Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Od začetnika televizijske prodaje do drugega najbogatejšega Slovenca (VIDEO)

Ne, Sandi Češko v ZDA ni potoval na tekmo med Dragićem in Dončićem. Za to nima časa, pravi. Zakaj je tako zaposlen? Preberite jutri v Sobotni prilogi in na delo.si!
Sandi Češko se je z novinarko Suzano Kos pogovarjal o svojih poslih in tudi o politiki. Jutri ne spreglejte intervjuja v Sobotni prilogi in na delo.si! FOTO: Jure Eržen<br />
&nbsp;
Sandi Češko se je z novinarko Suzano Kos pogovarjal o svojih poslih in tudi o politiki. Jutri ne spreglejte intervjuja v Sobotni prilogi in na delo.si! FOTO: Jure Eržen<br /> &nbsp;
29. 3. 2019 | 12:30
29. 3. 2019 | 15:20
3:33
Ujeli smo ga, ko se je po vrnitvi iz Singapurja in pred potjo v ZDA za dva dni ustavil doma. Drugi najbogatejši Slovenec Sandi Češko je mož in oče dveh hčera, ki študirata v tujini, obe sociologijo, ena v Veliki Britaniji, mlajša pa na Nizozemskem, kjer je sedež holdinga Studio Moderna. Letel je v Miami. Je tudi on čez ocean potoval na tekmo, na kateri sta se pomerila Luka Dončić in Goran Dragić? Za to nimam časa, pravi. V Ameriko potujem, je dodal, na pogovore s predstavniki ene od treh največjih letalskih družb.


Sandi Češko je javnosti verjetno najbolj znan kot začetnik televizijske prodaje pri nas in po prodajni uspešnici kosmodisk. Sledilo jih je še nekaj, zadnja leta pa ga zaposluje predvsem nova tehnologija penastih vzmetnic Octaspring. Patent je odkupil od zdaj že pokojnega belgijskega izumitelja, s pomočjo nemških lobistov pa je tehnologijo predstavil vodstvu velikana Airbus. Med drugim je tudi lastnik dvorca Zemono, v katerem deluje znani kuharski chef Tomaž Kavčič. Na vprašanje, zakaj dela svojega premoženja ne nameni investicijam doma, odgovarja, da so njegov fokus globalni trgi, ZDA, zahodna Evropa, Azija, Latinska Amerika, in to zahteva stoodstotno koncentracijo, je delo in tudi hobi hkrati. Drugi razlog pa je, da ga privlačijo samo tako imenovani revolucionarni poslovni modeli. Boji se, da parlamentarna demokracija, kot jo poznamo danes, nima prihodnosti. Nove tehnologije bodo po njegovem mnenju omogočile in zahtevale tudi nove oblike demokracije. Socializem postaja znova legitimen, ko ocenjuje skozi to prizmo slovensko politično dogajanje, pa ugotavlja, da je SD v preteklosti vse prevečkrat zagovarjala interese kapitala.



»Nacionalna sramota je, da smo zazidali milijarde globoko v cestni križ, ki bi ga lahko zgradili transparentno s koncesijami, pa koliko je izpuhtelo v dimu Teš 6 in drugih državnih investicijah, kdo ve, kaj nas čaka pri drugem tiru. Niti na en državni projekt ne moremo biti ponosni. Državni aparat je očitno v lasti lobijev,« ocenjuje.

Danes poteka spopad za nov svetovni red, pravi, tako kot pred obema svetovnima vojnama. »Po moji oceni tretja svetovna vojna že poteka, le da tokrat še brez uporabe klasičnih vojaških sredstev, ker so pač številni drugi instrumenti bolj učinkoviti od uporabe vojaške sile. Evropa v tej igri trenutno izgublja, ker njeni narodi ne znajo poiskati skupnega imenovalca zanjo. Primerjajte samo velikost ameriških in evropskih bank pred finančno krizo in po njej in boste dobili občutek, kaj se dejansko dogaja. Primerjajte to z zadolženostjo na primer Anglije pred prvo ali drugo svetovno vojno in po njej in razumeli boste, zakaj so v Angliji imeli karte za subvencijo pri nabavi hrane dlje časa od Jugoslavije. Učinki raznih kriz so danes ekonomsko že enaki, brez izstreljenega strela,« je povedal v intervjuju za Sobotno prilogo.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine