Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Ne gre za Veselinoviča, gre za vse nas«

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta razpravljala o pritiskih vlade na STA in svobodo medijev.
Ali Žerdin in Janez Markeš sta zaskrbljena zaradi vladnih napadov na svobodo medijev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta zaskrbljena zaradi vladnih napadov na svobodo medijev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. B., video: Voranc Vogel
10. 3. 2021 | 17:36
5. 5. 2021 | 10:56
2:37
Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta v današnjem pogovoru pod drobnogled vzela vladne napade na svobodo medijev, ki odmevajo tudi v evropskem parlamentu. »Evropski parlament ima na dnevnem redu svobodo medijev na Madžarskem, Poljskem in v Sloveniji. Uvertura v to debato se je že zgodila, nanjo sta bila vabljena premier Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti, a sta sodelovanje oba zavrnila,« je dogajanje zadnjega tedna povzel Žerdin. Od te debate je vlada še nadaljevala z napadi, Janša pa je direktorja Slovenske tiskovne agencije Bojana Veselinoviča celo pozval k odstopu



Markeš meni, da ne gre zgolj za napad na Veselinoviča, temveč za strategijo vladajoče stranke, ki spominja na dogajanje na Madžarskem. Opozoril je, da bi lahko šlo za težnje po privatizaciji STA. Žerdin meni, da je za vladajočo stranko manj pomembno, ali bo STA v zasebni ali v javni lasti, pomembno jim je le, da jo prevzamejo.

Markeš opozarja, da imamo z STA profesionalno zastopano javno dobro, pojavljajo pa se težnje, da bi ga podvrgli parcialnim interesom in deprofesionalizirali. »Gre za napad na celotno novinarstvo, nenehno se dogajajo napadi in poskusi podrejanja,« je poudaril. Žerdin je opozoril, da je bila STA ustanovljena v času osamosvajanja in pri tem igrala pomembno vlogo. »Z napadom na STA se napada atribut države,« meni. Markeš se je zavzel, da bi se morali vsi novinarji upreti tovrstnim napadom, Žerdin pa je spomnil, da je do tega s peticijo Ne pustimo se ustrahovati, pod katero so podpisani uredniki »več ali manj vseh relevantnih medijev v državi«, do neke mere že prišlo.



Markeš meni, da to ne zadostuje in da bi morali pričeti z zbiranjem podpisov proti vladi, »ki uničuje demokracijo na način, ki si ga pred tridesetimi leti niti predstavljati nismo mogli.« »Namesto, da bi odstavili premierja, ki niti parlamenta ne upošteva, se ukvarjamo s tem, ali bodo novinarji STA konec meseca imeli plače. To je zavrženo in nevredno demokracije,« je poudaril. »Ne gre za Veselinoviča, gre za nas vse,« je vpliv napadov vlade na STA strnil Markeš. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine