Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pripravljeni na novo fazo partnerstva

Zanjo je EU pomembna, zato si v odnosih z njo prizadeva pozorno polagati strateško pot čez odločilno desetletje.
Kitajski in slovenski zunanji minister, Wang Yi in Miro Cerar, sta izrazila upanje, da bodo odnosi med Kitajsko in EU vstopili v novo fazo kakovostnejšega partnerstva. FoOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kitajski in slovenski zunanji minister, Wang Yi in Miro Cerar, sta izrazila upanje, da bodo odnosi med Kitajsko in EU vstopili v novo fazo kakovostnejšega partnerstva. FoOTO: Jože Suhadolnik/Delo
15. 12. 2019 | 19:24
15. 12. 2019 | 19:24
5:01
Evropa vztraja pri spoštovanju pravne države. Kitajska poudarja spoštovanje mednarodnega prava. Skupni jezik odkrivata tam, kjer se dotikata ti dve načeli.

Ta konec tedna se je na obisku v Ljubljani mudil Wang Yi. Po dolgih osmih letih je Wang prvi kitajski zunanji minister, ki je pripotoval na obisk v Slovenijo. Zanimivo je predvsem to, da se je vodstvo v Pekingu svojega zunanjega ministra odločilo poslati v Slovenijo, ne pa na Hrvaško, ki bo 1. januarja prevzela predsedovanje Evropski uniji.

Odgovor na vprašanje, zakaj tako, je mogoče razbrati že iz vsebine pogovorov, ki sta jih imela slovenski podpredsednik vlade in zunanji minister Miro Cerar ter član kitajskega državnega sveta in zunanji minister Wang Yi. Začela sta z ugotovitvijo, da je pravkar sklenjen trgovinski sporazum med Pekingom in Washingtonom, s katerim se napoveduje postopno odpravljanje carin, dober tudi za EU, pa tudi za ves svet, končala pa z upanjem, da bodo odnosi med Kitajsko in EU vstopili v novo fazo kakovostnejšega in stabilnejšega partnerstva.



Čeprav je Kitajska napovedala, da bo leto 2020 zanjo leto Evrope, bodo prihodnji meseci še vedno zaznamovani s potezami ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Zlasti zato, ker je »preliminarni« trgovinski sporazum sila ohlapen in brez pravih prebojev skozi led strukturalnih razlik ter očitno podpisan samo zato, ker se mora Trump v tem trenutku odmakniti od trgovinskega žarišča, ki ga ne zna rešiti. Tak sporazum ne bo dolgo trajal in Kitajska bo morala vložiti veliko truda, da bo okrepila temelje, na katerih stoji majavi kompromis.
 

Pričakovanje velikih premikov v odnosih z EU


Tako je dal tudi Wang Yi v pogovoru z Mirom Cerarjem in nato s predsednikom republike Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Dejanom Židanom in premierom Marjanom Šarcem vedeti, da pričakuje Kitajska velike premike v odnosih z EU v obdobju nemškega predsedovanja v drugi polovici leta 2020, nato pa tudi v prvih šestih mesecih leta 2021, ko bo EU predsedovala Slovenija.

Našo državo so za postajo na Wang Yijevi evropski turneji izbrali prav zato, ker gleda Kitajska nekoliko dlje v prihodnost. EU je zanjo zelo pomembna partnerica in v odnosih z njo si azijska sila prizadeva pozorno polagati strateško pot skozi odločilno desetletje 21. stoletja, ki je tik pred vrati.

Wang Yi je dal vedeti, da pričakuje Kitajska velike premike v odnosih z EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Wang Yi je dal vedeti, da pričakuje Kitajska velike premike v odnosih z EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Kitajska je ena najpomembnejših svetovnih velesil in eno najpomembnejših gospodarstev sveta. Kitajska kot stalna članica varnostnega sveta ZN je ena nepogrešljivih partneric EU,« je po pogovoru z Wangom dejal Cerar. Spomnil je, da se dvostranska trgovinska izmenjava v zadnjih šestih letih povečuje s 15-odstotno stopnjo in da je že dosegla raven 1,3 milijarde evrov.

Obstajajo velike možnosti za bolj uravnotežen odnos, glede na to, da je Slovenija uvrščena med 30 najbolj inovativnih držav sveta in da utegne dobiti pristanišče Koper pomembno vlogo pri izvajanju kitajske pobude (gospodarskega) pasu in (svilne) ceste. Tudi prisotnost farmacevtske družbe Krka na kitajskem trgu je pomemben člen tega pasu, je poudaril Cerar, od Wanga pa dobil obljubo, da bo kitajska stran pomagala pri pridobivanju dovoljenj za učinkovito delovanje mešanega podjetja.


Nčesar, o čemer se ne bi mogli pogovarjati


Wang Yi je še poudaril, da prehaja sodelovanje med Kitajsko in 17 državami Srednje in Vzhodne Evrope v novo fazo in si prizadeva za višjo raven kakovosti, zlasti ker se ji odpirajo nova polja digitalne ekonomije, umetne inteligence, finančne tehnologije, znanosti o življenju in varstva okolja.

Srečanje med zunanjima ministroma se je dotaknilo tudi tistih tem, do katerih imata Evropa in Kitajska različen pristop. Cerar je izrazil zaskrbljenost zaradi stanja človekovih pravic v kitajski pokrajini Xinjiang in razmer v Hongkongu. Čeprav gre za zelo občutljiva vprašanja, sta se Cerar in Wang strinjala, da med partnerji ne more biti ničesar, o čemer se ne bi mogli pogovarjati.

Multilateralnost je ključna beseda kitajske zunanje politike, zato ni naključje, da sta Cerar in Wang v nedeljo odpotovala v Madrid, kjer se udeležujeta sestanka zunanjih ministrov Asema (Azijsko-evropskega srečanja), ki poteka na temo Azija in Evropa: skupaj za učinkovito multilateralnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine