Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pivčeva: »Nemirov v stranki nisem nikoli zanikala«

O domnevnem nezadovoljstvu v Desusu je sicer slišati že nekaj tednov. Po poročanju Dnevnika je Gantar za četrtek sklical izredno sejo sveta stranke.
Pivčeva je na twitterju napovedala, da bodo v Desusu nadaljevali »dobro delo za našo domovino«. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pivčeva je na twitterju napovedala, da bodo v Desusu nadaljevali »dobro delo za našo domovino«. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V. U., M. B., STA
12. 5. 2020 | 13:11
12. 5. 2020 | 17:44
4:48
Po tem, ko je predsednica Desusa Aleksandra Pivec danes zjutraj obtožila medije, da prikazujejo »navidezni razkol v stranki Desus«, s čemer jo poskušajo destabilizirati, je danes, na strankini medijski konferenci izjavila, da ni nikoli zanikala, da so v stranki nemiri. Meni pa, da so »nemiri pričakovani, glede na to, da smo vstopili v desnosredinsko koalicijo«. Vendar pa trdi, da nemiri v stranki ne ogrožajo njene stabilnosti. »Na terenu komunikacija ni bila optimalna,« je priznala in se zavzela proti odpiranju »ideoloških« vprašanj. 

Ponedeljkovega zapisa premierja Janeza Janše o vojni z mediji, po lastnih besedah, še ni uspela prebrati. A poudarila je, da je izjemno moteče, če vsebinsko delo motijo osebni ideološki pogledi. Od dopisov »ki so jih pisali posamezniki« in »osebnih prepričanj« se stranka Desus distancira, je poudarila. Če bodo ti prevladali nad izvajanjem zavez iz koalicijske pogodbe, bodo razmislili o nadaljnjem sodelovanju z vlado, je dejala.

O domnevnem nezadovoljstvu v Desusu je sicer slišati že nekaj tednov. Zadnje dni, skoraj štiri mesece po kongresu, na katerem je Pivčeva prevzela vodenje stranke, pa mediji v večji meri poročajo o nezadovoljstvu strankine mreže oziroma vodstva lokalnih organizacij. Kritični so menda do komunikacije vodstva s strankino mrežo in do drže Desusa v vladi pod vodstvom Janeza Janše.

Aleksandra Pivec je danes zatrdila, da se stranka Desus distancira od »osebnih prepričanj« in želi izpolnjevati koalicijski načrt, česar v prejšnji vladi »ni mogla početi.« FOTO: Leon Vidic
Aleksandra Pivec je danes zatrdila, da se stranka Desus distancira od »osebnih prepričanj« in želi izpolnjevati koalicijski načrt, česar v prejšnji vladi »ni mogla početi.« FOTO: Leon Vidic


V izjavi za medije je Pivčeva pojasnila, da Desus obljub svojim volivcem v prejšnji vladi ni mogel izpolnjevati, a zagotovila, da bo v tej vladi drugače.»Desus bo zahteval, da se vzpostavi urad za demografska vprašanja in postavi temelje za demografski sklad. Nujno je treba poskrbeti za starejše.« Izpostavila je tudi, da je stranki Desus uspelo zagotoviti krizni dodatek za upokojence.

»Nagibam se k odhodu, če zadeve v koaliciji ne bodo potekale na drugačen način,« meni Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Nagibam se k odhodu, če zadeve v koaliciji ne bodo potekale na drugačen način,« meni Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo



 

V igri tudi zamenjava generalne sekretarke


Razhajanja je čutiti tudi v vodstvu Desusa. To je v petek razpravljalo o pričakovanjih strankine mreže, v tej luči pa so se pogovarjali tudi o zamenjavi generalne sekretarke Nine Stankovič, je v ponedeljek potrdil vodja poslancev Desusa Franc Jurša.

Stankovičeva je še vedno generalna sekretarka, po Jurševih besedah pa razmišljajo o tem, da bi začela opravljati del nalog s področja odnosov z javnostjo, nekatere zadeve, ki zadevajo organizacijo na terenu, pa bi dodelili nekomu drugemu, ki bi bil po njegovih navedbah malo bolj operativen. Po poročanju nekaterih medijev je predsednik sveta stranke Tomaž Gantar napovedal sklic seje sveta.

Pivčeva je danes zavrnila tudi namigovanja o razrešitvi generalne sekretarke DeSUS Nine Stankovič in ideoloških razhajanjih med njima. Kot pravi, generalni sekretar ne oblikuje politik stranke, ampak skrbi za njihovo izvrševanje. Potrdila pa je, da so govorili o določenih kadrovskih prerazporeditvah, da bi našli optimalno rešitev za organizacijsko postavitev stranke.

Stankovičeva je bila sicer v preteklosti predstavnica za odnose z javnostjo v Desusu ter nazadnje na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga vodi Pivčeva. Ob napovedi Pivčeve, da bo na januarskem kongresu izzvala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, pa je bila Stankovičeva v njeni ožji ekipi.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine