Gourmet over Mura je povezovalni razvojni projekt, ki so si ga kot butično, visokokakovostno alternativo množičnemu, predvsem termalnemu turizmu v Pomurju zamislili trije vrhunski prekmurski ponudniki kulinarike in vin: gostilna
Rajh Bakovci, mesarija
Kodila in vinska klet
Marof. Kmalu se je število izbrancev s pridružitvijo domačije
Firbas, pivovarne
Bevog, vinarstva
Steyer in oljarne
Kocbek povečalo na sedem, zdaj pa so v svoje vrste sprejeli še devetnajst ponudnikov butičnih turističnih nastanitev.
»V butičnem turizmu je treba črpati iz tradicije.« Goran Dominko
Veliko Ljubljančanov verjetno pozna že tradicionalni dogodek
Diši po Prekmurju na ljubljanski osrednji tržnici – ki je letos zaradi epidemije žal odpadel – precej ljudi pa je že kdaj obiskalo tudi ekskluzivno kulinarično doživetje Gourmet over Mura na začetku septembra v Murski Soboti in njegovega množičnejšega brata –
Festival prekmurske gibanice in šunke dan pozneje. Za obema prireditvama in tudi za vse večjo prepoznavnostjo prekmurske kulinarike, za zaščito in promocijo prekmurske šunke in prekmurske gibanice so si prizadevali akterji projekta Gourmet over Mura, predvsem
Janko Kodila iz mesarije Kodila in
Tanja Pintarič iz gostilne Rajh. Njihov skupni cilj je razbiti desetletja star turistični stereotip o Pomurju kot o množični in poceni termalni turistični destinaciji. Predvsem Janko Kodila ob vsaki priložnosti rad pove, da
je Pomurje prelepo, da bi ga uničevali z množičnim turizmom po nizkih cenah.
Festival prekmurske šunke in gibanice je samo ena od akcij projekta Gourmet over Mura, ki hoče Pomurje narediti za vrhunsko kulinarično in turistično destinacijo. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Novi člani dovolj posebni in kakovostni
In zaradi takšne usmeritve se je njihov projekt sedaj zelo razširil. »Zdaj je pravi čas, da naše povezovanje še razširimo in se z enotno strategijo lotimo promocije Pomurja kot petzvezdične kulinarične regije z butičnimi nastanitvami,« je na včerajšnji predstavitvi novih članov projekta v paviljonu
Expano pri Murski Soboti dejala Tanja Pintarič. Janko Kodila nam je povedal, da so člani projekta sami izbirali in iskali manjše ponudnike nastanitev, ki so dovolj posebni in blagovni znamki primerno kakovostni. Tudi zato je eden od novincev v projektu, arhitekt
Goran Dominko, ki z ženo
Majo v Kančevcih na Goričkem od avgusta lani gostom ponuja dizajnersko prenovljeno in razširjeno tradicionalno prekmursko domačijo
Pri momi, priznal, da se zaradi povabila počuti počaščenega. Njegovo priporočilo tistim, ki morda šele razmišljajo o vstopu v turistično dejavnost pa je, da je treba črpati iz tradicije.
Da so na pravi poti, jim je včeraj zagotovila tudi direktorica STO
Maja Pak. »Turizem je v transformaciji v novo realnost in trend je prav usmeritev v zeleno butičnost. Takšne zgodbe, kot je Gourmet over Mura, v Sloveniji potrebujemo in si jih želimo.«
Komentarji