Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Počivalšek: Zdaj je jasno, da masovne korupcije ni bilo

Kot smo razkrili v Delu, je računsko sodišče v osnutku revizijskega poročila ugotovilo, da pristojni niso ravnali učinkovito med nabavljanjem zaščitne opreme.
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTO: Matej Družnik/Delo
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ka. M., A. V., STA
6. 1. 2021 | 12:40
6. 1. 2021 | 18:43
4:11
Osnutek revizijskega poročila, ki ga je o nabavi zaščitne opreme v času širjenja covida-19 pripravilo računsko sodišče pod vodstvom predsednika Tomaža Vesela, razkriva, da ravnanje deležnikov – med njimi so vlada, uprava za zaščito in reševanje ter gospodarsko ministrstvo – ni bilo učinkovito, smo poročali v Delu

Revizorji so preverjali učinkovitost nabav ob upoštevanju dejstva, da so nakupi potekali v izrednih okoliščinah, ugotovili pa so, da nabave niso bile učinkovite, saj ni bil vzpostavljen učinkovit sistem ocenjevanja potreb po nujno potrebni opremi. V zvezi z nakupi zaščitne opreme so pristojni organi v zadnjih mesecih preiskovali tudi gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

Minister je v današnji izjavi o osnutku revizijskega poročila povedal, da ga veseli, da se bo zgodba o nabavi zaščitne medicinske opreme počasi le zaključila in razčistila. »Sedaj je že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemeljene,« je povedal.


 

»Velika sistemska zmeda«


»Tako poročilo KPK kot osnutek revizijskega poročila računskega sodišča govorita o veliki sistemski zmedi,« je dejal minister Počivalšek in dodal, da bodo priporočila pristojnih organov pomembna za učinkovitejše delovanje v prihodnje. »Z vsemi organi, ki preiskujejo to zgodbo, korektno sodelujemo in si prizadevamo, da dokončno razčistimo stvari ter dokažemo, da smo delali korektno in pošteno.«

image_alt
Politika v čakanju na poročilo računskega sodišča


Zdravstvenemu sistemu so želeli takoj zagotoviti opremo, kar da jim je uspelo kljub »nabavni vojni«, ki je vladala v takratnih razmerah. »Zelo sem razočaran nad opozicijo, s katero smo v prejšnji vladi korektno sodelovali,« je komentiral Počivalšek: »Grdo so izrabili to zgodbo zaradi ambicije po zrušitvi vlade.«

Poudaril je, da ga proti pričakovanjem ugotovitve računskega sodišča niso osebno obremenile in da tudi stranka SMC, ki ji predseduje, ostaja trdna in stabilna. »Namesto političnih igric se raje osredotočimo na ukrepanje v povezavi z zdravstveno in ekonomsko krizo,« je sklenil. 


 

Tonin poročila ni hotel komentirati


Obrambni minister Matej Tonin osnutka poročila danes še ni hotel komentirati. Na današnji novinarski konferenci je pojasnil, da bi ga prej rad v celoti prebral. Gre za obsežno poročilo, ki ga je računsko sodišče pripravljalo več mesecev, in tudi sami potrebujejo nekaj dni, da ga podrobno preučijo in pregledajo. Na obrambnem ministrstvu so dodali, da osnutek poročila ni javen, zato njegove vsebine ne morejo komentirati.

Podoben je tudi odziv ministrstva za zdravje, kjer so poudarili, da dokument zaradi svoje obsežnosti terja temeljito preučitev. V tej fazi tako ministrstvo same vsebine osnutka poročila ne more komentirati, bo pa s preostalimi revidiranci pripravilo odziv.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine