Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Borut Pahor ima za osebna obračunavanja še čas

Z eno najmočnejših figur slovenske kulture, direktorjem Beletrine Mitjo Čandrom, ki je del ožje ekipe Anžeta Logarja, tudi o knjigi Boruta Pahorja.
Odprtje prenovljenega Roga se Mitja Čander ni udeležil – uradno zaradi drugih obveznosti. Foto Marko Feist
Odprtje prenovljenega Roga se Mitja Čander ni udeležil – uradno zaradi drugih obveznosti. Foto Marko Feist
29. 10. 2023 | 19:00
6:03

Beletrina je ena največjih založb pri nas, njen direktor Mitja Čander pa velja za pomembnega igralca oziroma kar strica iz ozadja v slovenskem kulturnem prostoru. Sam pravi, da je ocena, da ima izjemen vpliv na kulturno politiko, pretirana. »Je pa res, da pogosto povem svoje mnenje in ga povem tudi zelo odkrito, zato morda kdaj izpade, da sem skušal nekaj bolj drastičnega povedati, kot dejansko sem. Na sedanjo kulturno politiko pa gotovo ne morem imeti nobenega vpliva, saj med Beletrino, ki je z naskokom največja nevladna zasebna kulturna organizacija v Sloveniji, in ministrstvom za kulturo praktično ni nobenega dialoga.«

Dialog, ob tem poudarja, ne pomeni poskusa pritiska, pač pa le potrebno izmenjavo mnenj.

Čander je kritičen do delovanja sedanje ministrice za kulturo Aste Vrečko, ocenjuje, da je premalo naredila na področju zakonodaje in razvojnih projektov in ta primanjkljaj kompenzira z različnimi ideološkimi intervencijami oziroma gestami, kot je bil na primer obisk Čebin (kot slavnostna govornica je nagovorila pohodnike, ki so se z baklami v rokah povzpeli v to zasavsko vas, da bi proslavili obletnico ustanovitve Komunistične partije Slovenije, op. p.) ali na primer ukinitev muzeja osamosvojitve z izgovorom, da ob njegovi ustanovitvi niso bile narejene ustrezne strokovne podlage.

Prihaja knjiga leta

Beletrina je doslej izdala res veliko uspešnic, zdaj pripravljajo priročnik za politiko nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja. Prevladuje ocena, da bo ta knjiga uspešnica leta.

Je v njej Pahor končno izdal tudi imena stricev iz ozadja, o katerih je v zadnjih letih večkrat govoril, nikoli pa se ni odločil, da bi jih javno razkril?

Ne. »Tudi zdaj Pahor ni šel na osebno raven, ni šel na raven osebnih obračunavanj. Za to ima v življenju še čas. V knjigi je skušal poiskati tudi način za nagovor mladih, ki se z Milanom Kučanom, Zoranom Jankovičem in Janezom Janšo ukvarjajo bistveno manj oziroma se z njimi bistveno manj obremenjujejo, kot mi marsikdo misli,« je povedal tokratni gost podkasta Moč politike.

»Zelo sem ponosen, da nam- je Boruta Pahorja uspelo prepričati o izdaji te knjige. Njen podnaslov je Priročnik za politične in druge začetnike, torej tudi tiste, ki so začetniki v poslu. V knjigi izrazito dobro opisuje svojo pot. Pahor je zelo premišljen politik in resen v tem, kar počne, zato tudi knjige ne jemlje kot nekakšen stranski produkt, pač pa, kot nekaj, za čimer polno stoji. Ne gre za biografijo, ima pa knjiga izrazito avtobiografsko noto.«

Naslov knjige Boruta Pahorja je Zmaga je začetek.»Dejansko v njej pove, da šele po zmagi pride trdo delo in seveda tudi začetek težav oziroma izzivov, kot se težavam zdaj reče ... Ne glede na vse, kar hočejo nekateri negativnega govoriti o Pahorju, je dejstvo, da je s svojo držo prispeval noto sprave, dialoga in pomiritve med Slovence, sledil je evropski usmerjenosti.«

Beletrina se je dogovorila, da napiše knjigo o svojih letih v politiki tudi z nekdanjim predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mirom Cerarjem.

Zakaj je v Logarjevi platformi

Mitja Čander je tudi pisatelj, esejist, urednik, scenarist, dramaturg - in tudi zelo dober šahist, poudarjajo sogovorniki. Res se je v mladosti veliko ukvarjal z igranjem šaha, a oznaka v tem času označuje predvsem njegovo sposobnost strateškega predvidevanja in načrtovanja prihodnjih potez. Morda se mu tudi zato marsikdo boji zameriti.

V tokratnem podkastu Moč politike je soustanovitelj platforme Sodelovanja poslanca SDS Anžeta Logarja pojasnil tudi, zakaj je iz ozadja stopil v ospredje. To je marsikoga presenetilo. Bo novi minister za kulturo, če bo Logar ustanovil stranko in postal del nove vladne koalicije? Čander zanika, da je pri platformi zato, ker bi si enkrat v prihodnosti sam želel postati minister za kulturo. Razkriva pa, zakaj se mu zdi takšna civilna pobuda, kot je Logarjeva platforma sodelovanja v slovenski družbi pomembna.

Dotaknili smo se tudi aktualnega dogajanja v politiki. Kakšna bo usoda Roberta Goloba? V tem tednu se je marsikomu zazdelo, da smo priča začetku njegovega konca v politiki. »Vsi smo že utrujeni. Zdi se nam, da spremljamo ponovitev zgodbe o novih obrazih. Že nekaj let poteka matrica, ponovitev še ene zgodbe novih obrazov, ki se iz različnih razlogov kmalu začne razkrajati. Intenzivnost afer oziroma dogodkov pa po mojem mnenju kaže, da tokrat scenarij ni povsem enak. Golob tone, politični prostor pa se trese z neverjetno intenzivnostjo, ne glede na prepričljivo večino v parlamentu. Zdi se, da v politiki vsakdo igra proti vsem. Na levici – pa niti ne v parlamentu, ampak bolj v ozadju – se dogajajo pretresi oziroma boj za premoč.«

Mitja Čander je imel pomembno vlogo pri razrešitvi direktorice Javne agencije za knjigo Renate Zamida, ki je zdaj direktorica ta teden odprtega Centra Rog v Ljubljani. Otvoritve se ni udeležil, ni bil pa niti med protestniki pred njim. Tudi o tem, zakaj se ni videl ne v Rogu in ne pred njim je povedal v podkastu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine