu s poslovnikom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine