Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po menjavi na vrhu SMC še sprememba v vrhu vlade

Predsednik vlade bo na položaju podpredsednika vlade Mira Cerarja zamenjal za Zdravka Počivalška.
Kdaj naj bi premier Marjan Šarec predlagal zamenjavo Cerarja s Počivalškom, v njegovem kabinetu še ne razkrivajo. Foto Mavric Pivk
Kdaj naj bi premier Marjan Šarec predlagal zamenjavo Cerarja s Počivalškom, v njegovem kabinetu še ne razkrivajo. Foto Mavric Pivk
3. 10. 2019 | 06:00
3:18
Ljubljana – Nekdanji predsednik SMC Miro Cerar, ki je prejšnji mesec predal vodenje stranke SMC Zdravku Počivalšku, naj bi v kratkem predal še funkcijo podpredsednika vlade, čeprav sta oba ministra v vladi Marjana Šarca še na volilnem kongresu stranke zatrjevala, da na podpredsedniški funkciji ne bo spremembe.

Kdaj naj bi premier Marjan Šarec predlagal menjavo, v kabinetu predsednika vlade molčijo. A pravijo, da gre za »logično potezo«, saj so praviloma podpredsedniki vlade tudi predsedniki strank, na primer predsednica SAB Alenka Bratušek in predsednik Desusa Karl Erjavec. A obstajajo izjeme, med peterico podpredsednikov vlade šefa stranke nista oziroma nista bila podpredsednik SD Jernej Pikalo – predsednika SD Dejana Židana ni v vladi – in finančni minister iz kvote LMŠ Andrej Bertoncelj.

Ker je funkcija podpredsednika vlade bolj kot ne častna, je predajo razumeti kot le še enega od korakov, s katerimi se nekdanji premier in po novem častni predsednik SMC poslavlja s političnega vrha. V stranki sicer poudarjajo, da podpredsedniški položaj »ni prioriteta«. Na sejah vlade naj bi Zdravko Počivalšek še pred prevzemom predsedniške funkcije deloval že kot vodja SMC. Minister, ki opravlja funkcijo podpredsednika, lahko predsednika vlade nadomešča le, če je ta odsoten ali zadržan, pri predstavljanju vlade, pri vodenju vladnih sej in usmerjanju uprave, ne more pa ga nadomeščati pri opravljanju nalog, ki se nanašajo na zaupnico vladi, ter na imenovanje in razrešitev ministrov. Funkcijo podpredsednika lahko opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada.
 

SMC po volilnem še na programski kongres


Po menjavi predsednika SMC se stranka zgodaj spomladi – predvidoma marca – podaja še na programski kongres, kjer naj bi začrtali prihodnje delovanje. Kot prvo usmeritev stranke je novi predsednik SMC navedel gospodarsko stabilnost. Zdravo gospodarstvo je namreč temelj za socialno državo, ki vodi v splošno družbeno blaginjo. Druga usmeritev je pravična socialna država, s katero bi teme o pomanjkanju spravili iz pogovorov tako pri nedeljskem kosilu kot v političnih obračunavanjih. Ob tem je spomnil na odgovornost delodajalcev, da za vsako opravljeno delo delavcem zagotovijo dostojno plačilo. Tretja Počivalškova usmeritev je liberalni pristop. Četrti steber njegovega delovanja pa bo trajnostno gospodarstvo, pri čemer bi se morali do okolja vsi začeti vesti bolj odgovorno.

Počivalšek je med drugim izpostavil še, da bo pri vodenju vse pomembne korake snoval v sodelovanju s poslansko skupino, lokalnimi odbori, sekretariatom stranke in ministri. Temelj vsake stranke je namreč po njegovem mreža na terenu, ki jo SMC ima, a jo bodo revitalizirali. Še naprej pa bo Počivalšku pri vodenju stranke pomagal isti generalni sekretar stranke Andrej Klemenc, čeprav ima predsednik stranke možnost svetu stranke predlagati menjavo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine