Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Osip v vrstah SMC

Vse kaže, da bo kmalu jasno, koliko članov bo še imela poslanska skupina SMC.
Prvak SMC Zdravko Počivalšek pravi, da si je in si bo prizadeval, da v SMC ostane ves njen potencial, odgovoru o enotnosti in vlogi Igorja Zorčiča in Janje Sluga v poslanski skupini pa se je izognil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prvak SMC Zdravko Počivalšek pravi, da si je in si bo prizadeval, da v SMC ostane ves njen potencial, odgovoru o enotnosti in vlogi Igorja Zorčiča in Janje Sluga v poslanski skupini pa se je izognil. FOTO: Voranc Vogel/Delo
23. 3. 2021 | 06:00
23. 3. 2021 | 07:49
6:14
»Vse zadeve, ki nas delijo, bomo prediskutirali. Na koncu se bomo skupaj odločili, kako bomo šli dalje,« se je odzval predsednik SMC Zdravko Počivalšek na izjave podpredsednika stranke Igorja Zorčiča, da bo revidiral stališče do svojega sodelovanja v stranki. Svojega nastopa na nacionalni televiziji v oddaji Politično ta včeraj ni želel več javno pojasnjevati, s čimer je še dodatno podžgal špekulacije o možnosti svojega odhoda iz stranke, ki bi lahko ostala še brez kakšnega poslanca.



Če je bilo morda poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SMC Janje Sluga glede prihodnjega ravnanja predsednika vlade še poskus iskanja možnosti nadaljnjega sodelovanja in napovedi, da bo v prihodnje morebiti ravnanje Janeza Janše drugačno, je njegov odgovor jasno pokazal, da si s Slugo ne želi več sodelovati. »Mimo je poslušati nasvete o komuniciranju od šefice poslanske skupine z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke, ki ima tridesetkrat višjo podporo,« je odvrnil premier na vprašanje, v katerem jo je zanimalo tudi, zakaj priložnosti tretjega vodenja vlade Janša ni uporabil za krepitev povezovanja in dviga ugleda »širše kot le med dosedanjimi sledilci«. Čemu depeše in prehitre čestitke, ki domačo javnost poleg epidemije še dodatno vznemirjajo, jo je zanimalo in še, zakaj požara med STA in vladnim uradom za komuniciranje ne gasi, ampak podpihuje.
 

Jasno izražena želja premiera


Premier Janez Janša je tako tudi javno pritrdil signalom iz SDS in NSi, da bi koalicija najraje videla odhod kritične in samosvoje poslanke v opozicijske vrste. Že sicer manjšinska vlada ima ob podpori manjšinskih poslancev in SNS, s katerimi ima sklenjen sporazum o sodelovanju, in s štirimi glasovi poslanske skupine Desusa še vedno zagotovljeno absolutno večina tudi v primeru morebitnega odhoda Sluge, Zorčiča in celo Branislava Rajića, za katerega se prav tako že dlje časa ugiba, ali bo še podpiral koalicijo. Z njim se je po naših informacijah Počivalšek včeraj sicer znova pogovoril.



Ob tem prvak SMC tudi vztraja, da si prizadeva poslansko skupino ohraniti enotno, medtem ko je o zamenjavi Sluge kot vodje poslanske skupine – doslej za to ni imel večine – odgovoril, da o tem potekajo pogovori organov stranke.




Poleg odnosa največje koalicijske stranke do medijev, predvsem pa ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), za prelomno točko, ki bi lahko ključno vplivala na odhode iz poslanske skupine, velja tudi (ne)seznanitev vlade z imenovanjem predlaganih evropskih delegiranih tožilcev, ki so se s svojim preteklim delom zamerili predvsem SDS. Tako pri eni kot pri drugi zadevi Janša doslej ni pokazal prav nobene pripravljenosti na popuščanje, včeraj je celo ponovil, da se vlada ne bo izrekla o obeh kandidatih za evropska delegirana tožilca, dokler ne bodo jasni vsi odgovori o postopku izbire. Da pa sicer Slovenija s postopkom ne zamuja, saj so ga končali le v osmih državah EU. »Lahko pa, da se bo zgodilo tudi, da bomo predlagali spremembo zakona, ker vlada po ustavi ni poštar, ampak predstavlja državo navzven,« je še pojasnil premier.

Če bi sodili po odgovoru na poslansko vprašanje, vidi Janez Janša vodjo poslanske skupne SMC Janjo Sluga že v opoziciji. FOTO: Joe Klamar/AFP
Če bi sodili po odgovoru na poslansko vprašanje, vidi Janez Janša vodjo poslanske skupne SMC Janjo Sluga že v opoziciji. FOTO: Joe Klamar/AFP

 

Bo pokazatelj enotnosti sredino glasovanje?


Neuradno je na parlamentarnih hodnikih slišati ocene, da bi se lahko morebitni izstopi zgodili po glasovanju o interpelaciji zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, do katerega so bili v SMC doslej večkrat kritični. Iz njihovih vrst je bilo celo slišati pozive o njegovi zamenjavi. Na vprašanje, ali bodo poslanci SMC pri ubranitvi kulturnega ministra v sredo enotni, je Počivalšek odgovoril, da bodo videli.

Za vse morebitne prestopnike iz SMC velja prepričanje, da bodo skupaj s poslancem Desusa Jurijem Lepom, ki je napovedal svoj odhod iz poslanske skupine upokojenske stranke, ustanovili svojo poslansko skupino. Njegov odhod je sicer pričakovati ne glede na druge. Že ob napovedi, da bo poslansko skupino zapustil, pa je dejal, da bo poskusil poiskati še nekaj partnerjev, če bo mogoče, če ne, pa tudi v redu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine