Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Prihaja olajšanje za turiste in delovne migrante

Ker je članstvo Hrvaške v schengenskem območju v interesu Slovenije, blokada zaradi nepriznavanja arbitraže ni na dnevnem redu.
Z odpravo mejne kontrole bo poleg cestnega poenostavljen tudi letalski promet. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Z odpravo mejne kontrole bo poleg cestnega poenostavljen tudi letalski promet. FOTO: Voranc Vogel/Delo
11. 7. 2022 | 05:00
11. 7. 2022 | 07:01
5:50

V nadaljevanju preberite:

Čeprav Hrvaška odločno in trdovratno zavrača arbitražno razsodbo, ki je določila dokončen potek meje med Slovenijo in Hrvaško, vlada Roberta Goloba nadaljuje politiko neoviranja Hrvaške na poti tesnejše integracije v jedro EU, ki jo je začela prejšnja vlada Janeza Janše. Zunanja ministrica Tanja Fajon je prejšnji teden v Zagrebu izrazila slovensko podporo Hrvaški pri vstopu v schengensko območje, evroobmočje in tudi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj.

Še v času vlad Mira Cerarja in Marjana Šarca, ko sta si obe prizadevali za implementacijo arbitražne razsodbe po sodni poti, se je o hrvaški poti v schengensko območje ali evroobmočje govorilo v povezavi s potencialnim slovenskim vetom oziroma blokado. Predvsem z neuspehi Slovenije na sodiščih je v ospredje prišla ugotovitev, da je članstvo Hrvaške v schengenskem območju, kakor tudi v evroobmočju, v slovenskem interesu.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine