Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Preizkus koalicijske discipliniranosti

Poslanci bodo odločali o dveh novih nadzornikih SDH. Vprašljiva je usoda Andreja Prebila, ki ga močno podpira prvakinja Desusa.
Prvaka NSi in SMC še vedno nista navdušena nad izborom Desusa za nadzornika SDH. Andrej Prebil pa pravi, da se še ni dokončno odločil glede svoje prihodnosti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prvaka NSi in SMC še vedno nista navdušena nad izborom Desusa za nadzornika SDH. Andrej Prebil pa pravi, da se še ni dokončno odločil glede svoje prihodnosti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Suzana Kos, Barbara Eržen
4. 7. 2020 | 06:00
3:27
Ljubljana – Slovenski državni holding (SDH) upravlja okoli deset milijard evrov državnega premoženja in je pomemben center politične moči. Koalicija bo svojo usklajenost preverila na glasovanju o dveh novih članih njegovega nadzornega sveta, davčnem svetovalcu Ivanu Simiču, ki sodi v kvoto SDS, ter Andreju Prebilu iz Desusove izbire. Prav pri zadnjem bi se lahko zapletlo.



Andrej Prebil naj bi se s 1. avgustom vrnil v upravo družbe Sava Turizem. Gre za hčerinsko družbo holdinške družbe Sava, ki je v solasti SDH. Zato so se že pojavile dileme, ali torej Prebil, ki je prestal preverbo posebne komisije na finančnem ministrstvu, sploh lahko nadzoruje SDH.

Strokovnjak za korporativno upravljanje in redni profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti Borut Bratina, ki je bil v preteklosti tudi član takšne komisije, poudarja, da če ni zakonske ovire, potem formalno ni ovire. A to še ne pomeni, da konflikt interesov ne obstaja, če ima SDH posredno določen vpliv. In temu se je smiselno izogniti.

Borut Bratina opozarja, da se velja izogniti vsakršnemu konfliktu interesov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Borut Bratina opozarja, da se velja izogniti vsakršnemu konfliktu interesov. FOTO: Roman Šipić/Delo


Dodana težava bi lahko nastala, če bo koalicija nadaljevala uresničevanje ideje o turističnem holdingu, osrednjem političnem projektu prvaka SMC Zdravka Počivalška. V njem naj bi bila namreč tudi Sava Turizem. Zakon o SDH pa jasno določa, da član njegovega nadzornega sveta ne more biti hkrati član organa vodenja ali nadzora v družbi, v kateri ima SDH večinski delež ali prevladujoč vpliv. »Namen te norme je, da nadzornik ne bi nadziral uprave SDH, ta pa bi kot uprava nadzirala njega v družbi,« dodaja Bratina.

Prebil trdi, da nobene odločitve še ni sprejel – ne glede članstva v upravi Save Turizma in ne glede nadzornega sveta SDH.
Ocen, da bo le težko zbral 46 poslanskih glasov za izvolitev na omenjeno nadzorniško funkcijo, pa ne komentira.

Prebilu namreč ni naklonjen Počivalšek. Negativna energija je povezana z afero Sript, v katero je vpletena tudi predsednica Desusa Aleksandra Pivec. Tudi v NSi nad njegovim imenovanjem niso navdušeni, saj je njihov infrastrukturni minister Jernej Vrtovec med svojim predsedovanjem parlamentarni komisiji o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB (Prebil je bil njen izvršni direktor) naletel na sume spornih poslov, povezanih tudi s prodajo terjatev do družbe NUBA.

Glasovanje o nadzornikih SDH je javno. Od vlade pa bo odvisno, ali bo omogočila ločeno glasovanje o kandidatih ali pa se bodo morali o obeh novih nadzornikih izreči hkrati. Zakon o SDH določa, da državni zbor daje soglasje k celotnemu predlogu vlade in ga ne more spreminjati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine