Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Orbánov državni sekretar je mejo s Slovenijo prestavil na Muro

Slovensko zunanje ministrstvo poklicalo na zagovor madžarskega veleposlanika v Ljubljani.
Jožef Horvat: »Ob predpostavki pravilnega prevoda na nacionalni televiziji je izjava madžarskega državnega sekretarja mednarodni incident.« FOTO: Mitja Ostrc
Jožef Horvat: »Ob predpostavki pravilnega prevoda na nacionalni televiziji je izjava madžarskega državnega sekretarja mednarodni incident.« FOTO: Mitja Ostrc
11. 3. 2022 | 12:16
11. 3. 2022 | 16:12
2:47

Državni sekretar za narodno politiko v madžarski vladi Viktorja Orbána Árpád János Potápi je v oddaji Težišče na RTV Slovenija izjavil, da je reka Mura mejna reka med Slovenijo in Madžarsko. Madžarski državni sekretar je odgovarjal na vprašanje, kaj mu pade na misel, ko sliši za reko Muro, ki mu ga je postavila voditeljica oddaje, namenjene madžarski manjšini v Sloveniji.

Zemljevid velike Madžarske. FOTO: Twitter
Zemljevid velike Madžarske. FOTO: Twitter

Prvi slovenski politik, ki je reagiral na nesprejemljivo izjavo visokega madžarskega funkcionarja, je Jožef Horvat iz koalicijske Nove Slovenije. »Prekmurje je slovensko. Pri nas živeča madžarska manjšina uživa vse pravice kot narodna skupnost. V luči zaostrenih razmer v Ukrajini so takšne izjave povsem neprimerne in spodkopavajo nujno enotnost med evropskimi državami,« je izjavo Árpáda Jánosa Potápija pospremil Jožef Horvat.

Vodja poslanske skupine Nove Slovenije pričakuje odločen odziv zunanjega ministra Anžeta Logarja (SDS) na nesprejemljive izjave politika sicer zavezniške vlade. Horvat je na dopoldanski novinarski konferenci svojo oceno še nekoliko zaostril: »Ob predpostavki pravilnega prevoda na nacionalni televiziji je izjava madžarskega državnega sekretarja mednarodni incident.«

Na izjavo se je na Twitterju odzval tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Zapisal je, da je izjava nedopustna in da ne sme iti mimo brez odziva slovenskega političnega vrha, pri čemer je v objavi označil predsednika Boruta Pahorja, premierja Janeza Janšo in zunanjega ministra Logarja.

Komentar je na Twitterju podal tudi obrambni minister Matej Tonin, ki je zapisal, da je danes ob robu srečanja z veleposlaniki držav višegrajske četverice opravil pogovor z veleposlanikom Madžarske o neprimerni izjavi državnega sekretarja glede Prekmurja.

»Madžarski veleposlanik se je za izrečene besede opravičil, šlo naj bi za lapsus linguae. Zagotovil je, da Madžarska nima nobenih ozemeljskih teženj in je zavezana dobrososedskim odnosom,« je še dodal Tonin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine