Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po oceni župana v Kokri škode za vsaj 2,5 milijona evrov

V vasi Kokra se tudi četrti dan po ujmi nadaljujejo intervencijska dela. Doslej so iz zaselka Podlebelca že odpeljali več kot 10.000 kubičnih metrov kamenja.
»Vas je zdaj brez vode in danes smo imeli na ogledu projektante, ki se ukvarjajo s preskrbo z vodo, da nam pomagajo z nasveti, iz katere smeri pripeljati vodo,« je povedal Roblek. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Vas je zdaj brez vode in danes smo imeli na ogledu projektante, ki se ukvarjajo s preskrbo z vodo, da nam pomagajo z nasveti, iz katere smeri pripeljati vodo,« je povedal Roblek. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
23. 7. 2024 | 14:11
23. 7. 2024 | 16:01
5:32

V vasi Kokra se tudi četrti dan po ujmi nadaljujejo intervencijska dela. Doslej so iz zaselka Podlebelca že odpeljali več kot 10.000 kubičnih metrov kamenja, ogromne količine pa jih še čakajo. Preddvorski župan Rok Roblek je danes ocenil, da bodo nujna dela stala več kot milijon evrov, sanacija pa več kot 2,5 milijona evrov.

image_alt
V Kokri nadaljujejo intervencijska dela, s Suhadolnika evakuirali pet turistov

Kot je Roblek povedal za STA, danes čistijo zgornjo polovico zaselka Podlebelca, kjer je po močnem deževju v petek pozno zvečer po strugi hudournika naneslo veliko kamenja in drugega materiala. »Trenutno smo ob koncu objektov gorvodno, kjer je ostala največja količina materiala, saj so tam dva objekta in most ustvarili zajezitve,« je pojasnil.

Danes je na delu nekoliko manj prostovoljcev kot prejšnje dni, in sicer trenutno okoli 50, popoldne pa jih bo okoli 80. Čistijo namreč zoženi del, zato ni prostora za toliko prostovoljcev, v sredo pa se bo njihovo število znova povzpelo na sto. Čistili bodo območje navzgor proti vodnemu zajetju.

image_alt
Hišo je lahko zrušiti, težje jo je sezidati

»Vas je zdaj brez vode in danes smo imeli na ogledu projektante, ki se ukvarjajo s preskrbo z vodo, da nam pomagajo z nasveti, iz katere smeri pripeljati vodo,« je povedal Roblek. Ker jih do obstoječega vodnega vira ločijo še ogromne količine materiala, bi radi našli alternativo. »Ne zdi se nam dopustno, da bi stali križem rok in ne iskali drugih rešitev,« je poudaril župan.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Tudi iz reke Kokre še naprej čistijo naplavine in nasutja, da se sprosti njena moč in ne bodo nastajale zajezitve, kar bi lahko povzročalo nove poplave. »Prioritetno torej čistimo Kokro in vas,« je povzel župan. Izrazil je upanje, da bodo s strokovnjaki našli ustrezne rešitve na podlagi informacij o stanju na hudourniku, zlasti glede zalog materiala in nevarnosti nadaljnjega plazenja.

»Ocena je, da bodo stroški intervencije pri nas in koncesionarju krepko presegli milijon evrov, medtem ko bodo stroški škode in sanacije na lokalni infrastrukturi zagotovo presegli 2,5 milijona evrov,« je povedal župan. Nemogoče pa je za zdaj reči, koliko bodo stali tehnični ukrepi, kakršni so ureditev hudournika in pregrade, ki bodo po njegovem prepričanju potrebni za stabilizacijo terena.

Pri slednjem župan računa, da bo svoje delo opravila država, medtem ko je bil sicer za odpravljanje posledic ujme sprožen regijski načrt zaščite in reševanja. »Zavedamo se, da prizadeto območje ni dovolj veliko za aktiviranje državnega načrta, a škoda močno presega zmožnosti občine in povzročil jo je vodotok, zato smo si želeli pomoči v obliki aktiviranja regijskega načrta, ki bo, upam, omogočal vsaj delno kritje stroškov,« je še povedal Roblek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine