Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Odprt boj za direktorsko mesto na NIJZ

Bo med prijavljenimi tudi Milan Krek, predstojnik koprske območne enote NIJZ?
Kot favorita marsikdo omenja Milana Kreka. Foto: Blažž Samec/Delo
Kot favorita marsikdo omenja Milana Kreka. Foto: Blažž Samec/Delo
12. 4. 2020 | 17:20
14. 4. 2020 | 17:11
2:25
Teden dni po nastopu Janševe vlade je direktorski položaj na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zapustila Nina Pirnat, ki je kot vršilka dolžnosti prevzela vodenje direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje, njen položaj pa je kot vede prevzel Ivan Eržen.

Slednji je pred dnevi že dejal, da se za vodilno mesto na razpisu ne bo potegoval, saj da želi prepustiti prostor mlajšim. Pred tem je javno kritiziral nekatere vladne ukrepe glede spopadanja z novim koronavirusom.

Kdo bi torej lahko bil novi direktor? Razpis za ta položaj je bil objavljen v petek. Kandidati, ki izpolnjujejo pogoje, imajo za prijavo čas do 18. aprila.

Glede menjave vodstva Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v trenutno za zdravstveni sistem izredno občutljivi situaciji, je predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik dejala, da je bila to v preteklosti politična odločitev in takšna bo po njenem mnenju najbrž tudi zdaj.
 

Krek o izzivu še razmišlja


Ko se je Milan Krek, predstojnik koprske območne enote NIJZ, pojavil na vladni novinarski konferenci, se je razširila teza, da bo prav on najverjetnejši novi direktor NIJZ. Povedal je, da ga nekateri kolegi zaradi opravljenega dela v preteklosti res nagovarjajo, naj prevzame vodstvo, a nazadnje se bo odločil sam.



63-letni Krek je zdravnik, eden najboljših poznavalcev problematike zlorabe drog pri nas. Če bi se prijavil, bi to storil samo zaradi interesa naroda, je dejal pred dnevi za Delo: »Da pred upokojitvijo, za katero bom kmalu izpolnjeval pogoje, poskusim uvesti nujne spremembe. NIJZ mora postati izključno strokovna organizacija brez primesi političnih vplivov.«

Šaljivo je dodal, da bi moral biti, če bi zares želel postati direktor, najprej državni sekretar na ministrstvu za zdravje, kot sta bila Pirnatova (v času ministric Alenke Trop Skaza in Milojke Kolar Celarc) in Eržen (v času ministra Boruta Miklavčiča).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine