Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V soboto potrdili prvi primer okužbe z angleškim sevom

Okuženi je državljan Kosova, ki je v Slovenijo prišel iz Belgije. Na sev analizirajo pozitivne teste, vzete od 11. januarja.
Premier Janez Janša je napovedal, da bi vlada lahko nove ukrepe predstavila že v torek, morda celo jutri, odvisno od ugotovitev glede prisotnosti angleškega seva v Sloveniji. FOTO: Yves Herman/AFP
Premier Janez Janša je napovedal, da bi vlada lahko nove ukrepe predstavila že v torek, morda celo jutri, odvisno od ugotovitev glede prisotnosti angleškega seva v Sloveniji. FOTO: Yves Herman/AFP
S. B., M., B., STA
24. 1. 2021 | 16:55
24. 1. 2021 | 18:44
5:46
V soboto je bila v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa, je povedal premier Janez Janša. Gre za državljana Kosova, ki ima pri nas začasno bivališče in je v Slovenijo prišel iz Belgije. Zaposlen je v podjetju s sedežem v Kranju, zaposleni pa delajo v Belgiji.

Slovenija je bila o tem, da se oseba nahaja pri nas, obveščena prek evropskega sistema za zgodnje obveščanje. Belgijske oblasti so sporočile, da so okužbo pri tej osebi odkrili 16. januarja, ko je odpotovala iz Belgije. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je imela dva testa – en test je bil pozitiven, drugi negativen – in ob prehodu meja je uporabljala samo negativni test. Ko so jo v soboto prestregli in opravili test, ki je bil pozitiven, je zagotovila, da v Sloveniji ni bila v stiku z nikomer, kar še preverjajo, je zagotovil Janša. Poleg enega potrjenega zdaj sumijo še na dva primera angleškega seva.

Na tej povezavi si lahko ogledate posnetek novinarske konference, na kateri je predsednik vlade Janez Janša govoril o pojavu angleškega seva v Sloveniji ter s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti. 


Doslej je večina evropskih držav že odkrila angleški sev, zato smo sklepali, da je velika verjetnost, da je ta tudi v Sloveniji. Do začetka decembra ga še ni bilo, za kasneje pa ni uradnih rezultatov, je dejal Janša.


 

Iskanje virusa v vzorcih za nazaj


Na seji evropskega sveta v četrtek so slišali alarmantne podatke, kaj se dogaja v drugih državah glede hitrega širjenja angleškega seva virusa. Slovaška je po Janševih besedah Sloveniji podarila 2000 testov, ki so občutljivi na ta sev. Danes so z njim že začeli analizirati vzorce, pri katerih je bila potrjena okužba od 11. januarja naprej. V vsaki regiji bodo na novi sev tako testirali desetino vzorcev. Za zdaj naj bi uradno odkrili dva, za katera je z veliko verjetnostjo mogoče reči, da gre za angleški sev, ni pa še dokončno potrjeno.

Ker se angleški sev virusa širi hitreje, je Janša dejal, da bo v sredo gotovo prišlo do sprememb ukrepov za preprečevanje okužb. Ob tem je opozoril, da so trendi glede okužb slabi in pogoji niso optimalni, da bi se ukrepi sproščali. Veliko je odvisno od tega, kaj bodo pokazali presejalni testi na angleški sev. »Če bodo rezultati teh preverjanj skrb vzbujajoči, bo vlada reagirala takoj v torek, morda že v ponedeljek in ne šele v sredo,« je dejal in pozval k striktnemu upoštevanju ukrepov. Regije, kjer so se razmere poslabšale, lahko pričakujejo zaostrovanje, ne sproščanje ukrepov.

Premier Janša bo popoldne predstavil nove ukrepe. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Premier Janša bo popoldne predstavil nove ukrepe. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Slovenija je pred dnevi sicer sprostila nekatere ukrepe, za torek je predvideno, da se odprejo vrtci in v šole vrnejo otroci prve triade. Premier je dejal, da se šole za zdaj odpirajo po programu, torej v devetih regijah, »še vedno pa to velja z vidika stanja, kakršnega poznamo danes glede prisotnosti angleškega seva v Sloveniji. Ta lahko veliko spremeni.« V splošnem pa je realno pričakovati, da bo pri šolanju veliko kombinacij šolanja v šolah in na daljavo, odvisno od okužb v razredih in šolah. 
 

Sev, podoben angleškemu, že prejšnji teden

 

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so sicer prejšnji teden potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa.

image_alt
V vzorcu našli virus, zelo podoben novemu angleškemu sevu


Janša je prejšnji teden na novinarski konferenci sicer dejal, da so vsi, ki se pri nas ukvarjajo s covidom-19, prepričani, da imamo angleški sev pri nas že nekaj časa. Čudno bi namreč bilo, da je povsod v naši okolici, le pri nas ne, je povedal v torek. So se pa voditelji članic EU v četrtek strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, okrepitev genomskega sekvenciranja (analize sekvenc genoma virusa) in pospešitev cepljenja.

Nenavadno bi bilo, če novega seva virusa pri nas ne bi bilo, je na novinarski konferenci pred nekaj dnevi dejal premier. FOTO: Yves Herman/AFP
Nenavadno bi bilo, če novega seva virusa pri nas ne bi bilo, je na novinarski konferenci pred nekaj dnevi dejal premier. FOTO: Yves Herman/AFP


Nevarnost novih sevov – angleški, škotski in južnoafriški – je predvsem v tem, da povzročajo večjo kužnost. Po ocenah strokovnjakov se je reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi en okuženi prenese okužbo, pri novem sevu povečalo za približno 0,4.

V NLZOH navajajo, da je oblika novega seva virusa, na katero morajo protitelesa delovati, kljub mutacijam ostala enaka. To dokazujejo tudi primeri iz Anglije, kjer niso opazili ponovnih okužb z novim sevom pri ljudeh, ki so že bili okuženi s starim virusom. Protitelesa, sprožena ob prvi okužbi, tako varujejo tudi pred novim sevom, kar pomeni, da je cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti novemu sevu, navajajo v laboratoriju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine