Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Je ustavnemu sodišču dopustno reči mafija?

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš o tem, ali je izjava Žana Mahniča še del dopustnega političnega žargona.
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, V. U.
20. 11. 2019 | 17:57
5. 5. 2021 | 11:15
2:10
Je ustavnemu sodišču dopustno reči mafija? Lahko poslanec, ki vodi parlamentarno preiskovalno komisijo, izjavi, da mafija ščiti mafijo? Ali Žerdin in Janez Markeš komentirata dogajanje okoli odločitve ustavnega sodišča o začasnem zadržanju do končne del preiskovalnih postopkov v zadevi Kangler.



Je izjava Žana Mahniča v parlamentu, da mafija ščiti mafijo, še del dopustnega političnega žargona? Matevž Krivic je postavil tezo, da je to nedopustno, Jurij Toplak, nasprotno, da je še kako dopustno. Rekoč, da to dokazuje tudi evropsko sodišče za človekove pravice, ki je presojalo na nekem madžarskem primeru.

Ustavno sodišče mora biti avtoritativno, predstavlja digniteto države, ki ne sme biti podvržena žaljivkam. V tem primeru ne moremo govoriti o sovražnem govoru, lahko pa o žalitvi sodišča, meni Žerdin. To je s kazenskopravnega vidika sporno. Oblasti je potrebno določeno digniteto priznati. Še težje je, če na tak način govori predstavnik ene oblastne istitucije o drugi.



Slovenija je v relevantni mednarodni demokratični skupnosti prepoznana kot demokratična država, ki zadovoljuje standarde, meni Markeš. Delitev vej oblasti obstaja, veljajo neka načela pravnikov, ki nas učijo, da je nad ustavnim sodiščem, če se z njim strinjamo ali ne, le še modro nebo, kot se glasi Kantova parafraza.

Sodišče se lahko moti ali sodi pravilno. Prepovedano mu je reči mafija, lahko pa se pritožiš. Sistem je toliko samokontrolen, da mu državljani zaupamo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine