Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vera Jourova: V Sloveniji ogroženo vzdržno financiranje medijev

V soboto je minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu.
Vzdržno financiranje medijev v Sloveniji je ogroženo, še posebej ko gre za vprašanje Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vzdržno financiranje medijev v Sloveniji je ogroženo, še posebej ko gre za vprašanje Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA, A. I.
16. 4. 2021 | 10:21
16. 4. 2021 | 16:43
5:27
Slovenski premier Janez Janša mednarodnega ugleda Slovenije očitno ne jemlje dovolj resno, je v pogovoru za bruseljski spletni medij EurActiv ocenila podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova. Vzdržno financiranje medijev v Sloveniji je po njenih besedah ogroženo, še posebej ko gre za vprašanje Slovenske tiskovne agencije.

Jourova je v pogovoru o položaju in prihodnosti evropskih medijev, ki ga je danes objavil EurActiv, odgovarjala tudi na vprašanje glede Slovenije - natančneje glede »vprašljivih strategij financiranja medijev« ter premierjevih »ciljno usmerjenih kampanj" proti nekaterim medijem, kot je STA, in njegovih neposrednih napadov na konkretne novinarje, še posebej z vidika prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

»V zadnjih pogovorih s slovenskimi ministri sem izrazila svojo zaskrbljenost. Mislim, očitno, da premier Janša mednarodnega ugleda Slovenije ne jemlje dovolj resno. Osebni napadi z njegove strani proti posameznim novinarjem so presenetljivi, saj je bil sam nekoč novinar,« je odgovorila komisarka. Pritrdila je, da je v Sloveniji ogroženo vzdržno financiranje medijev. »Kako je to vplivalo na Slovensko tiskovno agencijo, je po mojem mnenju resen razvoj dogodkov v napačno smer. In nisem samo jaz tista, ki to spremlja. Prejemam številna pisma in številne prošnje za ukrepanje,« je dejala.

image_alt
Ministrstvo za kulturo se informira na spletu


Pogovor s podpredsednico komisije je sicer naslovil številna vprašanja, povezana s položajem medijev v Evropi - od strategije Evropske komisije na področju medijske politike, še posebej z vidika digitalizacije, in pomena evropske direktive o avtorskih pravicah, do npr. težav, kot sta medijsko lastništvo in t. i. selektivno financiranje medijev s strani nekaterih vlad.



Predsednik nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije (STA) Mladen Terčelj je danes za STA sicer potrdil, da so ga v četrtek na njegovem domu obiskali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). »Do pogovora še ni prišlo. Poudarjam, da imam veliko zaupanje v delovanje pravne države in s tem tudi neposredno v delovanje NPU,« je zapisal Terčelj.

O četrtkovem obisku preiskovalcev NPU pri Terčelju danes poroča časnik Dnevnik, za katerega so aktivnosti NPU potrdili na generalni policijski upravi. »Na podlagi prejete prijave preiskovalci NPU vodijo predkazenski postopek za sum storitve kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Več podatkov vam ne moremo posredovati zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka,« so navedli na policiji.

Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj je potrdil, da so ga v četrtek na njegovem domu obiskali preiskovalci NPU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj je potrdil, da so ga v četrtek na njegovem domu obiskali preiskovalci NPU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot so zapisali, pa so jim na generalni policijski upravi zatrdili, da so prejeli tudi konkretno prijavo suma kaznivega dejanja in da preiskava torej ne poteka (le) na podlagi sklepa vlade. Vlada je namreč marca nadzornemu svetu STA predlagala razrešitev direktorja Bojana Veselinoviča ter sprejela sklep, naj notranje ministrstvo preveri, ali ravnanja direktorja STA Bojana Veselinoviča vsebujejo elemente kaznivih dejanj. Predlagala je tudi nadzor inšpektorata za delo. Predstavniki inšpektorata za delo so nekaj dni kasneje nadzor na STA tudi opravili, pri čemer so pojasnili, da nadzor opravljajo po uradni dolžnosti.

Veselinovič je sicer v ponedeljek vladi v dopisu in javno sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov. Pozival jo je tudi, naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije. Kot je zapisal, je v soboto minil 100. dan, odkar STA ni dobila niti evra za opravljeno javno službo v letošnjem letu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine