Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Demonstracija moči policije je bila pretirana

Tako meni strokovnjak za varnostna vprašanja. Policija pa po nasilnih protestih pravi: "Očitno je bilo, da so prišli napadat policiste in povzročat izgrede."
Med protestom so pridržali deset oseb, tri so privedli v prostore policije za ugotavljanje identitete. Vsi so že na prostosti, zoper njih pa vodijo prekrškovne in postopke zaradi suma kaznivih dejanj. FOTO:  Voranc Vogel
Med protestom so pridržali deset oseb, tri so privedli v prostore policije za ugotavljanje identitete. Vsi so že na prostosti, zoper njih pa vodijo prekrškovne in postopke zaradi suma kaznivih dejanj. FOTO:  Voranc Vogel
7. 11. 2020 | 06:00
4:01
Ljubljana – Zdravniško pomoč po spopadih protestnikov in policije v središču prestolnice je poiskalo pet policistov ter en protestnik in en fotograf. V izgredih je nastalo tudi nekaj premoženjske škode, med drugim je bilo poškodovanih osem vozil, med njimi dve reševalni in tri policijska.

»Protestniki so bili dobro organizirani, vedeli so, da se morajo razpršiti, očitno je, da imajo izkušnje s policijo. Uporabili so taktično znanje premikanja skupin, vedeli so, kako deluje policija, in so se temu prilagodili. Kdo ima tovrstne izkušnje? Zagotovo jih imajo navijaške skupine,« ocenjuje Vladimir Prebilič, strokovnjak za varnostna vprašanja.

Ker so obveščevalne službe imele podatke, da bi lahko bili četrtkovi protesti nasilni, je bila policija na to pripravljena. Generalna policijska uprava (GPU), ki je sodelovala pri pripravi načrtov ter z nekaterimi svojimi enotami tudi pri samem varovanju protestov, ocenjuje, da je bilo delo opravljeno učinkovito, s sorazmerno uporabo prisilnih sredstev in tako, da so policisti preprečili večje poškodovanje oseb in premoženja.


Policija preiskuje ozadja


Je šlo tudi za manifestacijo moči policije in morebiti napoved, da lahko s protestniki tako obračuna na prihodnjih demonstracijah proti vladi? Lahko domnevno zrežirani nasilni protesti pripomorejo k aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi?

»V tem primeru se mi zdi pretirano govoriti o teoriji zarote. Je pa bila ob nekaj sto protestnikih uporaba vodnega topa pretirana. Seveda so bile provokacije in zgodili so se nedopustni napadi na policiste, a ta demonstracija moči policije je bila pretirana. Policija je uporabila res skrajne ukrepe, v mesto je prišla celo oborožena specialna enota, naslednji korak je lahko le še uporaba orožja,« opozarja Prebilič.

Policisti so ugotovili 52 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter več drugih kršitev javne varnosti. Zasegli so tudi več pirotehničnih predmetov. Foto Voranc Vogel
Policisti so ugotovili 52 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja ter več drugih kršitev javne varnosti. Zasegli so tudi več pirotehničnih predmetov. Foto Voranc Vogel


Ali in kdo se skriva za organizacijo nasilnih protestov, od katerih se ograjujejo vsi organizatorji dosedanjih demonstracij in tudi celotna slovenska politika, bo policija poskušala ugotoviti v prihodnjih dneh. Opozicija sicer meni, da so nasilni izgredi posledica večmesečnih napetosti, ki jih ustvarja vlada z vnašanjem razdora in napetosti med ljudi ter napadi na medije.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je medijem celo naprtil del odgovornosti za dogajanje. Prebilič pri tem poudarja, da živimo v demokratični družbi, v kateri ljudje lahko izražajo nestrinjanje na različne načine, in mediji imajo nalogo, da tudi o tem poročajo. Če ne bi smeli, bi imeli diktaturo.


Knovs bo povabil Janšo


Protestov se je udeležil tudi Ivan Gale, nekdanji uslužbenec zavoda za blagovne rezerve, ki je razkril nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme v prvem valu epidemije. To je opazil tudi premier Janez Janša, potem ko ga je na to opozoril šef Sove Janez Stušek, ko mu je poslal njegovo fotografijo.

S spremljanjem Galeta in vlogo Sove na protestih se bo prihodnji teden ukvarjala tudi Komisija na nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), je napovedal njen predsednik Matjaž Nemec (SD). Šef Sove Janez Stušek pravi, da fotografije ni poslal »v zvezi z opravljanjem nalog agencije«, a da ima seveda Knovs pravico in dolžnost izvajati svoja pooblastila. Sova po njegovih besedah spremlja relevantne vsebine in jih proučuje z vidika vplivov na slovensko in mednarodno varnost, z namenom pravočasnega zaznavanja morebitnih varnostnih in drugih tveganj. Podatki, ki jih pridobi, so seveda tajni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine