Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Politika pospešeno snuje razveljavitveni ukaz za referendum

Razveljavitev odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o gradnji Jeka 2 naj bi bila pod streho še pred začetkom referendumske kampanje.
Nuklearna elektrarna Krško. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nuklearna elektrarna Krško. FOTO: Blaž Samec/Delo
22. 10. 2024 | 12:59
22. 10. 2024 | 22:02
3:21

Potem ko sta včeraj od posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo odstopila tako SDS kot kasneje še Gibanje Svoboda, so stekli že postopki za preklic referenduma.

10. oktobra je državni zbor sprejel odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ki bi moral biti izveden 24. novembra. Referendumska kampanja pa bi morala steči ta petek.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes pojasnila, da sprejetega odloka o razpisu referenduma ni mogoče razveljaviti z umikom zahteve za razpis referenduma, možna pa je druga pot. In sicer, državni zbor lahko sprejme nov odlok o prenehanju veljavnosti odloka o razpisu referenduma. Skratka, potreben je nov odlok, s katerim bi razveljavili veljavni odlok.

Urška Klakočar Zupančič je povedala, da bo danes vložen predlog novega odloka, jutri ga bo najprej obravnaval kolegij predsednice državnega zbora, nato pa še matično delovno telo v državnem zboru. Glasovanje o razveljavitvenem odloku na plenarni seji državnega zbora je napovedano za četrtek.

Politični odstop od referenduma je včeraj najprej napovedala največja opozicijska stranka SDS. V SDS so predlagali preklic posvetovalnega referenduma o izvedbi projekta Jek 2, ker da bi odločanje v danih razmerah imelo dolgoročne negativne posledice za državo in ljudi ter bi povzročilo veliko škodo.

V Gibanju Svoboda so nato podprli preklic posvetovalnega referenduma, programski odbor stranke pa je sprejel stališče, da stranki predlaga umik referendumske pobude. S tem je bila politična usoda referenduma zapečatena.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine