Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Gorenjskem reševali skavte, v Logarski planinca

Neurje in močni nalivi povzročili težave - zalivalo je hiše, plaz je zasul cesto, je pa dež pomagal dokončno ukrotiti ogenj na Krasu.
FOTO: Facebook/koroška čveka
FOTO: Facebook/koroška čveka
STA, K. S.
20. 7. 2024 | 08:21
20. 7. 2024 | 08:35
7:49

Neurje v petek popoldne in v noči na soboto je povzročilo kar nekaj težav. Z bohinjskih gora so reševali skupino petih skavtov, ki je obtičala zaradi vremena, v vasi Kokra so na varno pospremili 47 skavtov. V Logarski dolini so reševali dva planinca, plaz je zasul cesto proti slapu Rinka, težave imajo tudi zaradi številnih hudournikov. Je pa dež pomagal pogasiti požar na Krasu, kjer naj bi akcijo danes ob 12. uri že zaključili.

Na Gorenjskem v nočnem neurju pomagali skavtom v Bohinju in Preddvoru

Neurje in močni nalivi so v petek pozno zvečer na Gorenjskem povzročili kar nekaj težav. Z bohinjskih gora so reševali skupino petih skavtov, ki je obtičala zaradi vremena. V vasi Kokra v preddvorski občini pa so na varno pospremili 47 skavtov. Zalitih je bilo tudi nekaj hiš, škodo pa so povzročale tudi strele.

Poveljnik civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid je za STA povedal, da je za njimi pestra noč. »Nekaj je bilo zalitih hiš, imeli pa smo tudi dva umika skavtov, in sicer enega v Bohinju in enega na območju Preddvora. V Preddvoru je zasulo tudi regionalno cesto Kranj-Jezersko,« je dejal in dodal, da so gasilci in pristojne službe na delu ter odpravljajo posledice neurja.

V vasi Kokra v preddvorski občini je narasel potok odnesel most in poplavil več objektov, vendar odprava posledic v nočnem času ni bila mogoča, zato gasilci nadaljujejo aktivnosti danes. Že ponoči pa so preddvorski prostovoljni gasilci pospremili 47 skavtov s tabora v Kokri do hotela, kjer bodo počakali, da se bodo lahko vrnili.

Na območju Bohinja so medtem tamkajšnji gorski reševalci okoli 22. ure posredovali na grebenu Vratca - Vogel, kjer so reševali pet mladoletnih skavtov, ki so obtičali zaradi slabega vremena. Podhlajene skavte so oskrbeli in pospremili do terenskih vozil, s katerimi so jih prepeljali v dolino, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Prav tako na območju Bohinja v Stari Fužini je zaradi udara strele zagorela stanovanjska hiša. Zagorel je en del pročelja in del ostrešja. Na območju občine Cerklje na Gorenjskem pa je meteorna voda zalila kleti treh objektov. Prostovoljni gasilci iz Cerkelj, Zgornjega Brnika, Lahovč in Zaloga pri Cerkljah so vodo izčrpali.

Občine Solčava, Laško in Mozirje prizadelo hudo neurje

Občine Solčava, Laško in Mozirje je v petek zvečer prizadelo hudo neurje. Kot je za STA danes povedala solčavska županja Katarina Prelesnik, so v Logarski dolini reševali dva planinca, plaz pa je zasul cesto proti slapu Rinka v Logarski dolini. Težave so tudi zaradi številnih hudournikov.

Cesta proti slapu Rinka je od Logarskega kota naprej zaprta za promet. Na njej je veliko kamenja, ki ga bodo v naslednjih dneh po navedbah županje skušali odstraniti. Reka Savinja ni preveč narasla, tako da je ostala v strugi.

Z močnim neurjem so se soočili tudi v Občini Laško. Kot je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Laško Matej Špiler, je Savinja ostala v strugi, težave pa so jim povzročile meteorne vode, ki so zalile tamkajšnji dom starejših in Thermano Laško, tako da je bilo treba črpati vodo.

Tudi državna cesta Celje-Zidani Most je bila poplavljena, prav tako nekaj podvozov. Poplavljena je bila tudi dovozna cesta proti Zdravilišču Laško. Posledice neurja pa so gasilci že sanirali.

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je za STA dejal, da je bilo v petek zvečer najhuje v naselju Lepa Njiva, kjer je hudournik Ljubija zasul cesto, poplavljene pa so tudi tri hiše. Škoda je precejšnja, je ocenil. Pristojne službe so že na terenu in odstranjujejo kamenje s ceste v Lepi Njivi.

Nekaj nevšečnosti je neurje povzročilo še v občinah Šoštanj in Velenje.

Na Koroškem največ težav zaradi neurja v občinah Muta in Dravograd

Nočni močni nalivi in nevihte so na Koroškem največ težav povzročili v občinah Dravograd in Muta, nekaj tudi drugod v regiji. S pomočjo gasilcev in ostalih služb so bile razmere obvladljive, je za STA ocenil regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Zasutih in neprevoznih je nekaj lokalnih cest.

Ponoči je zemeljski plaz zaprl tudi promet na glavni cesti Dravograd-Radlje ob Dravi v naselju Vrata, cesta je zdaj odprta izmenično enosmerno, je za STA povedal župan Občine Dravograd Anton Preksavec.

V dravograjski občini je bilo v nočnem neurju največ težav zaradi naraslih hudournikov in zasutih lokalnih cest, voda je zalila kleti več objektov, nekaj dreves je bilo podrtih.

Na terenu so bile ekipe gasilskih društev, pogodbeni izvajalci in delavci komunalnega podjetja, ki so ponoči deloma sanirali razmere, danes pa z odstranjevanjem posledic neurja nadaljujejo, je povedal Preksavec.

Potem ko so jo pred enim mesecem prvič odprli za ves promet po ujmi avgusta lani, je ponovno zaprta lokalna cesta Dravograd-Trbonje, a župan ocenjuje, da bi lahko delavcem podjetja Voc Celje prevoznost, vsaj polovično, uspelo vzpostaviti še danes.

Neurje z obilnimi padavinami je ponoči zajelo tudi območje Občine Muta. Voda in plazovi so poškodovali prometno infrastrukturo, na več lokacijah so bile zalite kleti in ogroženi objekti, je na družbenem omrežju objavila Občina Muta.

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec je voda v Podgorju zalila dve kleti, zabeležili pa so tudi en udar strele na območju Gmajne, a škoda za zdaj ni znana, so za STA povedali na občini.

Dež pomagal pogasiti požar na Krasu

Je pa dež brez neviht in strem pomagal gasilcem, ki so ponoči čistili in zalivali robove požarišča na Krasu, tako da je ogenj dokončno ukročen, so zjutraj sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko. Kot je povedal vodja intervencije Simon Vendramin, se akcija bliža koncu in naj bi jo zaključili ob 12. uri.

Na Kras sicer zjutraj prihajajo dodatne gasilske enote. Te bodo sodelovale predvsem pri spravljanju gasilskih cevi, ki so jih med gašenjem uporabljali na ponekod tudi zelo težko dostopnem terenu.

Nekatere enote so morale sicer prihod odpovedati zaradi intervencij na svojih območjih, ki so potrebne zaradi nočnih neurij, so še sporočili iz regijskega štaba CZ.

Velik požar je v četrtek izbruhnil blizu vasi Škrbina pod Trsteljem v neposredni bližini požarišča katastrofalnega požara izpred dveh let, nato pa zajel skoraj celoten Trstelj. Gasilcem je delo oteževala močna burja, tudi s pomočjo novih letal za gašenje air tractor in dronov pa so ognjene zublje hitro in uspešno obvladali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine