Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Potres v SMC (še) ne bo stresel Janševe vlade

Kaj pomeni vrenje v poslanskih vrstah SMC in kdo zagotovo zapušča Zdravka Počivalška ter zakaj?
Zdravko Počivalšek, prvak SMC, očitno ni uspel preprečiti osipa v vrstah svoje stranke  FOTO: Leon Vidic
Zdravko Počivalšek, prvak SMC, očitno ni uspel preprečiti osipa v vrstah svoje stranke  FOTO: Leon Vidic
25. 3. 2021 | 16:10
25. 3. 2021 | 21:54
4:26
Ob 17. uri se je nadaljevala minuli teden prekinjena seja sveta SMC. V tednu dni, odkar je predsednik stranke Zdravko Počivalšek dobil zaupnico tega najvišjega organa stranke med kongresoma, da SMC popelje na državnozborske volitve ter da nadaljujejo sodelovanje v vladi in izpoljnjevanje koalicijske pogodbe, se je v stranki zatreslo.

Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, pogosto kritične do dejanj in komuniciranja prvaka koalicije Janeza Janše, je že napovedala, da se seje sveta stranke ne bo udeležila.

Vodji poslancev se je pridružil tudi podpredsednik stranke Igor Zorčič. Po njegovi oceni bo namreč seja le predstava za javnost, že v nedeljo pa je na nacionalni televiziji napovedal, da bo revidiral svoje stališče glede sodelovanja v SMC.

Za STA sta opozorila na odločitve v ozadju, ki da jih je mimo organov stranke sprejel Počivalšek, tako na primer  glede povezovanja oziroma sodelovanja SMC z drugimi strankami, kritična sta tudi do imenovanja Andreja Čuša, predsednika stranke Zeleni Slovenije za državnega sekretarja na njegovem ministrstvu. To naj bi namreč že dokazovalo, da se je prvak SMC odločil za sodelovanje v gibanju Povežimo Slovenijo, ki ga je zagnal Čuš.

V SMC so si sicer za danes zadali cilj začrtanja prihodnjega delovanja stranke, Počivalšek pa je napovedal tudi predstavitev programa revitalizacije stranke, s katerim naj bi zagotovil, da bo tudi na prihodnji volitvah prestopila parlamentarni prag.
 

Ladja, ki jo poskušajo peljati naprej


Po seji je Počivalšek potrdil, da so govorili predvsem o programski prenovi SMC do rednih volitev. »Verjamemo, da bomo z bolj kolektivnim delom v vseh strukturah stranke, v poslanski skupini, ministrski ekipi, generalnem sekretariatu stranke in lokalnih odborih, naredili razliko, za katero verjamem, da je potrebna, da pokažemo nov obraz stranke.«

Glede morebitnega povezovanja SMC je ostal v splošnih tonih. »Največ besed je bilo o združevanju liberalnega centra parlamentarnih in izvenparlamentarnih strank. O vsem bo odločal svet stranke in po potrebi kongres,« je povedal. »Dogovorov v ozadju ni,« je kratko odgovoril na novinarsko vprašanje glede njegovega izbora Čuša za državnega sekretarja.

Glede tistih poslancev SMC, ki bi se morali po njegovem mnenju odločiti, na katerem stolu bodo sedeli, ni preciziral, do kdaj naj bi to storili. »Ne bomo čakali, gremo naprej,« je povedal na to temo. »Z nami so lahko tisti ki so lahko na ladji, ki jo poskušamo peljati naprej. Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi.«

Izjavo Zdravka Počivalška po seji sveta SMC si lahko ogledate v videu:


 
Sluga in Zorčič sicer še ne razkrivata svojih nadaljnjih potez, torej kdaj bosta zapustila vrste SMC in ustanovila samostojno poslansko skupino, v kateri bo tudi Jurij Lep, ki zapušča vrste Desusa. Nova poslanska skupina naj bi bila »sredinska«.

Po kritiki na račun ministra za kulturo Vaska Simonitija (SDS) danes molči tudi tretji nezadovoljni poslanec SMC Branislav Rajić, ki naj bi ga po neuradnih informacijah še danes prepričevali, naj poslanske skupine in SMC ne zapusti.
 
Dogajanje v stranki sicer ne ogroža obstoja vlade Janeza Janše. Z odhodom le treh poslancev SMC bo že zdaj manjšinska vlada Janeza Janše še bolj manjšinska, a bi imela ob podpori poslancev SNS, Desusa in dveh manjšinskih poslancev še vedno 47 poslanski glasov. To je sicer daleč od udobnega vladanja in pomeni preizkušnjo ob vsakem tajnem glasovanju. Zato se pojavljajo že tudi špekulacije, da bi, če bi bilo potrebno, Zdravko Počivalšek kot minister odstopil in odšel v poslanske klopi. Tako bi imel več časa za ukvarjanje s stranko, hkrati pa bi s tem odvzeli en glas opoziciji. Poslanec Gregor Židan, ki je iz SMC pred meseci prestopil v SD, bi namreč kot nadomestni poslanec Zdravka Počivalška, moral parlament zapustiti. 
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine