Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Predelava lesa v izdelke učinkovito zniža toplogredne izpuste

Do leta 2030 naj bi tri milijone kubičnih metrov lesa na leto predelali v izdelke, energetska raba bi morala postati sekundarna.
Ena od smiselnih uporab lesa je vgradnja v izdelke, ki nadomeščajo nelesene materiale – kot so elementi za montažno gradnjo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ena od smiselnih uporab lesa je vgradnja v izdelke, ki nadomeščajo nelesene materiale – kot so elementi za montažno gradnjo. FOTO: Jure Eržen/Delo
30. 8. 2021 | 10:00
30. 8. 2021 | 13:05
11:00

V nadaljevanju preberite:


Čeprav so bili slovenski gozdovi v zadnjih dvajsetih letih izpostavljeni pogostim ujmam, so po ocenah slovenskih gozdarjev v dobrem stanju. Leta 2019 smo ob prirastu 8,8 milijona kubičnih metrov v njih posekali 5,3 milijona kubičnih metrov hlodovine. Žal smo od tega doma predelali le 1,8 milijona kubičnih metrov lesa, izvozili pa kar tri milijone skupaj z lesnimi ostanki.
Do leta 2030 naj bi tako prakso končali. Cilj je, da do takrat povečamo predelavo okroglega lesa za neenergetsko rabo na tri milijone kubičnih metrov na leto, dosežemo 30-odstotni delež lesa v vseh javnih stavbah, razvijemo nove načine uporabe lesa in povečamo število zaposlenih v panogah, povezanih z lesom.

V članku tudi o tem, kakšne družbene in okoljske učinke bomo dosegli z večjo uporabo lesa in zakaj je les v boju proti podnebnim spremembam lahko naš naravni zaveznik.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine