Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Ogrožena mesta mladih raziskovalcev

Če ne bodo do konca meseca sprejeli pravilnika o stabilnem financiranju, bodo inštituti v težavah.
Minister Igor Papič je pozval akademsko skupnost, da naj čim prej doseže soglasje o pravilniku. FOTO: Jure Eržen/Delo
Minister Igor Papič je pozval akademsko skupnost, da naj čim prej doseže soglasje o pravilniku. FOTO: Jure Eržen/Delo
6. 6. 2022 | 20:09
6. 6. 2022 | 20:09
5:04

V nadaljevanju preberite:

Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je v uporabi od 1. januarja, omenjeni dejavnosti namenja več denarja, in sicer na leto za najmanj 0,08-odstotne točke več, dokler ne bi sredstva dosegla odstotka BDP. Da bi institucije sredstva tudi dobile, je treba sprejeti podzakonske akte, ključni je pravilnik o stabilnem financiranju.

Ta bi moral biti sprejet že aprila, a soglasja še ni, potem ko je Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) v predlog pravilnika vključila določila, ki bi omogočila financiranje inštitutov, ki jih je prejšnja vlada ustanovila tik pred koncem mandata.

Minister za izobraževanje (MIZS) Igor Papič je na današnji okrogli mizi v okviru 7. tedna Kemijskega inštituta dejal, da je skrajni rok za sprejetje pravilnika konec meseca, sicer bodo ogrožena mesta mladih raziskovalcev, ki jih je na leto okoli 200 na novo. Trenutno pa institucije sploh ne vedo, koliko jih bodo lahko sprejele. Kot je opozoril rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič, brez razreza financ, ki so odvisne od pravilnika, ni znano, kako bodo delovali, z denarjem, ki ga imajo, pa oktobra ne bo mesta niti za enega mladega raziskovalca.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine