Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zdravniška zbornica: Poklukar v zadevi Janssen ni kršil zdravniške etike

Spornega odloka, ki je sprožil veliko povpraševanje po cepivu Jannsen, ni sprejel on, pač pa vlada, je po pisanju Dnevnika ocenila zdravniška zbornica.
Na NIJZ so vlado glede spremembe odloka, ki je omogočil izpolnjevanje pogoja cepljenosti takoj po cepljenju, večkrat opozorili, da je takšna odločitev strokovno neustrezna. A Poklukar opozoril ni upošteval. FOTO: Jure Eržen/Delo
Na NIJZ so vlado glede spremembe odloka, ki je omogočil izpolnjevanje pogoja cepljenosti takoj po cepljenju, večkrat opozorili, da je takšna odločitev strokovno neustrezna. A Poklukar opozoril ni upošteval. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
25. 1. 2022 | 11:13
25. 1. 2022 | 11:50
2:31

Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije je presodil, da minister za zdravje Janez Poklukar glede zadeve Janssen ni kršil kodeksa zdravniške etike, poroča Dnevnik. Odloka, ki je omogočil, da pogoj cepljenosti takoj izpolni vsak, ki je polno cepljen, ni sprejel on, pač pa vlada, so ocenili.

image_alt
Minister Poklukar ne razmišlja o odstopu

Vlada je namreč 27. avgusta lani spremenila odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe s koronavirusom na način, da je pogoj cepljenosti nemudoma izpolnil vsak, ki je polno cepljen. Najhitreje je bil tako pogoj cepljenja izpolnjen pri vektorskem cepivu Janssen, kjer je bil status polne cepljenosti dosežen po že enem odmerku.

NIJZ vlado večkrat opozoril na neustreznost

Na NIJZ so vlado glede spremembe odloka takrat sicer večkrat opozorili, da je takšna odločitev strokovno neustrezna, in izrecno predlagali, da se določilo popravi. A Poklukar opozoril ni upošteval. Uveljavitev omenjenega odloka je sprožila veliko povpraševanje po tem cepivu, s katerim sicer v več državah ne cepijo mlajših skupin prebivalstva zaradi nekaterih redkih, a tudi življenje ogrožajočih stranskih učinkov. V Sloveniji takih starostnih omejitev ni bilo.

Po smrti 20-letnice, ki je umrla zaradi zapleta po cepljenju s cepivom Janssen, je vlada ustavila cepljenje s tem cepivom. Od takrat je to mogoče le s pisnim soglasjem.

Dnevnik je odboru zdravniške zbornice za pravno-etična vprašanja poslal pobudo, naj presodi, ali je bilo Poklukarjevo ravnanje v skladu s kodeksom zdravniške etike.

V odboru so presodil, da Poklukar kodeksa ni kršil. »Odbor ugotavlja, da je vlada za vsa cepiva določila istovrstni presečni datum, ko velja, da je oseba cepljena, in sicer datum prejetja zadnjega odmerka cepiva, ki je potreben za polno cepljenje po navodilih proizvajalca. To je tudi podatek, ki se vpisuje v digitalno covidno potrdilo. Zakaj je vlada ravnala tako, in ne drugače, odbor ne more presojati,« je za časnik pojasnil predsednik odbora Peter Golob.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine