Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ozadje zaostrovanj Tomaža Gantarja

Zdravstveni minister Tomaž Gantar včeraj s strankami Koalicije ustavnega loka.
Tomaž Gantar FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tomaž Gantar FOTO: Uroš Hočevar/Delo
11. 11. 2020 | 06:00
11. 11. 2020 | 06:45
3:12
Ljubljana – V zahtevi zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja, naj ukrepe za obvladovanje covida-19 v prihodnjih dveh tednih še zaostrijo, več koalicijskih pa tudi opozicijskih sogovornikov vidi predvsem njegov odziv na kritike partnerjev in predsednika vlade, da je ministrstvo za zdravje neoperativno, in celo morebiten umik iz vlade. V neformalnih pogovorih koalicija kritik na račun Gantarja že dlje časa ne skriva, med drugim naj bi mu pred kratkim celo namignili, da bi mu lahko »v pomoč« imenovali državne sekretarje drugih strank.

»S svojega stališča sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to,« se je včeraj na poročanje, da sprejetje predlaganih ukrepov, s katerimi bi se Slovenija vrnila v spomladansko ugasnitev javnega življenja, pogojuje z obstankom, odzval Tomaž Gantar, a ob tem zanikal, da bi bil z njegove strani in s strani predsednika vlade govor o kakršnemkoli odstopu. A če se njegovih predlogov ne bi upoštevalo, je njegov odhod še vedno na mizi.

image_alt
Zakaj minister za zdravje na skrivaj toži pri opoziciji


Sogovorniki v Desusu trenutno odstopa Gantarja, ki je tudi začasni zastopnik stranke, ne vidijo kot možno opcijo, vsaj dokler stranka ne bo dobila novega vodstva. Odgovoru, ali je 28. november, ko naj bi ga izbrali na kongresu, še realen scenarij, bi lahko bili nekoliko bližje že danes. Vodstvo Desusa bo predvidoma tehtalo, ali je mogoče izvesti kongres v živo ali pa glasovanje po pošti, pri čemer bi do novega vodstva lahko prišli prvi teden decembra. Opciji, da bi kongres prestavili na kasnejši datum, naši sogovorniki v stranki niso naklonjeni, saj stranko to postavlja v negotov položaj in onemogoča njeno konsolidacijo. Šele zatem, ko jo bo najverjetneje že vodil nekdanji predsednik Karl Erjavec, bi se lahko odločali o nadaljnjem položaju stranke v eni ali drugi koaliciji.

Kot izkušen politični maček se nekdanji prvak Desusa že dlje časa pogovarja tako s Koalicijo ustavnega loka (Kul) kot z obstoječo koalicijo. Po poročanju Pop TV naj bi se včeraj Erjavec sestal tako z Jožetom P. Damijanom kot z Janezom Janšo, ki naj bi ga zanimalo predvsem njegovo stališče do Gantarjevih potez.

S kandidatom za mandatarja Damijanom se je vrh Desusa že sestal, včeraj pa so predsedniki in vodje poslanskih skupin strank LMŠ, SD, Levica in SAB govorili tudi s Tomažem Gantarjem, pri čemer naj bi beseda tekla predvsem o epidemiološkem stanju, s katerim se spoprijemamo, in ukrepih, ki so na mizi. Damijan je zatem v sporočilu za javnost povedal, da Kul na podlagi strokovnih predlogov pripravlja celovit nabor ukrepov. Navedel je, da so strokovnjaki, s katerimi se posvetujejo, med posebej pomembnimi ukrepi izpostavili primerno organizacijo dela in uvedbo hitrih testov v domovih za starejše ter zdravstvenih ustanovah, pa tudi delovanje vrtcev in šol do 5. razreda za razbremenitev zaposlenih v zdravstveni negi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine