Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada na pravosodnem ministrstvu razrešila Uroša Gojkoviča

Po naših neuradnih informacijah je ob aferi ostala brez podpore poslanske skupine svoje stranke. Kaj sporoča predsednica SD?
Tudi predsednica Tanja Fajon je navedla, da pričakuje pojasnila, poslanci pa so po neuradnih informacijah podporo Dominiki Švarc Pipan odtegnili. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tudi predsednica Tanja Fajon je navedla, da pričakuje pojasnila, poslanci pa so po neuradnih informacijah podporo Dominiki Švarc Pipan odtegnili. FOTO: Voranc Vogel/Delo
19. 1. 2024 | 12:36
19. 1. 2024 | 20:29
3:00

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je včeraj ocenila, da za zdaj uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba, in poudarila, da ne razmišlja o odstopu. A po naših neuradnih informacijah je ob aferi pri nakupu stavbe na Litijski v Ljubljani ostala brez podpore poslanske skupine svoje stranke.

Predsednica SD Tanja Fajon, ki je za Delo že navedla, da »bo ministrica morala pojasniti, ali so se dogajale nepravilnosti«, je danes po pogovorih dejala, da si želijo v SD razčistiti vse okoliščine. »Ko bodo dejstva bolj razjasnjena, se bomo odločali naprej,« je dejala in dodala, da bianco zaupanja nima nihče. Če bodo ugotovljene nepravilnosti, pa se po njenih besedah ve, kaj sledi. 

Švarc Pipanova se je danes sestala tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom. Njena pojasnila pričakujejo tudi v koaliciji. 

Podporo koalicijskih poslancev pa bo Dominika Švarc Pipan potrebovala vsaj ob glasovanju o njeni razrešitvi, saj so v SDS že napovedali vložitev interpelacije proti njej. Očitajo ji nedvomno objektivno odgovornost pri domnevnih nepravilnostih v zvezi z nakupom prostorov. »Zaradi tega in še zaradi česa drugega bo ministrica morala prevzeti tudi politično odgovornost.« Interpelacijo bodo v podpis ponudili tudi NSi, v kateri se do tega, da bi prispevali podpise, niso jasno opredelili, čeprav hkrati poudarjajo, da koalicijski ministri ne morejo računati na podporo opozicijske stranke pri glasovanju o njihovi usodi.

SDS naj bi interpelacijo predvidoma vložili začetek prihodnjega tedna.

Kako bo glasovala, pa že ve nekdanja poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Poudarila je, da je svoje mnenje povedala že v primeru obrambnega ministra Marjana Šarca in nekdanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, enako misli tudi v primeru Dominike Švarc Pipan in ministrice za digitalizacijo Emilije Stojmenove Duh – pomembni so tudi videz, integriteta, politična odgovornost.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine