Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Premier Šarec s težkim srcem sprejel Lebnov odstop

Afera Maketa, ki se vleče še iz mandata prejšnje vlade, odnesla okoljskega ministra. Šarec zahteva, da odgovornost sprejmejo tudi vsi drugi vpleteni.
Šarec je v pol leta odslovil še tretjega ministra. FOTO: Blaž Samec/Delo
Šarec je v pol leta odslovil še tretjega ministra. FOTO: Blaž Samec/Delo
27. 2. 2019 | 15:41
27. 2. 2019 | 16:52
4:13
Ljubljana – »Gledal sem ga kot ministra, ki dela dobro. V 15 letih nismo imeli takšnega ministra. Je prvi po dolgem času, ki je začel zadeve premikati. Prvi, ki je šel na teren, prvi, ki je redno poročal o vseh aktivnostih. Zadeva, ki se že dolgo časa vrti v medijih, je zadeva preteklega mandata. Gre za maketo in zgodbo drugega tira, zato me čudi, zakaj je to na plano prišlo šele po vsem temu času in zakaj vsi tisti, ki so bili tako dobro obveščeni, niso ukrepali prej,« je dejal premier Marjan Šarec.

Ne glede na to, je odstop okoljskega ministra Jureta Lebna, s katerim sta v vseh dneh mandata dobro sodelovala, sprejel. To »izjemno težko odločitev« sta sprejela skupaj. V teh pregretih razmerah bi namreč svoje delo težko nadaljeval.

Šarec zdaj zahteva še Topolkov odhod. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Šarec zdaj zahteva še Topolkov odhod. FOTO: Aleš Černivec/Delo
Premieru se ne zdi prav, da bi ceno nosil samo on, zato pričakuje še odstop direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka, ki je tudi vpet v projekt drugi tir in v naročilo makete. »Če se to ne zgodi, od resorne ministrice Alenke Bratušek pričakujem predlog o njegovi rešitvi.«

Premier je dodal, da bo z Lebnom – če policijske preiskave ne bodo pokazale njegove krivde – z veseljem sodeloval ob kakšni drugi priložnosti. Dopustil je tudi možnost, da njegovega naslednika ne bodo iskali v političnih, ampak v civilnodružbenih organizacijah.

»Zadeva se mora razrešiti na politični ravni, na ravni predsednika vlade. Gre za stvar iz prejšnjega mandata, ki s sedanjim Lebnovim delom ni povezana,« je dopoldne dejal njegov strankarski šef in zunanji minister Miro Cerar. Ponujen odstop razume in spoštuje, saj bi z njim vlado in ministrstva razbremenil pritiska. Še v petek mu je Leben sicer zagotovil, da ni storil nič narobe, a situacija se je razvijala in prihajajo nova vprašanja, je še dodal Cerar.



SMC se je prejšnji teden znašla pod valom obtožb, da je se je nezakonito financirala z denarjem, namenjenim drugemu tiru.
 

Tretji na odstrelu


Leben je že tretji minister, ki je v tem mandatu ponudil odstop. Novembra je, zaradi neprimerne komunikacije z županskim kandidatom v Komnu, odšel kohezijski minister Marko Bandelli (SAB). Januarja, prav tako zaradi neprimerne komunikacije s podrejenimi, očitkov o šikaniranju in uporabi službenega vozila v zasebne namene, odšel tudi kulturni minister Dejan Prešiček (SD).



Bandelli je danes na twitterju zapisal, da bi »moral predsednik vlade nehat s tem in pustit naj ministri opravljajo svoje delo. Naredil je že napako z grehi 'za nazaj' z mano, in škodo kulturnemu ministrstvu ... Mislim pa, da je Šarčev odgovor zelo jasen: verjame Miru Cerarju in ne verjame Alenki Bratušek in še manj Dejanu Židanu«.

Alenka Bratušek je ob odstopu ministra iz strankine kvote namreč izrazila pričakovanje, da bo predsednik vlade imel enaka merila za vse funkcionarje svoje vlade.
 

Leben odstopil že v Cerarjevem mandatu


V prejšnji vladi je Leben na okoljskem ministrstvu sprva opravljal delo državnega sekretarja. Po razkritju, da je napačno uporabljal oziroma prevedel svoj naziv Master of Science, pridobljen v Združenem kraljestvu, kot magisterij, je to mesto zapustil. Nato se je kot državni sekretar zaposlil na infrastrukturnem ministrstvu, kjer je bil zadolžen za vodenje projekta drugi tir.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine