Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ogrožene skupine otrok brez zaščitnih mask

Otroci, ki se zdravijo zaradi raka, nujno potrebujejo maske, ki jih ni. Stekla je akcija iskanja mask. Zavod za blagovne rezerve RS otroških mask nima.
Pobudnik akcije iskanja mask je oče deklice z rakom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pobudnik akcije iskanja mask je oče deklice z rakom. FOTO: Jure Eržen/Delo
2. 3. 2020 | 10:35
2. 3. 2020 | 17:34
4:20
V Društvu Viljem Julijan so se na pobudo staršev otrok, ki se zdravijo zaradi raka, pridružili njihovi nujni akciji iskanja otroških zaščitnih obraznih mask. Zaradi situacije s koronavirusom so starši malih bolnikov namreč sporočili, da otroških zaščitnih obraznih mask v Sloveniji tako rekoč ni več mogoče dobiti oziroma da jih drastično primanjkuje. Ti mali bolniki pa jih nujno potrebujejo.



Otroci, ki se zdravijo zaradi raka imajo zaradi kemoterapije uničen imunski sistem in te maske vsakodnevno nujno potrebujejo, saj so zaradi močno oslabljenega imunskega sistema zelo dovzetni za bakterijske in virusne okužbe. Vsaka tovrstna okužba pa je za njihovo zdravje lahko zelo, celo smrtno nevarna, zato je nujno, da na obrazu nosijo zaščitne maske, še posebej, ko gredo kam ven. Ti otroci lahko zaradi okužbe dobijo pljučnico ali celo sepso, ki je lahko zanje usodna.


Ne krivijo nikogar, le za pomoč prosijo


Pobudnik akcije iskanja mask je oče deklice z rakom Matija Gradišar, ki je akcijo v soboto sprožil na svojem facebook profilu. V Društvu Viljem Julijan so se na klic za pomoč nemudoma odzvali in izrazili podporo, tako da so poziv delili na svoji facebook strani.



Takoj so kontaktirali tudi enega glavnih proizvajalcev otroških zaščitnih mask v ZDA, podjetje Halyard, da bi lahko maske tam naročili. Prav tako iščejo druge možnosti, da bi maske našli v tujini, čeprav starši poročajo, da so menda te maske pošle po vsej Evropi. Prav tako so že danes pisali na Vlado RS, da te maske (če jih imajo) priskrbijo iz blagovnih rezerv, prav tako so pisali na ministrstvo za zdravje.

Situacija je namreč pokazala, da v Sloveniji očitno nimamo vzpostavljenega načrta oziroma sistema, ki bi prepoznaval vso problematiko, ki nastane ob takšni izredni zdravstveni situaciji, kot je trenutna zaradi strahu pred koronavirusom. Zdi se jim nedopustno, da smo se znašli v situaciji, ko hudo bolni otroci ne morejo dobiti zaščite, ki jo nujno potrebujejo.

Gradišar je za Delo povedal, da zaradi nastale situacije ne želijo kriviti nikogar: »Želeli smo samo opozoriti na ta problem in prijazno pozvati vse tiste, ki imajo otroške maske morda na zalogi in jih ne potrebujejo, da jih darujejo tistim, ki bi jim v tem trenutku zelo koristile.«
Po njegovem vedenju trenutno maske nujno potrebujeta vsaj dva mala borca. Eden se zdravi v Italiji, drugi bo šel čez dva tedna na zdravljenje v Pariz. Ti otroci morajo zaščitne maske menjati večkrat na dan, zato je potrebno večje število teh mask. Sicer pa te maske potrebujejo vsi otroci, ki se v Sloveniji trenutno zdravijo za rakom. Po informacijah staršev v bolnišnicah teh mask primanjkuje.

Zavod RS za blagovne rezerve je pred dnevi sprostil blagovne rezerve, da izvajalcem zdravstvenih storitev ne bi zmanjkalo zaščitne opreme. Sprostili so opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov, med drugim tudi 48.000 zaščitnih mask. A ne za otroke. V zavodu so pojasnili, da v svojih zalogah nimajo otroških zaščitnih mask, ker pristojne službe niso nikoli podale predloga za njihovo nabavo: »V zalogah državnih blagovnih rezerv pa se nahaja več vrst drugih zaščitnih mask. Skladno s sklepom vlade jih je zavod predal upravi za zaščito in reševanje, seznam upravičenih prejemnikov pa pripravlja ministrstvo za zdravje.«
 
Glede na številna vprašanja so v UKC Ljubljana pojasnili, da je otrok, ki ga je v teh dneh klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo napotil na obsevanje v Trento, dobil ustrezna navodila (naj se ne ustavljajo po poti) in zaščitne maske za na pot.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine