Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Padavine so v soboto povzročale težave

Na območju Snežnika je v soboto padlo preko 100 litrov padavin. V gorah velika nevarnost snežnih plazov.
Fotografija je simbolična FOTO: AFP
Fotografija je simbolična FOTO: AFP
Ma. F.
2. 2. 2019 | 18:59
3. 2. 2019 | 07:06
3:45
Čez dan je najmočneje deževalo na zahodu in jugu Slovenije, kjer je padlo še od 20 do 50, na širšem območju Snežnika tudi nad 100 litrov padavin na kvadratni meter. Zaradi obilnih padavin in taljenja so najbolj narastle reke na jugu države.

Arso opozarja, da reka Reka še naprej močneje narašča in bo ponoči poplavila v širšem obsegu, reki Kolpa in Vipava pa se razlivata na izpostavljenih mestih. Vipava bo največji pretok dosegla ponoči, Kolpa pa jutri čez dan.

Ob močnih lokalnih padavinah se lahko razlijejo reke in manjši vodotoki tudi drugje v južnem in osrednjem delu države. Sava v srednjem toku bo ponoči še zmerno narasla in se razlivala na izpostavljenih mestih, v spodnjem toku pa bo največje pretoke dosegla predvidoma v nedeljo čez dan.

Jutri in v naslednjih dneh se bo vodnatost na notranjskem in dolenjskem krasu povečevala, kraška polja se bodo ojezerila. V času plime bo morje poplavljalo najbolj izpostavljene dele obale v višini do 10 cm.

Obilne padavine se bodo nadaljevale do nedelje zjutraj. V noči na nedeljo so predvsem na jugu možni tudi močnejši nalivi. V zahodni, deloma osrednji in južni Sloveniji pričakujejo do nedelje zjutraj še dodatnih 20 do 50 l/m2, drugod manj. Meja sneženja se bo v noči na nedeljo ponovno spustila pod 1000 metrov.

V gorah se je zaradi obilnih padavin in odjuge močno povečala nevarnost snežnih plazov in je 4. stopnje, v visokogorju Julijcev pa 5. stopnje.


Številne težave zaradi meteornih voda


Ob 6.26 je na Plavškem rovtu v občini Jesenice meteorna voda poplavljala vozišče. Gasilci so očistili jašek in omogočili normalen pretok vode. V dopoldanskih urah so gasilci PGD Mojstrana na Savski ulici, Triglavski ulici v Mojstrani ter Zgornji Radovni črpali meteorno vodo iz poplavljenih objektov in s protipoplavnimi vrečami preusmerjali vodo.

V Dovju je voda tekla po terenu in ogrožala, da bo zalila cesto. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preusmerili tok vode. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je zaradi močnega deževja dvig podtalnice ogrožal poslovno stanovanjski objekt.

Med naseljema Dolenji in Gorenji Novaki v občini Cerkno je voda poplavljala cestišče. Gasilci so iz zamašenih obcestnih jarkov odstranjevali vejevje, kose ledu in peska, ki so zaustavljali normalen pretok vode. Meteorna voda je poplavila tudi več stanovanjskih objektov na območju Ilirske Bistrice.



Na Biču v občini Trebnje so meteorne vode ogrožale objekt podjetja Treves. Gasilci so iz objekta izčrpali okoli sedem kubičnih metrov vode in očistili kanalizacijski jašek.

Na Bledu in Zgornjem Jezerskem jo je zagodel tudi veter, ki je odkrival streho poslovnega in stanovanjskega objekta.
 

Morje zalilo piransko Punto


Ob 6.39 je bila v Piranu zaradi povišanega plimovanja morja sprožena sirena javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Morje je namreč zalilo piransko Punto, rdeči pomol in Kidričevo nabrežje. V Izoli je morje prestopilo rob obalne črte. Voda je zalila Sončno nabrežje.

V jutranjih urah je bil zaradi močnega južnega vetra prekinjen promet v koprskem tovornem pristanišču.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine