Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Podpora LMŠ se je zmanjšala za polovico

SDS krepko v vodstvu, drugouvrščena LMŠ le še za las pred Levico.
Relativna zmagovalka SDS je po javnomnenjskih raziskavah še vedno krepko v vodstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Relativna zmagovalka SDS je po javnomnenjskih raziskavah še vedno krepko v vodstvu. FOTO: Jure Eržen/Delo
10. 9. 2018 | 11:00
10. 9. 2018 | 12:34
3:48
Ljubljana – Če bi bile jutri volitve, bi bila relativna zmagovalka znova SDS, in to s sorazmerno večjo razliko pred LMŠ, kot so jo dosegli 3. junija in v prejšnji anketi Dela. Prvi Delov barometer po predčasnih volitvah kaže, da bi Janševa SDS zdaj dobila 17,9 odstotka glasov ljudi, ki bi se udeležili volitev, kar je 0,7 odstotne točke več, kot so jim namerili pri prejšnjem preverjanju priljubljenosti v maju.

V anketiranju, ki je potekalo med 30. avgustom in 6. septembrom, torej po tem, ko je bil Marjan Šarec v parlamentu potrjen za mandatarja in je peterica podpisala koalicijsko pogodbo, pa je daleč največji zdrs doživela prav stranka novega predsednika vlade. Jutri bi jo volilo le še 7,2 odstotka vprašanih, kar je več kot polovica manj kot maja, ko jo je kot svojo izbiro navajalo 15,3 odstotka sodelujočih v raziskavi. Tik za LMŠ se je s 6,9 odstotka uvrstila Levica, na četrtem mestu pa je SD.

Delo infografika
Delo infografika


Dejstvo, da Janezu Janši kljub prepričljivi zmagi SDS na zadnjih volitvah ni uspelo sestaviti vlade, priljubljenosti SDS ni omajalo, ampak se je ta v primerjavi z merjenjem pred volitvami, v maju, še povečala. Najopaznejšo spremembo v tokratnem barometru je zaznati v LMŠ, ki je s 15,3 odstotka v maju zdrsnila na 7,2 odstotka.

Šele z anketami v prihodnjih mesecih bo mogoče potrditi, ali je to zgolj enkraten nihaj navzdol ali pa se je volilno telo stranke novega mandatarja v resnici zmanjšalo za skoraj polovico. Zanimivo je, da je v vseh raziskavah v zadnjih tednih večina vprašanih odgovarjala, da raje podpre sestavo manjšinske vlade, kakor da se razpišejo ponovne predčasne volitve, kljub temu pa osrednja stranka te vlade za to ni nagrajena s priljubljenostjo med volivci.

Delo infografika
Delo infografika


V obdobju merjenja so potekala zaslišanja kandidatov za nove ministre pred parlamentarnimi odbori, pa tudi debata v javnosti o novih obdavčitvah, napovedanih v koalicijski pogodbi, ki so razburile zlasti podjetnike. Le ugibamo lahko, ali je tudi to vplivalo na izid LMŠ oziroma na uvrstitev Levice, ki je bila najglasnejša pri zagovarjanju umeščanja kapitalskih dobičkov v dohodnino, na tretje mesto. Zanjo bi jutri glasovalo 6,9 odstotka vprašanih oziroma 0,5 odstotne točke več kot maja in zgolj 0,3 odstotne točke manj kot LMŠ.



Precej se je zmanjšala podpora tudi četrtouvrščeni SD, ki je skoraj štiri odstotne točke pod majskim rezultatom. Za odstotno točko je padla NSi, približno enak izid kot maja je obdržala SMC. Malo se je povečala podpora Desusu in Sabu, bolj kot njima pa SNS. Najbolj pa se je povečala skupina volivcev, ki ne vedo, koga bi volili.

Delo infografika
Delo infografika


Prvi sklep, ki je očiten po tem barometru, je, da bi bilo, če bi bile jutri ponovno predčasne volitve, vladno koalicijo še precej težje sestaviti, kot jo je bilo zdaj. Če bo predstavitev še zadnjega izmed ministrskih kandidatov, nekdanjega novinarja in direktorja občinske uprave Zagorja Rudija Medveda, ki naj bi vodil resor javne uprave, danes uspešna, je precej verjetno, da bo trinajsta vlada v samostojni Sloveniji prisegla v četrtek, 13. septembra. Vladi v odhajanju, ki že skoraj pol leta opravlja le tekoče posle, pa so anketiranci namenili najslabšo srednjo oceno v zadnjem letu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine