Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Gantar: Vsakdo bi se moral obnašati, kot da je okužen

Do zdaj je bilo potrjenih 275 primerov okužb s koronavirusom. Minister za zdravje je dejal, da je vse usmerjeno v to, da se eksponentna krivulja poskuša izravnati.
Gantar meni, da ukrep, naj ljudje ostanejo doma, ni tak, da se ga ne bi dalo upoštevati.  »Bolezen je namreč še vedno neznanka, ne ve se, kakšne so posledice, zato je treba ukrepati temu primerno.«
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Gantar meni, da ukrep, naj ljudje ostanejo doma, ni tak, da se ga ne bi dalo upoštevati.  »Bolezen je namreč še vedno neznanka, ne ve se, kakšne so posledice, zato je treba ukrepati temu primerno.« FOTO: Voranc Vogel/Delo
Aljaž Vrabec, Simona Fajfar, Mateja Kotnik, Nataša Čepar, Beti Burger, STA
17. 3. 2020 | 09:37
17. 3. 2020 | 21:03
20:32
Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili, da je ena od njihovih sodelavk, ki dela v zdravstvenih postajah Gosposvetska in Kamnica, okužena z novim koronavirusom. Zato pozivajo vse, ki so se v sredo ali četrtek mudili v teh zdravstvenih postajah, da gredo v samoizolacijo in so pozorni na morebitne znake okužbe.

V Sloveniji je bilo danes do 14. ure potrjenih 273 okužb s koronavirusom in skupno opravljenih 7857 testov. Čez dve uri so k tem številu dodali še dva, kar pomeni, da je skupno okuženih 275 ljudi. A kot je dejal minister Gantar, bi lahko, če bi želeli dobiti realno sliko števila okuženih, to število pomnožili s pet.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo




Ob 16. uri so minister za zdravje Tomaž Gantar in vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu, Bojana Beovič, ter Maja Sočan iz NIJZ, dali izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z novim koronavirusom.



Minister Gantar je ob začetku poudaril, da se je treba zavedati, da smo v obdobju, kot ga še ni bilo. Izpostavil je pomanjkljivosti znotraj zdravstvenega sistema, ki se kažejo že več let, težave pa so se v trenutnem stanju še potencirale. Zato so potrebni ukrepi in določene spremembe reorganizacijske narave, da lahko obvladujejo težave, s katerimi se trenutno soočajo.


Zamudili smo ključen čas, da bi širjenje virusa omejili


»Na drugi strani vemo, da se soočamo s situacijo, ki je bila v začetku, ne samo v Sloveniji, podcenjena, ker se je to ocenjevalo kot malce hujša gripa. Zamujal se je ključen čas, da bi bolezen še pravočasno omejili.« Dodal je, da upajo, da se bo stopnja števila okuženih umirila, da jih bo zdravstveni sistem, ki deluje z omejenimi resursi, lahko obvladoval.

Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo


Vse je usmerjeno v to, da se eksponentna krivulja poskuša izravnati, da se hujši primeri pojavljajo v daljšem časovnem obdobju, da jih lahko uspešno zdravijo. »Vsi bi se morali držati navodil. Vsak bi se moral obnašati, kot da je okužen, potem ne bi ogrožali svojcev, prijateljev, okolice.« Gantar sicer opazuje, da velika večina že to razume, a da bi morali to upoštevati vsi. Po njegovem ukrep ni tak, da se ga ne bi mogli držati. »Bolezen je namreč še vedno neznanka, ne ve se, kakšne so posledice, zato je treba ukrepati temu primerno.«

Minister za zdravje je opozoril na problem s pomanjkanjem zaščitne opreme, saj so ob začetku dela nove vlade bili praktično brez opreme. Zato so potrebni začasni ukrepi, vsa prizadevanja celotne vlade pa so osredotočena na to, da se oprema dobi. Težava je v tem, da so druge države začele tudi omejevati vsa zaščitna sredstva in respiratorje, ki so na tržišču omejena.
 

Minister: Delamo vse, da se razmere izboljšajo


»Naša naloga je, da ljudem, ki niso strokovnjaki, pravočasno damo informacije o tem, kako ravnati. V tem je smisel vsega, kar počnemo.« Vendar pa je nemogoče pričakovati, da bo sistem le v nekaj dneh deloval brezhibno, da pa delajo vse, da se razmere izboljšajo. Poudaril je, da se celotna vlada ukvarja samo s tem vprašanjem, in dodal, da meni, da je situacija – vsaj na področju zdravstva, trenutno pod nadzorom.

»Po zadnjih podatkih je okuženih 275, ampak mirno bi lahko to številko pomnožili s pet. Smiselno je upoštevati vse ukrepe. Populacija ne bi bila nič bolj zdrava, če bi vse testirali.«

Občinam oziroma drugih pristojnim ustanovam želijo dati mobilne enote, da bi se lahko testiranja izvajala na lokaciji, denimo v domu za ostarele oziroma doma. Vse spremembe uvajajo dnevno, saj morajo biti tudi vsi ukrepi zastavljeni tako, da jih je mogoče uresničiti v praksi. Pozdravil je redno komunikacijo z ministri drugih držav članic EU, s katerimi usklajujejo ukrepe, da se v resnici življenje ne povsem ustavi in da je povezava med državami vzpostavljena.

»Pričakujem, da ko bodo zaloge opreme boljše, bo vsem lažje, nam, predvsem pa tistim na terenu, ki delajo z bolniki, kakor tudi tistim, ki delajo v panogah, ki se zaradi koronavirusa niso ustavile oziroma so nujne.«

Zdravniki delajo dan in noč. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zdravniki delajo dan in noč. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Beovičeva: Vsak dan opravimo okoli tisoč testov na covid-19


Bojana Beovič je pojasnila nekaj sprememb glede načina diagnostike bolezni covid-19. Opozorila je, da to ne pomeni manjšega števila testov (v zadnjih dneh so jih mikrobiologi na dnevni ravni opravili približno tisoč), ampak drugačen pristop. Testov ne opravljajo več pri blago bolnih, za katere je ključno, da ostanejo doma. Ljudje, ki so prehlajeni, naj ne vstopajo v zdravstvene ustanove, kakor tudi naj ne hodijo v službo, da s tem ne širijo okužbe.

Testi se opravljajo pri tistih, ki potrebujejo pregled pri zdravniku, kot tudi pri oskrbnikih v domovih za starejše oziroma vseh tistih, ki so sprejeti v bolnišnice. Na virus sars-cov-2 testirajo tudi tiste, ki so že v bolnišnicah, pa se jim razvije okužba dihal, saj morajo vedeti, ali gre za bolezen covid-19, da vedo, kako odreagirati. »Drugi razlog je, da bolnike, ki imajo to okužbo, ločimo od ostalih, kakor tudi, da je s tem seznanjeno osebje, da pravilno ravna, da se sami ne okužijo.«

Zanikala je, da je Slovenija v primerjavi z drugimi testirala malo ljudi in da je Slovenija dovolj zgodaj vzpostavila sistem testiranja, kar denimo po njenih besedah ni uspelo ZDA in Hrvaški. »Virus se širi v populaciji, zato ni razloga, da se testira vse ljudi. Bistveno je, da ti ostanejo v samoizolaciji.« Covid-19 je visoko smrten v pozni starosti, a tudi pri ljudeh, ki so stari 60 let, smrtnost naraste na 2-4 odstotke.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Drugi primer okužbe z novim koronavirusom so potrdili v Posočju:


 

Ukrepi so videti radikalni, a so nujni


»Ukrepi, ki so trenutno v veljavi, so videti zelo radikalni. Vendar moramo vedeti, da ti ukrepi čez en teden ne bodo pokazali dobrih, verjetno celo slabše rezultate. Ukrepi so zato, da epidemijo umirimo, zajezimo, seveda tudi zaradi samih kapacitet slovenskega zdravstva.«

Izkušnje po svetu kažejo, da epidemija traja nekaj mesecev, a da niti ne vemo, kako se taka epidemija dejansko zaključi, je še dejala Beovičeva.

Maja Sočan iz NIJZ je pojasnila, da se NIJZ trudi, da bi pripravili ukrepe in priporočila za skupine, ki to potrebujejo in da se s tem virus ne bi širil znotraj populacije. »Usmeriti se moramo v specifične populacije, presenečeni smo glede vseh vprašanj, ki jih dobimo, in ki so na prvi pogled videti preprosta, a v resnici zahtevajo strokovni odgovor.«

Dodala je, da stro procentne varnosti ni, ampak da lahko na eni strani veliko naredi država oziroma zdravstvo, na drugi pa mi sami. »Pot proti boljšemu scenariju je mogoča samo, če delujemo skupaj.«





Infografika
Infografika


Okužbo s koronavirusom so pri zaposleni v Mariboru sicer potrdili v ponedeljek zvečer. V zdravstvenem domu prosijo vse paciente, ki so v sredo, 11. marca, in četrtek, 12. marca, obiskali zdravstveno postajo na Gosposvetski 41, ter vse tiste, ki so v sredo, 12. marca, obiskali zdravstveno postajo Kamnica, da gredo v samoizolacijo ter da so pozorni na kakršne koli znake okužbe (visoka temperatura, kašelj in težko dihanje).

V primeru suma na okužbo jih prosijo, da pokličejo njihovo telefonsko številko 02/22 86 200, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v mariborskem zdravstvenem domu.

Infografika: Delo Foto Delo
Infografika: Delo Foto Delo

 

Okužba potrjena pri enem izmed zaposlenih v kamniškem zdravstvenem domu


»V Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik je bila potrjena okužba pri enemu od zaposlenih delavcev. Delavec je zbolel v nedeljo, 15. marca 2020, in ker je zbolel za vikend doma, že pred znaki bolezni ni več vstopal v prostore Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik. O izvidu brisa smo bili obveščeni danes, v torek, 17. marca 2020. Vsi njegovi tesni stiki v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik so bili poslani v samoizolacijo,« so zapisali v obvestilu. O tem so obvestili pristojno ministrstvo in vse zaposlene.

Vse paciente, ki so med 12. in 13. marcem obiskali kamniški ZD pa pozivajo, da so pozorni na kakršne koli znake okužbe s covid-19 (visoka temperatura, kašelj in težko dihanje).
 

Zdravstveni postaji do nadaljnjega zaprti


Zdravstveni postaji na Gosposvetski in v Kamnici sta od danes do nadaljnjega zaprti. Vsi podatki o delovnem času delujočih ambulant so občanom na voljo na domači spletni strani Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor www.zd-mb.si.

Na splošno velja, da ambulante družinske medicine, službi za zdravstveno varstvo predšolskih in šolskih otrok ter zobozdravstveno varstvo za otroke in odrasle ne delujejo več na ravni osebnega izbranega zdravnika ali zobozdravnika, ampak po spremenjenem režimu z nujnimi najavami pacientov po telefonu ali elektronski pošti. Zobozdravstvene ambulante so v celoti zaprte, oskrba je možna le za nujne primere. Dežurna ambulanta za otroke in mladostnike deluje nespremenjeno.


 

Z novim koronavirusom okuženi učiteljici OŠ v Pivki


Med prostovoljci Rdečega križa, za katere je bilo v soboto potrjeno, da so okuženi z novim virusom, sta bili tudi dve učiteljici pivške osnovne šole, so na svoji facebook strani objavili v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko. Informacije o okuženih prostovoljcih Rdečega križa so v medije prišle, potem ko je regijski štab civilne zaščite za Notranjsko sporočil, da so v Zdravstvenem domu Postojna potrdili, da je šest okuženih med prostovoljci Rdečega križa Postojna - Pivka. Dva od njih sta konec prejšnjega tedna merila vročino voznikom na mejnih prehodih Fernetiči in Krvavi potok. Takrat še nista kazala simptomov in sta nosila zaščitno opremo.

Poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je v ponedeljek za Televizijo Slovenija povedal, da so vsi prostovoljci in drugi pripadniki Rdečega križa Slovenije, ki so delali na mejnem prehodu Fernetiči in Krvavi potok, nosili popolno zdravstveno opremo in da ni prišlo niti do enega stika kože na kožo.

Prav tako so kasneje sporočili, da je okužen tudi zdravstveni delavec iz Logatca.


Možnost za okužbo otrok v Pivki je majhna


Starši pa so se seveda ustrašili, da so se okužili njihovi otroci, ki so bili zadnje dni pouka prejšnji teden v pivški osnovni šoli, kjer sta delali tudi okuženi prostovoljki Rdečega križa.

»Možnost za okužbo otrok je majhna. Ni nemogoča, je pa zelo majhna,« je epidemiolog Boris Kopilovič povedal o okužbah v občini Pivka, kjer so z dvema okuženima prišli v stik tudi otroci iz osnovne šole. V nedeljo zvečer se je namreč izkazalo, da sta bili dve prostovoljki Rdečega križa, ki sta prejšnji teden nadzorovali voznike in potnike na mejnem prehodu Fernetiči, na testu za koronavirus pozitivni. Kot so zagotovili na Rdečem križu Slovenije, se zagotovo nista okužili med delom na meji. Po eni izmed domnev sta se okužili že med usposabljanjem.

Epidemiologi so zaradi okuženih prostovoljk Rdečega križa identificirali devet ljudi, ki so imeli z njima visokorizični tesen stik in za vseh devet je minister za zdravje odredil karanteno. »Nihče od teh stikov ne izhaja iz šole,« trdi Kopilovič. »Gre predvsem za njihove družinske člane,« dodaja. Epidemiologi kljub temu svetujejo staršem, naj spremljajo zdravje otrok, in če dobijo znake akutne okužbe dihal, naj pokličejo svojega pediatra.

Pivški župan Robert Smrdelj je povedal, da je pri celotni zgodbi bistveno, da se vsi zavedamo, da je lahko katerikoli naš stik okužen. »Lahko je to naš sosed, prijatelj, lahko sem jaz sam, zato se je treba držati pravil in priporočil ter je treba biti izredno pozoren,« je poudaril.
 

V slovenjgraški bolnišnici potrjena okužba pri štirih zaposlenih


V slovenjgraški bolnišnici je trenutno v samoizolaciji sedemnajst zaposlenih, štirje so pozitivni na koronavius in so doma. »Preverjamo možne stike in jih testiramo, da preprečimo širjenje virusa,« je sporočil direktor bolnišnice Janez Lavre. V bolnišnici so sicer že pripravili triažo, ambulanto, oddelek, intenzivo in operacijsko, vse za obravnavo pacientov z boleznijo covid-19.

»Spoštujte navodila, bodite doma, v trgovino pojdite le po nujne stvari. Bodite strpni, pomagajte si! Le tako bomo upočasnili širjenje virusa in naraščanje števila obolelih. Naše kapacitete so omejene in v kratkem času ne moremo pozdraviti vseh, si pa to zelo želimo!« poudarjajo v regijski bolnišnici v Slovenj Gradcu.

Ljudje skušajo biti v izolaciji. FOTO: Voranc Vogel / Delo
Ljudje skušajo biti v izolaciji. FOTO: Voranc Vogel / Delo

 

V zdravstvenem domu v Luciji okužena medicinska sestra


V zdravstvenem domu v Luciji je prejšnji teden zaradi koronavirusa zbolela medicinska sestra, ki so jo nemudoma umaknili iz delovnega procesa. Vse zdravstvene delavce, ki so bili z njo v stiku, so medtem testirali in so bili negativni, a so preventivno še doma, je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Piran Matjaž Krajnc.

Omenjena medicinska sestra je zbolela v sredo zvečer, od četrtka dalje pa je odsotna. Pri tem je epidemiolog zatrdil, da sestra ni bila kužna, dokler ni zbolela, tedaj pa so jo umaknili iz delovnega procesa, je še navedel direktor piranskega zdravstvenega doma, pod okrilje katerega sodi tudi lucijska enota. Krajnc je ob tem poudaril še, da v teh petih dneh v piranski občini tudi ni bilo nobenega novega pozitivnega primera, ki bi ga lahko povezali s tem primerom.

V UKC Ljubljana imajo štiri bolnike v kritičnem stanju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V UKC Ljubljana imajo štiri bolnike v kritičnem stanju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Zaposlena Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah ni okužena


Dobra novica iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah: zaposlena ni okužena. Na rezultate testiranja 18 zaposlenih bo treba počakati do popoldneva.


 

Po potrjeni okužbi pri zaposleni v domu starejših v Štorah 13 sodelavcev negativnih


Potem ko je bila v nedeljo potrjena okužba pri eni zaposleni v domu starejših občanov Lipa v Štorah, so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z njo v stiku. Prejeli so rezultate za vse zaposlene in vsi so bili negativni. Stanovalci so zdravi in se počutijo dobro, zagotavljajo v domu.

Zaposlena, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, je že v četrtek obvestila vodstvo doma o sumu na okužbo, ker je bila v stiku z okuženo osebo. Ostala je v samoizolaciji, testiranje je nato opravila v soboto in v nedeljo prejela pozitiven rezultat, je danes pojasnila direktorica doma Lipa Marinka Hrnčič.

Koronavirus pretresa tudi Maribor. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Koronavirus pretresa tudi Maribor. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo

 

Brezplačno parkiranje v Novem mestu


Z današnjim dnem je tudi v Mestni občini Novo mesto parkiranje brezplačno, z izjemo parkirne hiše Novi trg. »S tem ukrepom želimo olajšati vsakodnevne opravke občanov in omiliti posledice začasne ukinitve javnega potniškega prometa v času epidemije novega koronavirusa,« pravijo na Mestni občini Novo mesto.

Obenem pozivajo občane, da še naprej upoštevajo cestnoprometne predpise oziroma ne parkirajo zunaj označenih parkirišč in upoštevajo parkirne režime na posameznih parkiriščih, predvsem časovne omejitve pri parkiranju. »Pomembno je tudi, da so parkirišča v neposredni bližini zdravstvenih kompleksov namenjena izključno uporabnikom in da občani pri drugih opravkih ne uporabljajo teh parkirišč,« pravijo na Mestni občini Novo mesto.

Težave imajo tudi v lekarnah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Težave imajo tudi v lekarnah. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Farmacevti v lekarnah še vedno niso dobili zaščitne opreme


V Lekarniški zbornici Slovenije pa opozarjajo, da ministrstvo za zdravje farmacevtom v lekarnah še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme proti okužbi z novim koronavirusom. Po njihovih navedbah se že kažejo posledice, saj je vse večja obolevnost med zaposlenimi. Zato so v nekaterih lekarnah primorani skrajšati urnik, določene lekarne se zapirajo.

Prebivalci sicer dosledno spoštujejo skupni poziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Lekarniške zbornice Slovenije, da vstopajo v lekarno le posamezniki brez znakov okužbe dihal. A glede na trenutno stanje in potek okužbe s koronavirusom ni preprečen vstop v lekarno vsem osebam, ki so že okužene, a še brez vidnih znakov bolezni, je opozoril predsednik lekarniške zbornice Miran Golub.
 

Denarne kazni za zadrževanje na igriščih


V Mestni občini Nova Gorica je poveljnik štaba civilne zaščite Andrej Biaggio izdal odredbo, s katero se odreja umik vseh ljudi s športnih in otroških igrišč ter fitnes naprav na javnih površinah na območju te mestne občine. Kršiteljem grozi kazen od 1000 do 3000 evrov. Za tak ukrep so se odločili tudi v Tolminu, kjer kršitelje lahko doleti 500 evrov kazni, pišejo Primorske novice.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine