Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Proračuna sprejeta, a kmalu prihodnje leto rebalans

Zaradi sanacije posledic poplav je vlada proračunsko porabo v prihodnjem letu zvišala za dobro milijardo evrov.
Minister za finance Klemen Boštjančič meni, da bo najverjetneje že na začetku leta 2024 potreben rebalans proračuna. FOTO: Črt Piksi/Delo
Minister za finance Klemen Boštjančič meni, da bo najverjetneje že na začetku leta 2024 potreben rebalans proračuna. FOTO: Črt Piksi/Delo
28. 9. 2023 | 14:24
28. 9. 2023 | 20:01
5:32

V nadaljevanju preberite:

Vlada je potrdila proračunske dokumente za leti 2024 in 2025 ter jih pošilja v državni zbor s prioritetno nalogo – financiranjem ukrepov za odpravo posledic poplav. Spremenjeni proračun za prihodnje leto tako predvideva za 14 milijard evrov prihodkov in 16,2 milijarde odhodkov, proračunski primanjkljaj bo tako znašal 2,2 milijarde evrov oziroma 3,3 odstotka BDP.

Zelo verjetno pa bo že na začetku prihodnjega leta potreben njegov rebalans, po tem, ko bo sprejet tudi zakon o odpravi posledic poplav in o obnovi, s posledicami za prihodke in odhodke proračuna, je povedal minister za finance Klemen Boštjančič.

Makroekonomske razmere ostajajo negotove, hkrati pa bo celoten primanjkljaj sektorja država v prihodnjem letu, ko znova začnejo veljati fiskalna pravila, še nekoliko večji. Znašal naj bi 3,8 odstotka BDP, brez izdatkov za sanacijo poplav pa naj bi bil za odstotno točko nižji. Minister ocenjuje, da bodo za odpravo škode potrebovali več milijard evrov, to pa bo zahtevalo preusmeritev znatnih sredstev znotraj državnega proračuna.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine