Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V petek potrdili 3731 novih okužb, vlada sprostila le karantene

Kljub napovedim in pričakovanjem se v petek vlada še ni odločila za rahljanje epidemičnih ukrepov.
Od danes posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno. FOTO: Blaž Samec/Delo
Od danes posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno. FOTO: Blaž Samec/Delo
A. I., STA
19. 2. 2022 | 08:59
19. 2. 2022 | 12:00
3:43

V petek so v Sloveniji potrdili 3731 okužb s koronavirusom. Opravili so 2427 PCR testiranj in 86.503 hitra antigenska testiranja. V državi je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno 88.410 aktivnih primerov okužbe s koronavirusom, kar je 7934 manj kot dan prej.

V petek so zabeležili 40 okužb z novim koronavirusom manj kot v četrtek. Občutno manj je bilo medtem okužb v primerjavi s prejšnjim petkom, ko so jih potrdili 7330. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 4534, kar je 512 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 4190 oz. 377 manj kot dan prej. Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 398 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 97, je objavila vlada.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.263.495 ljudi, polno cepljenih pa je 1.217.473 oseb.

image_alt
Karantena odpravljena, PCT še ostaja

Osebam, ki so bile v karanteno napotene do vključno petka, ta ne bo predčasno prekinjena in bo veljala do izteka, ne glede na spremembo odloka, je na svoji spletni strani opozoril NIJZ. Vlada je v petek namreč odločila, da osebam v primeru tveganega stika z okuženim z novim koronavirusom od danes karantena ne bo več odrejena. Ob tem so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje spomnili, da osebe, ki so bile v visoko tveganih kontaktih z okuženimi, od danes ne bodo več prejemale obvestil epidemiološke službe NIJZ.

Okužene zato pozivajo, naj sami obvestijo svoje tvegane stike. Mednje spadajo osebe, s katerimi so bili v stiku 48 ur pred potrjeno koronavirusno okužbo, pojasnjujejo. Ob ukinitvi karanten NIJZ osebam, ki so bili v visoko tveganem stiku z osebo z istega gospodinjstva, priporoča, da se v obdobju sedmih dni od zadnjega tesnega stika z okuženim testirajo ali samotestiranjo na koronavirus.

Prav vsem pa v obdobju 14 dni od tveganega stika priporoča, da se izogibajo nenujnim stikom z drugimi ljudmi. »To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen imunski sistem,« poudarjajo. V tem času naj posamezniki pozorno spremljajo svoje zdravstveno stanje in ob pojavu simptomov ostanejo doma ter pokličejo svojega izbranega osebnega ali dežurnega zdravnika.

Do 24. februarja bo sicer veljalo prehodno obdobje. V tem času bodo lahko posamezniki, ki so bili v tveganem stiku z okuženim pred današnjim dnem, prek portala eUprava sami izpolnijo izjavo o napotitvi v karanteno na domu.

NIJZ sicer še vedno priporoča uporabo mobilne aplikacije Ostani zdrav, ki na anonimen način obvešča osebe, ki so bile v tveganem ali visoko tveganem stiku z okuženo osebo, in na ta način pripomore k preprečevanju nadaljnjega širjenja okužb s koronavirusom.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine