Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Italiji prvi primer nove različice koronavirusa omikron

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Okužbe z različico omikron so doslej odkrili že v nekaj državah, vsi pa so jo prinesli s potovanja na jugu Afrike. FOTO: Eva Plevier/Reuters
Okužbe z različico omikron so doslej odkrili že v nekaj državah, vsi pa so jo prinesli s potovanja na jugu Afrike. FOTO: Eva Plevier/Reuters
P. M., M. Fe., STA
27. 11. 2021 | 07:01
27. 11. 2021 | 21:05
26:41

19.30 Prvi primer omikrona tudi v Italiji

V Italiji so danes potrdili prvi primer nove različice novega koronavirusa omikron. Kot je sporočil italijanski inštitut za javno zdravje, gre za potnika iz Mozambika.

»Bolnik in člani njegove družine so v dobrem zdravstvenem stanju,« so še sporočili v Rimu.

V Evropi so poleg Italije različico omikron doslej potrdili v Belgiji, Veliki Britaniji in Nemčiji.

19.00 V Nemčijo potnika virus prinesla iz Južne Afrike

V Münchnu na Bavarskem so potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron v Nemčiji. Kot je sporočil bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek, sta oba potnika 24. novembra prispela z letalom iz Južne Afrike.

Pred tem je že minister za socialne zadeve nemške dežele Hessen Kai Klose sporočil, da obstaja velika verjetnost prvega primera različice omikron v Nemčiji.

Okužbe z različico omikron so doslej odkrili že Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu in Izraelu. V Evropi so jo poleg Nemčije potrdili v Belgiji in Veliki Britaniji.

15.57 V Veliki Britaniji potrdili dva primera različice omikron

Velika Britanija je danes sporočila, da so v državi potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron. Oba primera sta povezana s potovanjem na jug Afrike.

»Hitro smo ukrepali in posameznika sta v samoizolaciji. Poteka sledenje njunim stikom,« je sporočil britanski minister za zdravje Sajid Javid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so različico omikron ločeno potrdili v mestih Nottingham in Chelmsford. Oba primera naj bi bila sicer povezana med sabo.

image_alt
WHO novo skrb vzbujajočo različico poimenovala omikron

Velika Britanija, ki je že v četrtek napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike, je sedaj na rdeč seznam držav, za katere je ob vrnitvi obvezna desetdnevna karantena v hotelu, uvrstila še dodatne afriške države, med njimi Malavi, Mozambik in Angolo.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek novo različico omikron, ki jo je prva potrdila Južna Afrika, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila različica omikron bolj nalezljiva kot sedaj prevladujoča različica delta.

Poleg Velike Britanije so različico omikron kot prvi v Evropi potrdili v Belgiji. Nemčija je sporočila, da obstaja velika verjetnost prvega primera različice omikron. V Sloveniji različice omikron zaenkrat še niso potrdili.

14.00 Južna Afrika se počuti kaznovano zaradi odkritja omikrona

Južna Afrika se je danes kritično odzvala na ukrepe po svetu po odkritju nove različice novega koronavirusa omikron. Kot je sporočilo zunanje ministrstvo, je država »kaznovana« zaradi odkritja nove različice omikron, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija označila za zaskrbljujočo in naj bi bila bolj prenosljiva od prevladujoče delte.

Odločitev številnih držav po svetu, da po odkritju novega različice virusa prepovedo lete s širšega juga Afrike, »je enaka kaznovanju Južne Afrike zaradi naprednega genomskega sekvenciranja in sposobnosti hitrejšega odkrivanja novih različic,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še zapisali na ministrstvu.

»Odličnost znanosti je treba pozdraviti in ne kaznovati,« so dodali in poudarili, da so nove različice odkrili tudi v drugih delih sveta. Noben od teh primerov ni imel nedavnih povezav s širšo južno Afriko, vendar je odziv na te države popolnoma drugačen kot v primeru južne Afrike, so še povedali.

Južnoafriški zdravstveni minister Joe Phaahla je v petek zvečer obsodil takojšnjo reakcijo številnih držav, da zaprejo svoje meje za Južnoafričane, še preden so izvedeli več o nevarnosti nove različice.

»Nekateri voditelji iščejo grešne kozle za rešitev problema, ki je globalen,« je dejal Phaahla in reakcijo označil za panično.

Številne države po svetu so že omejile ali ustavile potovanja iz širšega območja južne Afrike. Poleg države Južne Afrike omejitve veljajo tudi za Bocvano, Zimbabve, Namibijo, Lesoto, Esvatini, Mozambik in v nekaterih primerih Malavi.

Južna Afrika je sicer z več kot skupno 2,95 milijona primerov okužb z novim koronavirusom in skoraj 90.000 smrtnimi primeri najbolj prizadeta afriška država zaradi pandemije covida-19.

13.20 V BiH zavrgli donirano cepivo proti covidu-19 iz Avstrije

V Bosni in Hercegovini so morali zaradi pretečenega roka uporabe zavreči cepivo proti covidu-19, ki jim ga je podarila Avstrija, saj jim ga ni uspelo pravočasno porabiti. Rok za uporabo se je iztekel oktobra in novembra, poroča avstrijski tednik Profil.

Na avstrijskem zunanjem ministrstvu so za avstrijsko tiskovno agencijo APA danes dejali, da je BiH vnaprej vedela za rok uporabe podarjenih odmerkov cepiva. Poudarili so tudi, da so države, kot je BiH, same zaprosile za cepivo ter da so bile predhodno seznanjene, za katero cepivo gre in kakšen je rok uporabe, in so se same odločile, ali bodo sprejele donacijo ali ne.

V Bosni in Hercegovini so morali zaradi pretečenega roka uporabe zavreči cepivo proti covidu-19. FOTO: Carl Recine/Reuters
V Bosni in Hercegovini so morali zaradi pretečenega roka uporabe zavreči cepivo proti covidu-19. FOTO: Carl Recine/Reuters

BiH je jasno zaprosila za cepivo in je vse od začetka vedela za rok uporabe, je za APA dejala tiskovna predstavnica avstrijskega zunanjega ministrstva.

Avstrija je avgusta letos BiH podarila pol milijona odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca.

Avstrija je poleg BiH cepivo darovala tudi Ukrajini, Gruziji, Tuniziji, Libanonu, Iranu, Vietnamu in Kostariki. Levji delež je pripadal Iranu, ki je prejel milijon odmerkov, in BiH s 500.000 odmerki.

Slovenska vlada je junija letos sprejela odločitev, da bo BiH brezplačno namenila 48.000 odmerkov cepiva AstraZenece.

12.20 Pri dveh Hongkonžanih ugotovili visoko virusno breme

Pri dveh posameznikih v Hongkongu, okuženih z novo različico novega koronavirusa omikron, so epidemiologi ugotovili visoko virusno breme. To je vzbudilo zaskrbljenost glede učinkovitosti obstoječih cepiv proti tej različici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dvojica je opravila teste PCR, ki so pokazali vrednosti Ct 18 in 19. To je izredno visoko, če upoštevamo, da sta bila na nedavnih testih PCR negativna, je v tvitu dejal epidemiolog Eric Feigl-Ding in dodal, da bi se ta virusna različica lahko uspela izogniti cepivu.

Čim manjša je vrednost Ct, tem večja je predvidena količina virusa v telesu. Pri večini testov PCR na okužb z virusom sars-cov-2 je mejna vrednost za pozitivni rezultat Ct 40. Bolniki v zgodnjem obdobju okužbe imajo običajno vrednosti Ct 20 do 30 ali manj.

Hongkonške oblasti pravijo, da je različico na ozemlje prinesel popotnik iz Južne Afrike, ki je od prihoda 11. novembra bival v hotelu za karanteno. Virus so pri njem sicer odkrili šele, ko je 13. novembra opravil drugi test PCR.

Oblasti menijo, da bi 36-letni Južnoafričan lahko okužil 62-letnika v sobi nasproti njegove, čeprav sta bila oba v strogi izolaciji. Oba posameznika sta sicer polno cepljena.

Okužbe z različico omikron so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu in Belgiji. Na sliki: tudi ministrska konferenca v Ženevi je odpovedana. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Okužbe z različico omikron so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu in Belgiji. Na sliki: tudi ministrska konferenca v Ženevi je odpovedana. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Vlade po vsem svetu so zaradi različice omikron hitro omejile potovanja, da bi upočasnile širjenje potencialno nevarnejše različice novega koronavirusa. Okužbe z različico, ki so jo poimenovali omikron, so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu in Belgiji.

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropski center za preprečevanje in nadzor bolezni sta izrazila resno zaskrbljenost zaradi velikega števila mutacij te različice, ki lahko znatno zmanjšajo učinkovitost cepiv proti covidu-19 in povečajo tveganje za ponovno okužbo z novim koronavirusom.

12.00 V Nemčiji velika verjetnost za prvi primer različice omikron

V Nemčiji obstaja velika verjetnost prvega primera različice omikron, je danes na Twiterju objavil minister za socialne zadeve nemške dežele Hessen Kai Klose. Dodal je, da gre za osebo, ki se je vrnila iz Južne Afrike. Pri tej osebi, ki je v domači izolaciji, so našli več za omikron tipičnih mutacij, je še objavil minister.

Hkrati je vse, ki so bili v zadnjem tednu na jugu Afrike, pozval, naj omejijo stike ter se testirajo na okužbo z novim koronavirusom.

Okužbe z različico omikron so doslej odkrili v Južni Afriki, Bocvani, Hongkongu, Izraelu in Belgiji.

11.00 Na Nizozemskem pri potnikih iz Južne Afrike več kot 60 pozitivnih testov

Nizozemske zdravstvene oblasti so danes sporočile, da so po zadnjih podatkih pri 61 potnikih z dveh letalskih poletov iz Južne Afrike potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pri vseh še preverjajo, ali gre za okužbe z novo različico omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Vemo, da je bilo 61 testov pozitivnih in 531 negativnih,« je sporočil nizozemski inštitut za javno zdravje (GGD). Dodali so, da so vsi, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom v karanteni v hotelu v bližini amsterdamskega letališča Schiphol.

GGD je tudi vse, ki so od preteklega meseca na Nizozemsko prišli z juga Afrike, pozval, naj se nemudoma testirajo na okužbo z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.00 V petek ob 6143 PCR-testih potrdili 2224 okužb

V petek ob 6143 PCR-testih potrdili 2224 okužb z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 36,2 odstotka testov. V bolnišnicah zdravijo 1120 covidnih bolnikov, 284 na intenzivni negi; v petek je umrlo 23 covidnih bolnikov.

Po oceni NIJZ je trenutno aktivno okuženih 40.046 ljudi, kar je 1446 manj kot dan prej.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je bilo v petek 2478, kar je 144 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh se je glede na dan prej zmanjšalo za 67 na 1901.

V petek so opravili tudi 85.854 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.228.506 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.145.838.

10.00 Skupina za cepljenje poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 priporoča vsem polnoletnim

Strokovna posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ, ki jo vodi Bojana Beović, je na zadnji seji sprejela stališče, da poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 v trenutni epidemiološki situaciji priporočajo vsem polnoletnim osebam, torej starim 18 let in več.

Poživitveni odmerek je posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ doslej posebej priporočala starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

Prav tako je poživitveni odmerek priporočala za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi, in sicer s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju.

Z dodatnim odmerkom je bilo do petka po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji cepljenih 281.704 ljudi.

9.45 V NLZOH zaenkrat niso potrdili nobenega primera omikrona

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) s sekvenciranjem niso potrdili nobenega primera nove različice novega koronavirusa omicron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, je NLZOH danes objavil na Twitterju. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico v petek označila za skrb vzbujajočo.

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko omenjena različica bolj nalezljiva kot druge. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, kot je denimo trenutno prevladujoča različica delta, so v petek sporočili iz WHO.

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice v petek odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja Južne Afrike.

Slovensko zunanje ministrstvo je v petek slovenskim državljanom, ki so v Južni Afriki, svetovalo, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, pa MZZ svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo.

9.30 V Italiji preiskava zaradi ponarejenih potrdil o cepljenju proti covidu-19

Milanska policija je v zvezi s preprodajo ponarejenih potrdil o cepljenju proti covidu-19 prek družbenega omrežja Telegram uvedla preiskavo proti štirim osebam. Ponarejena potrdila o cepljenju so na temnem spletu prodajali za 100 evrov, plačila pa so bila izvedena z bitcoini ali drugimi kriptovalutami, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanska policija je v zvezi s ponarejenimi potrdili o cepljenju proti covidu-19 opravila tudi več hišnih preiskav v več italijanskih deželah.

Ponarejevalci so prek Telegrama oglaševali anonimne račune na temnem spletu, prek katerih je bilo mogoče navezati stik s ponudniki ponarejenih potrdil. Preiskava poteka pod vodstvom milanskega tožilstva, ki tudi preiskuje ilegalno prodajo cepiv proti covidu-19 na temnem spletu.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec

9.00 Odkritje omikrona poskrbelo za tedenski padec newyorških borznih indeksov

Osrednji indeksi Wall Streeta so v petek sklenili negativen skrajšani praznični trgovalni teden. K temu je najbolj prispevalo odkritje nove različice koronavirusa v Južni Afriki, ki se že širi po svetu.

8.30 Nizozemska: Številne okužbe z novim koronavirusom pri potnikih iz Južne Afrike

Nizozemske oblasti so danes sporočile, da je več deset potnikov, ki so prišli iz Južne Afrike, okuženih z novim koronavirusom. Ob tem so dodali, da še ni znano, ali gre za okužbe z novo različico omikron, poročanje nizozemskih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na amsterdamskem letališču Schiphol sta v petek pristali dve letali nizozemske letalske družbe KLM, ki sta proti Nizozemski poleteli z letališča v Cape Townu oziroma Johhanesburgu.

Neimenovani tiskovni predstavnik nizozemskega inštituta za javno zdravje je za časnik De Telegraaf dejal, da so znani prvi rezultati 110 testov na okužbo z novim koronavirusom, od katerih jih je bilo 15 pozitivnih. Na podlagi tega rezultata predvidevajo, da je odstotek okuženih 13,6, zaradi česar računajo, da bi lahko bilo skupno 85 pozitivnih primerov.

Potnike, pri katerih so potrdili okužbo, so namestili v nadzorovan hotel za izolacijo. Tam bodo morali biti v karanteni od pet do sedem dni. Tistim, pri katerih je bil test na okužbo negativen, so dovolili odhod z letališča, a bo zanje veljala obvezna petdnevna domača izolacija. Prav tako bodo morali po petih dneh opraviti nov test na okužbo z novim koronavirusom.

Na Nizozemskem od petka od 12. ure velja prepoved letalskih poletov z juga Afrike.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo kot prvi potrdili v Južni Afriki, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila omenjena različica, ki so jo poimenovali omikron, bolj nalezljiva kot druge.

7.45 Zaradi omikrona preložili ministrsko konferenco WTO

Ministrska konferenca Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki bi morala potekati prihodnji teden v Ženevi, je bila zaradi nevarnosti širjenja nove različice novega koronavirusa, ki so jo nedavno odkrili na jugu Afrike, v petek v zadnjem trenutku preložena.

V Ženevi bi se morala v torek začeti 12. ministrska konferenca WTO, na kateri naj bi predstavniki 164 držav med drugim govorili o pandemiji covida-19, zlasti o odzivu te organizacije na pandemijo in o vprašanju odprave zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19.

Odločitev o preložitvi konference je bila sprejeta kmalu po tistem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki se je pojavila na jugu Afrike, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila omenjena različica, ki so jo poimenovali omikron, bolj nalezljiva kot druge.

NLZOH še ni potrdil nobenega primera omikrona. Na fotografiji: Bolnišnica Jesenice. FOTO: Voranc Vogel
NLZOH še ni potrdil nobenega primera omikrona. Na fotografiji: Bolnišnica Jesenice. FOTO: Voranc Vogel

Pričakovanja pred 12. ministrsko konferenco so bila velika, saj predhodna v Buenos Airesu pred štirimi leti ni prinesla otipljivih zaključkov, zaradi česar so jo mnogi opisali kot zamujeno priložnost. V Ženevi naj bi sicer predstavniki 164 držav govorili tudi o kmetijstvu, ribištvu, storitvah, okolju in predvsem reformi WTO, ki je pomembno vprašanje med drugim tudi za Evropsko unijo.

Ob robu ministrske konference bi naj potekalo tudi zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za trgovino, ki mu predseduje minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Predvideno je bilo tudi, da bodo sprejeli sklep o stališču EU na ministrski konferenci.

Ministrska konferenca WTO je najvišji organ odločanja te organizacije s sedežem v Ženevi. Izvedba 12. konference je bila prvotno načrtovana junija lani v kazahstanski prestolnici Nursultan, vendar je bila zaradi pandemije covida-19 prav tako preložena.

7.10 EU omejuje potovanja iz držav južne Afrike

Potem ko sta v četrtek Velika Britanija in Izrael kot prva napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike, kjer so nedavno potrdili novo skrb vzbujajočo različico koronavirusa omikron, so jima v petek sledile še številne druge, tudi evropske države.

Države članice EU so se zaradi nove različice v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz sedmih držav z območja južne Afrike - Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja. Za potnike iz teh držav naj bi odslej veljala stroga pravila karantene in testiranja. Kot so za tuje medije pojasnili v Bruslju, gre za omejitev in ne prepoved potovanj, predvsem zato, da se omogoči vrnitev državljanov in prebivalcev EU s prizadetega območja.

Dogovor o tem so države članice unije dosegle na sestanku mehanizma za odzivanje na krize IPCR, ki ga je slovensko predsedstvo sklicalo na poziv Evropske komisije. Formalno gre pri tem le za priporočilo in na posameznih državah članicah je, da te spremembe zdaj dejansko uveljavijo v praksi. A mnoge so se za tovrstno ukrepanje v petek odločile, še preden je bil končan sestanek IPCR, in ostale jim bodo zelo verjetno sledile v kratkem.

Med državami, kjer stroge omejitve potovanj v veljavo stopajo v noči na danes, sta tudi Avstrija in Češka. V Franciji in na Nizozemskem te že veljajo od petka, v Nemčiji bodo od nedelje. Za podobne korake so se med drugim odločile tudi sosednji Italija in Hrvaška ter Belgija, Španija, Grčija in Malta. ZDA bodo potovanja omejile s ponedeljkom, Japonska jih je že v petek.

V Nemčiji so se na primer Južno Afriko in njene sosede v petek odločili uvrstiti med t. i. območja, kjer so razširjene nevarnejše različice novega koronavirusa. To v bistvu pomeni, da lahko letalske družbe od tam pripeljejo le še nemške državljane in ljudi, ki prebivajo v Nemčiji, zanje pa je po prihodu obvezna dvotedenska karantena, ki je ne more skrajšati niti negativen test.

A medtem so v petek v Belgiji že potrdili prvi primer okužbe z novo različico B.1.1.529, kar pomeni, da ta morda že kroži po Evropi.

7.05 Območje sejemske dejavnosti mora biti ograjeno

Območje sejemske dejavnosti na odprtih površinah (premične stojnice v nizu ali skupini) mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda, je odločila vlada. Vhod in izhod morata biti ločena. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Pod temi pogoji je dovoljeno izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač na sejemskih prireditvah na odprtih površinah in na zunanjih premičnih stojnicah.

7.00 Med izjemami glede PCT tudi poštne pošiljke

Vlada je izdala spremenjeni odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19.

Med izjeme glede izpolnjevanja pogoja PCT je vključila vse poštne pošiljke (Pošta Slovenije in paketni distributerji kot DHL, DPD, GLS,….) in prevzem blaga v dostavi. To pomeni, da morajo izvajalci omenjenih storitev izpolnjevati pogoj PCT, za uporabnike oziroma potrošnike pa pri prevzemu blaga in poštnih pošiljk v dostavi ta pogoj ni potreben, razen za prevzem v poštnih poslovalnicah.

Po odloku se med obšolske dejavnosti šteje tudi obiskovanje glasbene šole. Samotestiranje, ki ga izvajajo učenci, dijaki in študenti, šteje za izpolnjevanje pogoja PCT pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. 

Testiranje v domačem okolju je določeno tudi za otroke, ki so zato, ker doma nimajo ustreznih razmer, nameščeni v vzgojne zavode. 

Pravico do presejalnega testiranja s testi HAG imajo pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v breme sredstev državnega proračuna le tiste osebe, ki imajo začasno ali stalno prebivališče v republiki Sloveniji oziroma so zaposlene pri delodajalcu s sedežem v republiki Sloveniji oziroma so diplomatski predstavniki pri nas.

7.00 Karantena za prišleke z območij z omikronom

Vlada je na dopisni seji pozno sinoči dopolnila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Zaradi pojava nove različice koronavirusa je določila obvezno karanteno za vse, ki prihajajo z območij z virusom. Gre za različico novega koronavirusa z oznako B.1.1.529, poimenovano omikron. Vlada pa je določila obvezno karanteno ob vstopu v Slovenijo za osebe, ki imajo prebivališče v državah oziroma območjih, kjer je bila ugotovljena prisotnost te različice virusa, ali ki so se v zadnjih 14 dneh pred vstopom v Slovenijo zadrževale v teh državah ali na območjih.

Te osebe ne morejo predčasno prekiniti obvezne karantene, traja torej polnih 10 dni. Naslednji dan po izteku karantene pa morajo opraviti test PCR. Če je test pozitiven, je protokol za te osebe enak kot za vse druge osebe, ki so pozitivne na testu PCR.

Osebe, ki so se zadrževale na ogroženih območjih 14 dni pred uveljavitvijo odloka, morajo o tem obvestiti številko 113, nato se jih napoti v karanteno na domu za 10 dni. Tudi zanje velja, da karantene ne morejo predčasno prekiniti in po izteku 10 dni jih čakai test PCR. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, vstopa v državo ne bodo dovolili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine