Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Po ocenah so pozitivni že trije odstotki prebivalstva

Kljub velikemu številu okužb se bo število testiranj zmanjšalo.
Dr. Miroslav Petrovec, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Kliničnega centra Ljubljana. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Miroslav Petrovec, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Kliničnega centra Ljubljana. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
M. B.
28. 10. 2020 | 16:55
28. 10. 2020 | 18:32
2:45
​Slovenija se je znašla v velikem valu epidemije in v zdravstveni krizi, kakršne smo poznali le iz filmov, je epidemiološko stanje v državi povzela vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. A glede na izkušnje prvega vala ostaja optimistična, kljub temu, da število novih okužb narašča eksponentno.



​Že včeraj je več kot 600 ljudi potrebovalo bolnišnično zdravljenje, danes zjutraj jih je bilo 99 izmed njih na intenzivni negi. Po ocenah Beovićeve so pozitivni že kar trije odstotki prebivalcev.
 

Zmanjšanje števila testiranj


Slovenija izvaja razmeroma veliko testov, zato ponekod ljudje na odvzem brisa čakajo več dni. Beovićeva priporoča, da se testiranje v prihodnjih dneh zmanjša in da testirajo le še »tiste, ki test res potrebujejo«. 

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je zatrdil, da povsod po svetu primanjkuje reagentov in drugih sestavin za teste. Kapacitet za testiranje, v takšnem številu kot doslej, po njegovih besedah ni več. 

Tri četrtine brisov za teste je bilo odvzetih na vstopnih točkah, ne v bolnišnicah ali domovih za ostarele. » Za 60 odstotkov izmed teh ne bi potrebovali najboljših testov,« meni Petrovec.



​Bodo pa v prihodnosti priskrbeli tako imenovane hitre antigenske teste, ki jih bo mogoče izvajati v velikem številu in so trikrat cenejši, a tudi manj zanesljivi. »Tak test ni niti potrditev niti ovrženje diagnostike, poda pa informacijo o tem, ali je bolnik kužen,« je dejal Petrovec. 

Kdaj in na kakšen način bodo testi dostopni, Petrovec še ne ve.


Janša izrekel priznanje zdravstvenemu sistemu


Beovićeva zagotavlja, da novih ukrepov za zajezitev epidemije vladi ne bodo predlagali. Zaskrbljujoče so zlasti razemere v domovih za ostarele. »To področje je bilo dolgo zanemarjeno, zdaj vidimo, v kakšnih razmerah živijo oskrbovanci,« je dejala Beovićeva. Z ogromnimi napori izbruhe v domovih uspejo zajeziti. 

Predsednik vlade Janez Janša je danes obiskal UKC Ljubljana in se seznanil s stanjem. Izrekel je priznanje tako UKC kot tudi slovenskemu zdravstvenemu sistemu, je dejal vladni govorec Jelko Kacin

Novinarsko konferenco si lahko ogledate v videu:

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine