Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

NSi se bo udeležila tako pogovorov s SDS kot s SAB

Na današnji posvet k Pahorju so prišli vodje poslanskih skupin Matjaž Han (SD), Igor Zorčič (SMC), Matej Vatovec (Levica) in Jožef Horvat (NSi).
Predsednik Borut Pahor in Jožef Horvat (fotografija je arhivska). FOTO: Tomi Lombar/delo
Predsednik Borut Pahor in Jožef Horvat (fotografija je arhivska). FOTO: Tomi Lombar/delo
STA, Ka. M.
5. 2. 2020 | 11:44
5. 2. 2020 | 16:04
8:04
Predsednik republike Borut Pahor danes nadaljuje posvete s poslanskimi skupinami o nadaljnjih korakih po padcu vlade Marjana Šarca. Potem ko se je včeraj pogovarjal z vodji dveh največjih poslanskih skupin Danijelom Krivicem (SDS) in Branetom Golubovićem (LMŠ), so bili danes na pogovorih vodje poslancev SD, SMC, Levice in NSi. 

Zaradi odgovornosti do ljudi in do države je po padcu Šarčeve vlade najpametneje, da gremo čim prej na predčasne volitve, je po pogovoru pri predsedniku republike povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Predčasne volitve so prva izbira SD, se pa po Hanovih besedah zavedajo legitimnosti SDS, da poskuša sestaviti novo vlado. Predsednik največje parlamentarne stranke Janez Janša lahko namreč v tem sklicu DZ sestavi novo vlado, če bodo druge stranke leve sredine v tej vladi našle smisel, je komentiral Han. 

Ali bi bila lahko nova vlada uspešnejša od Šarčeve, Han ni hotel oceniti, je pa spomnil, da dosedanja vlada ni bila uspešna zaradi same organizacije, saj če bi bila, bi danes še delovala.

Han je komentiral tudi pogovore o projektni vladi s stranko SAB. »Pogovarjamo se vsebinsko, nisem pa povsem prepričan, da lahko sestavimo drugo vlado. Levica in LMŠ sta namreč že povedali, da v to ne gresta, prav tako SNS. V to ne verjamem,« je povedal. Po njegovih ocenah gre za prehitevanje, saj je najprej na vrsti Janša, zatem pa drugi.



Danijel Krivec (SDS) na včerajšnjem posvetu pri predsedniku Borutu Pahorju. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Danijel Krivec (SDS) na včerajšnjem posvetu pri predsedniku Borutu Pahorju. FOTO: Voranc Vogel/Delo


SMC: Odgovorno se je pogovarjati o novi vladi


Posvet s Pahorjem je za Hanom opravil Igor Zorčič (SMC). Kot je ocenil, je prav, da poskušajo nekatere stranke najprej najti skupni jezik za morebitno novo vlado. »Lahko govorimo, da bi predčasne volitve rešile svet, a prinašajo tudi negotovo situacijo. Od politike bi bilo neodgovorno, če se ne bi poskušala vsaj pogovoriti,« je menil.

Zorčič je odgovoril tudi na špekulacije, da poslanska skupina SMC ob morebitni sestavi vlade z Janšo ne bi bila enotna. Zatrdil je, da je poslanska skupina SMC enotna glede vprašanja, ali naj se poskušajo pogovarjati z drugimi strankami. »V Sloveniji se trenutno nekatere stranke ne morejo in niso sposobne med seboj pogovarjati. Nam kot sredinski stranki pa se zdi prav, da poskušamo narediti vsaj en napor v to smer,« je pojasnil.

Igor Zorčič (SMC). FOTO: Blaž Samec/Delo
Igor Zorčič (SMC). FOTO: Blaž Samec/Delo


»Vrednote, ki smo jih gojili vse od vstopa v politiko, niso nikamor izginile,« je dodal. Po njegovi napovedi bodo, če bodo prišli v pogovorih do same vsebine nove koalicije, vztrajali pri tem, da se nekatere zadeve čim bolj uveljavijo. Po njegovih ocenah se s SDS sicer lahko razhajajo v nekaterih vrednotah, kot denimo pri temelju osebne svobode, ali glede slovenske zgodovine. »Ideološke zadeve ne bi bile najbolj konstruktivne za postavljanje take koalicije,« je bil prepričan Zorčič. Pri tem je napovedal, da SMC ne bo popuščala, če bi se pokazale takšne težnje.


 

Levica: Vsakršna nova koalicija bi bila zgolj slabša od Šarčeve


Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v pogovoru s predsednikom Pahorjem ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca. Tako so po njihovem mnenju predčasne volitve edina možna pot za razrešitev nastalih političnih razmer po padcu vlade.

V Levici pričakujejo, da bodo predčasne volitve nekoliko spremenile razmerja sil med strankami in dale prednost programom oziroma izvajanju določenih politik, ki bodo bolj napredne in take, ki bodo lahko izboljšale življenje ljudi. Po njihovih ocenah to z novo koalicijo ne bo možno in so volitve edini način, da se premaknejo k vsebinam.

»Trenutno je kakršno koli preračunavanje očitno pogojeno zgolj s tem, da se ohranijo stolčki na ministrstvih in v DZ, ne gre pa za programske pogovore oziroma iskanje odgovorov in rešitev za ključna vprašanja v družbi,« je v izjavi po pogovoru s Pahorjem povedal Vatovec.

Morebitno oblikovanje nove vlade okoli SDS je po njegovem mnenju odvisno od tega, kako daleč so pripravljene iti stranke, ki so še pred letom in pol zatrjevale, da takšna koalicija ni možna. »Če se bo to zgodilo, bo le potrdilo oportunost določenih strank, da so obljube, zaveze ali stališča pripravljeni spremeniti oziroma obrniti na glavo, da ohranijo ministrske in poslanske položaje,« ugotavlja Vatovec.
 

NSi: Kot stranka dialoga se bomo udeležili tako pogovorov s SDS kot s SAB


Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je Pahorju danes pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bodo odzvali tako vabilu SDS na pogovore za morebitno novo vlado kot vabilu SAB. 

Horvat je v izjavi po srečanju s Pahorjem dejal, da predsednik NSi Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, »da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi«.

Jožef Horvat. FOTO: arhiv
Jožef Horvat. FOTO: arhiv

 

»Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve,« je pojasnil Horvat. So pa po njegovih navedbah v NSi že od začetka nekoliko skeptični in si postavljajo vprašanje, kako bi se v sedanji sestavi DZ lahko vzpostavila razvojna vlada. Stranke, ki so že v vladi nekaj let, po ocenah Horvata niso naredile razvojnega preboja, danes pa da smo v razmerah, ko si Slovenija ne sme več privoščiti nadaljnje stagnacije na določenih družbenih podsistemih. Omenil je čakalne vrste v zdravstvu in poslovno okolje.


Pogovori o novi vladi


Vzporedno s pogovori pri predsedniku Pahorju torej potekajo tudi poskusi oblikovanja nove koalicije. Spomnimo, Janša je vsem strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji in predlagal, da bi se dobili v petek. Za zdaj so udeležbo na pogovoru napovedali v Desusu in SMC. Predsednik NSi Matej Tonin je v ponedeljek napovedal, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja. V ponedeljek je tudi predsednica SAB Alenka Bratušek vsem parlamentarnim strankam z izjemo SDS poslala vabilo k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije. Zorčič se danes ni izjasnil, ali se bo SMC odzvala vabilu SAB. 

Nekatere stranke, tudi LMŠ in SNS, zavračajo obe vabili, vabilo Janše in Alenke Bratušek. V Levici se po Vatovčevih navedbah ne bodo odzvali niti na Janševo povabilo na pogovore za novo vlado niti na povabilo predsednice SAB. Vatovec je namen SAB, torej da bi šli na predčasne volitve po novi volilni zakonodaji, označil za kontradiktoren.

Pahor se bo v četrtek posvetoval še z vodji poslancev Desusa, SAB in SNS.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine