Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z bolnikom z ošpicami je bilo v stiku med 200 in 300 ljudi

Dva od na novo zbolelih sta bila obravnavana v škofjeloškem zdravstvenem domu.
Med zbolelimi v vsem letu je bilo sedem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, osem je bilo necepljenih, za preostale pa ni podatkov o cepljenju. FOTO: Jure Eržen/Delo
Med zbolelimi v vsem letu je bilo sedem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, osem je bilo necepljenih, za preostale pa ni podatkov o cepljenju. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
17. 12. 2019 | 11:50
17. 12. 2019 | 17:47
4:07
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so obravnavali novih sedem primerov ošpic. Tako je bilo v Sloveniji letos potrjenih skupno 38 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih. V novembru in decembru so obravnavali dva, predvidoma nepovezana izbruha ošpic, navajajo na spletni strani.

Dva od na novo zbolelih sta bila obravnavana v škofjeloškem zdravstvenem domu, je za STA potrdil direktor doma Aleksander Stepanović.

Vodja službe za preprečevanje bolnišničnih okužb v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tatjana Mrvič je v današnji izjavi za medije pojasnila, da so v ponedeljek ob 14. uri hospitalizirali osebo, saj je zaradi svoje bolezni potrebovala pomoč specialista otorinolaringologije. Bolnik jih je že prej obvestil, da je bil v stiku z obolelimi za ošpicami, a da je sam cepljen. Pri tem bolniku se je nato izkazalo, da ima ošpice.

S tem bolnikom je bilo na kliniki v stiku med 200 in 300 ljudi, med njimi je osebje, bolniki in obiskovalci. Tako so že prejeli seznam zdravstvenega osebja, ki je bilo z njim v stiku, kontaktirajo tudi vse druge, ki bi se lahko okužili. Pojasnila je, da so imeli lani podobno število ljudi, ki so bili v kontaktu z okuženim s ošpicami na pediatrični kliniki, a so uspeli okužbo z ustreznimi ukrepi zamejiti, tako da ni nihče zbolel.

Omenjenega bolnika bodo danes preselili na infekcijsko kliniko, do takrat bodo prepovedali obiske na kliniki za otorinolaringologijo. Obiskovalce prosijo za sodelovanje.



Nedavno je na Pediatrično kliniko na obisk prišla okužena odrasla oseba. FOTO: Jure Erzen/Delo
Nedavno je na Pediatrično kliniko na obisk prišla okužena odrasla oseba. FOTO: Jure Erzen/Delo


Sicer pa je bil omenjen bolnik pred sprejemom v UKC večkrat tudi v Zdravstvenem domu Kranj, kjer se je prosto gibal in bil v kontaktu z več bolniki, je potrdila direktorica doma Lilijana Gantar Žura. Pojasnila je, da skušajo identificirati ljudi, ki so bili v stiku z njim, pri čemer pa je opozorila, da dnevno obišče zdravstveni dom okoli 3000 ljudi.

Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v današnji izjavi pojasnila, da preiskujejo še dva suma ošpic. Sicer pa je epidemiološka služba pri vseh, ki so bili z obolelimi v stiku, preverila, ali so cepljeni. Če niso, jih cepijo bodisi z enim ali dvema odmerkoma.

Kljub temu je možno, da te osebe vseeno zbolijo. Če zbolijo, naj se po telefonu posvetujejo z zdravnikom in ne hodijo zdravstvene domove, ampak se po telefonu posvetujejo o nadaljnjih ukrepih, je svetovala Grgič Vitkova.

Grgič Vitkova je potrdila, da se v zadnjem času proti ošpicam cepi več ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Grgič Vitkova je potrdila, da se v zadnjem času proti ošpicam cepi več ljudi. FOTO: Jure Eržen/Delo


V novembru in decembru so na NIJZ obravnavali 19 zbolelih z ošpicami. V treh primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli. Prvi primer je bil vnesen iz tujine, in sicer iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla na šest oseb. Od enega teh šestih pa se je nalezlo še osem ljudi.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov so imeli še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.

Med zbolelimi v vsem letu je bilo sedem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, osem je bilo necepljenih, za preostale pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša, še navajajo na NIJZ.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine