Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Pričakovali so malo in to so dobili

Voditeljem balkanskih držav namesto predlagane deklaracije nov sveženj obljub o evropski prihodnosti.
Že to, da v tako težkih in zaostrenih razmerah voditelji balkanskih držav sedejo za skupno mizo, je svojevrsten dosežek. Da bi se poenotili o čem resnem, nihče ne pričakuje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Že to, da v tako težkih in zaostrenih razmerah voditelji balkanskih držav sedejo za skupno mizo, je svojevrsten dosežek. Da bi se poenotili o čem resnem, nihče ne pričakuje. FOTO: Jure Eržen/Delo
12. 9. 2022 | 20:58
12. 9. 2022 | 20:59
4:36

V nadaljevanju preberite:

Širitev EU na Zahodni Balkan bi bila najbolj neposreden prispevek k ohranitvi miru in stabilnosti v regiji. Stavek, ki ga je predsednik Borut Pahor v preteklosti že velikokrat izrekel, je zapisan v enem izmed šestih sklepov srečanja šestih držav iz te regije.

Predlog hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, da bi v skupno deklaracijo vnesli načelo legitimnega predstavljanja konstitutivnih narodov v Bosni in Hercegovini ter zavezanost reformi volilne zakonodaje, je padel v vodo, zato deklaracije niso podpisali.

Slovenski predsednik Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju priredil 11. vrh voditeljev procesa Brdo – Brioni. Srečanja so se poleg sovoditelja pobude hrvaškega predsednika Zorana Milanovića udeležili še črnogorski predsednik Milo Đukanović, trije člani predsedstva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik in Šefik Džaferović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, srbski predsednik Aleksandar Vučić, kosovska predsednica Vjosa Osmani in albanski predsednik Bajram Begaj, ki se je tega srečanja udeležil prvič.

Za Pahorja, ki se mu izteka mandat, je bil tokratni vrh procesa Brdo – Brioni poslovilni in podobno kot prejšnji tudi ta ni prinesel dosti več od priložnosti za neformalne pogovore in fototermin.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine