Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Odpadniki Gibanju Svoboda grenijo evropsko zgodbo

Drobljenje glasov na levi sredini – največji vladni stranki, pa tudi SD in Vesni, bosta glasove kradla novopečena kandidata Zelenih Slovenije.
»Tako kot je Luka Dončić ponosen na svoje trojke, smo mi ponosni na svojo ekipo,« je pred evropskimi volitvami optimističen predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Tako kot je Luka Dončić ponosen na svoje trojke, smo mi ponosni na svojo ekipo,« je pred evropskimi volitvami optimističen predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. FOTO: Blaž Samec/Delo
8. 5. 2024 | 05:00
8. 5. 2024 | 10:12
5:55

V nadaljevanju preberite:

Večina strank je že vložila svoje liste za evropske volitve, včeraj sta to storili še največji stranki Gibanje Svoboda in SDS, ki meri na relativno zmago, obe pa lahko računata na zmago na svojem političnem polu. Kot je bilo značilno za pretekle volitve, se drobitve spet pojavljajo na levosredinskem polju, kjer so oči zdaj uprte v nesojena nosilca liste Gibanja Svoboda.

»Gibanje Svoboda lahko računa na dva mandata. Z drobljenjem glasov na levi sredini pa največ pridobivata največji stranki, SDS in Gibanje Svoboda,« meni analitik Andraž Zorko iz Valicona. »Klemen Grošelj je bil užaljen, ker ni nosilec liste Gibanja Svobode. V njegovi odločitvi, da postane nosilec liste Zelenih Slovenije, vidim predvsem nečimrnost, kar pa navadno ne prinaša glasov volivcev. Res je, da ga je Gibanje Svoboda na grd način izločilo, a zdaj se zdi, da bo šel kamorkoli, samo da bo prvi na listi,« dodaja sogovornik.

»Problem je, da v Sloveniji ne razumemo volilnega sistema kot možnosti za združevanje glasov okoli določene politične ideje, ampak se te čim bolj razpršujejo in razdružujejo. Na teh volitvah se spet kaže, da je sektaštvo v levosredinskih strankah močnejše kot združevalna vloga strank. To se je pokazalo predvsem pri Gibanju Svoboda,« pa opaža politolog in politični analitik dr. Igor Lukšič.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine