Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Palčica Pomagalčica se bo glede denarja za Krisa dogovarjala z Zvezo prijateljev mladine

Čaka se le še na podpis dogovora.
Kris z mamo Ano. FOTO: Moni Černe
Kris z mamo Ano. FOTO: Moni Černe
V. U., Brigite Ferlič Žgajnar
9. 10. 2019 | 09:17
9. 10. 2019 | 20:47
3:02
Društvo Pačlica Pomagalčica in dobrodelni škratki se bo glede prenosa denarja, zbranega za zdravljenje malega Krisa, dogovarjalo z Zvezo prijateljev mladine, so danes v društvu zapisali na facebooku.

S tem so odgovorili na vprašanje, na katero humanitarno organizacijo se bodo obrnili glede nakazila denarja za zdravljenje Krisa v tujini. Sodelovanje z organizacijo z urejenim statusom humanitarne organizacije je namreč nujno zaradi davčnega zapleta, v katerem se je zaradi zbranega denarja za malega Krisa znašlo društvo.


Odprtje posebnega konta


V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), kjer so že prejeli povabilo društva Palčica Pomagalčiča in dobrodelni škratki, so potrdili, da bodo pomagali pri dokončanju akcije zbiranja in porabe sredstev za malega Krisa.

»Društvo Palčica pomagalčica nam bo v čim krajšem času ponudilo v podpis poseben dogovor. V njem bo določeno, kaj se bo s prejetimi sredstvi pokrivalo, zato bo priložen tudi stroškovnik. ZPMS je prosila društvo, da se dogovori z družino malega Krisa, da še pred podpisom dogovora družina izpolni poseben obrazec, s katerim se prostovoljno vključi v humanitarni program pri ZPMS. Le na ta način lahko pristopimo k podpisu dogovora in prevzemu sredstev. Po podpisu dogovora in prejeti vlogi družine bomo odprli poseben konto, ki ga bomo vodili za družino in iz katerega bo v vsakem trenutku razvidno koliko sredstev smo prejeli in za kaj so bila porabljena. Vsa dokumentacija bo pri nas hranjena v skladu z veljavno zakonodajo,« je povedala Breda Krašna, generalna sekretarka ZPMS.


 

Brez statusa humanitarne organizacije


Društvo, ki je za Krisa zbralo dobrih 3,9 milijona evrov, nima statusa humanitarne organizacije, kar pomeni, da bi brez tovrstnega povezovanja Krisu kot prejemniku oziroma njegovim staršem grozila obdavčitev. Strogo po predpisih bi moralo v tem primeru društvo obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine, torej dobrih 950.000 evrov, preostanek davka – dobrih 940.000 evrov, pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

Znesek, ki ne bo porabljen za Krisovo zdravljenje bo ostal na računu društva Palčica in bo porabljen za morebitne nove otroke, ki bi potrebovali pomoč, o čemer bodo v Palčici redno obveščali javnost.

Podatka o tem, na kateri ameriški kliniki in kdaj bo Kris prejel zdravilo, njegova mama še nima.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine