Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Predlog za razrešitev in odsotni general

Bo programski svet RTV Slovenija sploh lahko razpravljal o predlogu za razrešitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha?
Pod pobudo za razrešitev generalnega direktorja so se podpisali Branimir Piano, Dejan Cesar, Gregor Drnovšek, Geza Filo, Anuša Gaši, Alenka Gotar, Rok Hodej, Aleksander Hribar, Robert Pajek, Andrej Prebil, Alenka Sivka in Jelka Stergel. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pod pobudo za razrešitev generalnega direktorja so se podpisali Branimir Piano, Dejan Cesar, Gregor Drnovšek, Geza Filo, Anuša Gaši, Alenka Gotar, Rok Hodej, Aleksander Hribar, Robert Pajek, Andrej Prebil, Alenka Sivka in Jelka Stergel. FOTO: Voranc Vogel/Delo
6. 12. 2022 | 13:00
6. 12. 2022 | 21:41
3:39

Kar 12 programskih svetnikov v 29-članskem programskem svetu predlaga razrešitev generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha. Razloge navajajo v devetih točkah, a kot kaže, obravnave pobude za njegovo razrešitev v ponedeljek, ko je ta uvrščena na dnevni red, (še) ne bo. Skladno s statutom mu mora programski svet pred glasovanjem namreč omogočiti, da o očitkih pove svoje mnenje.

Andrej Grah Whatmough pa je po neuradnih podatkih že od četrtka odsoten. Medtem je za zastopanje pred organi zavoda pooblastil Uroša Urbanijo, direktorja TV Slovenija. Kdaj naj bi se generalni direktor vrnil, ni znano, a prav lahko bi se zgodilo tudi, da o tej pobudi programski svetniki na koncu niti ne bi glasovali.

Spremembe zakona o RTV Slovenija, ki predvidevajo predčasno prenehanje mandata tudi njemu, bi po potrditvi na referendumu lahko začele veljati že letos. S tem bo prenehal mandat tudi generalnemu direktorju, ki bo svojo funkcijo do imenovanja nove uprave – če po napovedani pritožbi ustavno sodišče ne bo presodilo drugače – opravljal še kot vršilec dolžnosti. To bi lahko pomenilo ohranjanje trenutnega statusa še najmanj dva do tri mesece.

Predlagatelji za njegovo razrešitev že zdaj izpostavljajo dvome o zakonitosti njegovega delovanja, njegovi gospodarnosti in uspešnosti. Zaradi njegovega sodelovanja v predreferendumski kampanji po njihovem mnenju obstaja možnost nasprotja interesov. S podporo predsednika programskega sveta je zato tudi povzročil blokado dela programskega sveta. Časovnica sprejemanja dokumentov za prihodnje leto se je tako zamaknila.

Očitajo mu še neodzivnost na pozive k pogajanjem, s čimer da krši statut, ker ne vodi socialnega dialoga s predstavniki reprezentativnih sindikatov, ki stavkajo. Opozarjajo tudi na nezakonito razrešitev direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, kar je že potrdilo prvostopenjsko sodišče.

image_alt
Sklep o razrešitvi direktorice TV Slovenija nezakonit

Gledanost TV Slovenija in obiskanost spletnega portala MMC je v času njegovega vodenja oziroma potez, ki jih je naredil, še padla. Znižalo se je tudi zaupanje. »Generalni direktor je zaradi vsega navedenega odgovoren za sedanje razmere, torej za netransparentno, negospodarno, škodljivo in pristransko motivirano upravljanje, znižanje meril poročanja, zmedo in škodo v programskih shemah ter za nepreglednost programske ponudbe in ukinjanje oddaj, ki so krepile kakovosten in kritičen družbeni dialog, za škodljivo krčenje dopisništev v tujini ter omejevanje novinarske avtonomije. Navedeno povzroča tudi škodo v trženju oglasnih vsebin in posledično poslovnega rezultata,« še piše v pobudi za razrešitev.

Po do zdaj dostopnih podatkih večine – torej najmanj 15 programskih svetnikov – za razrešitev za zdaj (še) ni, a med podpisniki predloga so tudi posamezniki, ki so v preteklosti sestavljali jedro podpore sedanjega vodstva.

Grah Whatmough za komentar zaenkrat ni dosegljiv.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine